Sport

Sakk: sötéttel kezdi a Li Chao elleni párosmérkőzést Lékó Péter + FOTÓK

Sakk: sötéttel kezdi a Li Chao elleni párosmérkőzést Lékó Péter + FOTÓK

2015. augusztus 13., csütörtök
Sakk: sötéttel kezdi a Li Chao elleni párosmérkőzést Lékó Péter + FOTÓK
sakk_sajtotajekoztato09kf

Pénteken 15 órakor kezdődik Lékó Péter Li Chao elleni hatjátszmás mérkőzése: a találkozó helyszínén, az Ifjúsági Házban megtartott sajtótájékoztatón az is eldőlt, a szegedi sakknagymester sötéttel kezd.

Közösen érkezett meg az Ifjúsági Házba

Lékó Péter

és ellenfele, a világranglista 14. helyén álló kínai

Li Chao

. A két sakkozó kedélyesen elbeszélgetett egymással, majd a sajtótájékoztató előtt közösen megtekintették a mérkőzés helyszínét. Péntektől jövő hét csütörtökig, a hétfői szünnap alkalmával minden nap 15 órától ül asztalhoz a két sakkozó, a mérkőzésekre a belépés ingyenes a közönség számára.

Kozma József

, MSZP-s önkormányzati képviselő, a Maróczy Géza Sportegyesület elnöke az eseményen elmondta: ilyen jellegű és színvonalú versenyre még nem volt példa a városban, így a mellett, hogy Szeged városa támogatója a páros mérkőzésnek, haszonélvezője is egyben.

Mészáros Attila

, a Magyar Sakkszövetség főtitkára hozzátette, boldogan csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy Lékó Péter Szegeden készülhessen fel a közelgő világkupára. "Egyúttal köszönjük a magyar kormány támogatását, hiszen kiemelt sportág lett a sakk. Hatalmas eredmény az a magyar sakk számára, hogy Lékó Péter újra itthon játszhat. Bár rövid idő alatt lett előkészítve ez a mérkőzés, de mégis rengeteg az érdeklődő" - fogalmazott a főtitkár, majd elmondta, a mérkőzések az interneten is követhetőek lesznek a leko2015.chess.hu oldalon, míg a mérkőzések végén a két játékos értékeli az aznapi találkozót, és el is mondják majd döntéseiket és gondolataikat. Lékó Péter ellenfele, Li Chao a sajtótájékoztatón elmondta, először van Magyarországon. "Először játszok majd ilyen típusú páros mérkőzést, remélem, hogy Péterrel jó partikat játszhatok. Két különböző stílus csap össze, Péter óvatosabb, én viszont a bonyolultabb játszmákat szeretem, a legjobb formámban reménykedem" - nyilatkozta Li Chao. A szegedi sakknagymester úgy fogalmazott, örül, hogy sikerült ezt a mérkőzést megszervezni, és köszöni ellenfelének, hogy elfogadta meghívását. "Ez számomra egy jó felkészülést nyújthat a világkupára, hiszen idén keveset versenyeztem. Biztos vagyok benne, hogy ez a hat mérkőzés sokat fog segíteni abban, hogy jó formában üljek majd asztalhoz a világkupán. Várom a partikat, biztos érdekes csaták lesznek, először játszom nagymérkőzést Szegeden, bízom benne, hogy sokan lesznek, ez pedig akár plusz erőt is adhat" - fejtette ki Lékó Péter. Az eseményen elhangzott az is, hogy az első mérkőzés nyitólépését

Botka László

polgármester teszi majd meg, a második napon

Polgár Judit

, a harmadikon

Vikidál Gyula

, míg a tervek szerint a jövő héten a Kanizsa-kupáról hazatérő MOL-Pick Szeged vezetőedzője,

Juan Carlos Pastor

is nyit majd egy találkozót. A sajtótájékoztató zárásaként Li Chao két csomagolt szegedi papucs közül kiválaszthatta, hogy ki kezd világossal pénteken: végül a kínai sakkozó a fehér bábut tartalmazó papucsot választotta, így Lékó Péter sötéttel kezd a pénteki nyitónapon.A szabályok értelmében az első 40 lépésre 90-90 perce lesz mindkét játékosnak, majd ezt követően 30 perc áll rendelkezésükre a játszma befejezésére, illetve minden lépésnél plusz harminc másodperc bónuszidő áll rendelkezésükre. A két játékos megegyezése alapján amennyiben döntetlenre végeznének a hatodik játszmát követően, akkor két, 5-5 perces játszmát játszanak, amennyiben pedig ez is döntetlen lenne, akkor az úgynevezett hirtelen halál dönt, ahol a világossal lévő játékosnak 5, míg a sötéttel játszó sakkozónak négy perce van, de a sötétnek elég a döntetlen is a győzelemhez.

Pénteken elkezdődik a hat mérkőzésből álló nagymérkőzés Lékó Péter és Li Chao között, részletekért KLIKK:http://szegedma.hu/?p=559534

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.