Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Sport

Sakk: sötéttel kezdi a Li Chao elleni párosmérkőzést Lékó Péter + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

sakk_sajtotajekoztato09kf

Pénteken 15 órakor kezdődik Lékó Péter Li Chao elleni hatjátszmás mérkőzése: a találkozó helyszínén, az Ifjúsági Házban megtartott sajtótájékoztatón az is eldőlt, a szegedi sakknagymester sötéttel kezd.

Közösen érkezett meg az Ifjúsági Házba Lékó Péter és ellenfele, a világranglista 14. helyén álló kínai Li Chao. A két sakkozó kedélyesen elbeszélgetett egymással, majd a sajtótájékoztató előtt közösen megtekintették a mérkőzés helyszínét. Péntektől jövő hét csütörtökig, a hétfői szünnap alkalmával minden nap 15 órától ül asztalhoz a két sakkozó, a mérkőzésekre a belépés ingyenes a közönség számára.

Kozma József, MSZP-s önkormányzati képviselő, a Maróczy Géza Sportegyesület elnöke az eseményen elmondta: ilyen jellegű és színvonalú versenyre még nem volt példa a városban, így a mellett, hogy Szeged városa támogatója a páros mérkőzésnek, haszonélvezője is egyben.

Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára hozzátette, boldogan csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy Lékó Péter Szegeden készülhessen fel a közelgő világkupára. “Egyúttal köszönjük a magyar kormány támogatását, hiszen kiemelt sportág lett a sakk. Hatalmas eredmény az a magyar sakk számára, hogy Lékó Péter újra itthon játszhat. Bár rövid idő alatt lett előkészítve ez a mérkőzés, de mégis rengeteg az érdeklődő” – fogalmazott a főtitkár, majd elmondta, a mérkőzések az interneten is követhetőek lesznek a leko2015.chess.hu oldalon, míg a mérkőzések végén a két játékos értékeli az aznapi találkozót, és el is mondják majd döntéseiket és gondolataikat.

Lékó Péter ellenfele, Li Chao a sajtótájékoztatón elmondta, először van Magyarországon. “Először játszok majd ilyen típusú páros mérkőzést, remélem, hogy Péterrel jó partikat játszhatok. Két különböző stílus csap össze, Péter óvatosabb, én viszont a bonyolultabb játszmákat szeretem, a legjobb formámban reménykedem” – nyilatkozta Li Chao.

A szegedi sakknagymester úgy fogalmazott, örül, hogy sikerült ezt a mérkőzést megszervezni, és köszöni ellenfelének, hogy elfogadta meghívását. “Ez számomra egy jó felkészülést nyújthat a világkupára, hiszen idén keveset versenyeztem. Biztos vagyok benne, hogy ez a hat mérkőzés sokat fog segíteni abban, hogy jó formában üljek majd asztalhoz a világkupán. Várom a partikat, biztos érdekes csaták lesznek, először játszom nagymérkőzést Szegeden, bízom benne, hogy sokan lesznek, ez pedig akár plusz erőt is adhat” – fejtette ki Lékó Péter.

Az eseményen elhangzott az is, hogy az első mérkőzés nyitólépését Botka László polgármester teszi majd meg, a második napon Polgár Judit, a harmadikon Vikidál Gyula, míg a tervek szerint a jövő héten a Kanizsa-kupáról hazatérő MOL-Pick Szeged vezetőedzője, Juan Carlos Pastor is nyit majd egy találkozót.

A sajtótájékoztató zárásaként Li Chao két csomagolt szegedi papucs közül kiválaszthatta, hogy ki kezd világossal pénteken: végül a kínai sakkozó a fehér bábut tartalmazó papucsot választotta, így Lékó Péter sötéttel kezd a pénteki nyitónapon.A szabályok értelmében az első 40 lépésre 90-90 perce lesz mindkét játékosnak, majd ezt követően 30 perc áll rendelkezésükre a játszma befejezésére, illetve minden lépésnél plusz harminc másodperc bónuszidő áll rendelkezésükre. A két játékos megegyezése alapján amennyiben döntetlenre végeznének a hatodik játszmát követően, akkor két, 5-5 perces játszmát játszanak, amennyiben pedig ez is döntetlen lenne, akkor az úgynevezett hirtelen halál dönt, ahol a világossal lévő játékosnak 5, míg a sötéttel játszó sakkozónak négy perce van, de a sötétnek elég a döntetlen is a győzelemhez.

Pénteken elkezdődik a hat mérkőzésből álló nagymérkőzés Lékó Péter és Li Chao között, részletekért KLIKK:http://szegedma.hu/?p=559534

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 13.

Sport

Már keményen edz a MOL-Pick Szeged csapatkapitánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged csapatkapitánya a klub hivatalos oldalának adott interjújában a felkészülésről is beszélt. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Sport

Az előző szezon bajnokától igazolt kapust a Szeged-Csanád GA

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Varga Bence a kék-fekete-zöldek első nyári igazolása.

Tovább olvasom

Hírzóna

Új sportágban remekeltek a szegedi tollaslabdázók

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Párosban megnyerték a magyar pickleballbajnokság első fordulóját.

Tovább olvasom

Aktuál