Botkát támadták migránsügyben a rendkívüli közgyűlésen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozgyules03_gs

Összesen 92 millió forintnyi túlfizetése van a távhőszolgáltatott lakásokban élőknek Szegeden, amit az IKV ír jóvá – döntött a közgyűlés rendkívüli ülésén, amelyen a napirend előtti felszólalásokban ismét Botka Lászlót ostorozták, hogy nem veszi komolyan a várost is érintő migrációt.

Ketten hiányoztak és mindössze négyen szólaltak meg a szegedi közgyűlés rendkívüli ülésén, amelyen az illegális migrációt érintő napirend előtti felszólalásokban Botka László MSZP-s polgármester gunyoros megjegyzést tett Mórahalom fideszes vezetőjére, Nógrádi Zoltánra és Toroczkai László Ásotthalom jobbikos polgármesterére.

„Európa és Magyarország, a keresztény civilizáció jövője a tét” – szögezte le a migrációs helyzettel kapcsolatban Haág Zalán, a KDNP-frakció vezetője. Elmondta, eddig idén 150 ezer határsértőt tartóztattak fel hazánkban, és további 100 ezrek más országokban, ám egyes európai politikusok bátorító nyilatkozatai miatt szakértők szerint a következő másfél évben újabb 3 millió ember kel útra. Haág felsorolta a magyar kormány intézkedéseit, így a kerítésépítést, a tervezett jogszabály-módosításokat mellyel igyekszik uralni a helyzetet, közben a baloldal egyes politikusai szerint mindenkit be kell fogadni, aki illegálisan hazánk területére lép. A KDNP-frakció vezetője idézte Botka László facebook-os nyilatkozatát, aki szerint nincs probléma, hiszen a bevándorlók csak át akarnak vonulni Magyarországon. „Felszólítom a baloldal szegedi képviselőit, politizáljanak akár a városban, akár magyar országgyűlésben, akár az Európai Parlamentben, hogy vizsgálják felül álláspontjukat, képviseljék a magyar nemzet érdekét és támogassák a magyar kormánynak a hazánkat védő politikáját” – hangoztatta Haág Zalán.

kozgyules02_gs

A polgármester szerint három vicces kijelentése is volt a KDNP-s politikusnak, az egyik, hogy a kormánynak felelős politikája van migránsügyben. Rákérdezett Mózes Ervin címzetes főjegyzőtől, hogy kérvényezte-e már valaki, hogy Szegeden kíván letelepedni, melyre a válasz egyértelmű nem volt. Botka úgy értékelte, hogy a felelőtlen európai politikusok alatt Haág a német kancellárra, Angela Merkelre gondolt. A szót a jobbikos Tóth Péter kapta meg, aki szerint nem Merkelre, hanem Francois Hollande francia elnökre utalt képviselőtársa, majd elmondta, hogy Szentmihályon, Hattyason és Kecskéstelepen félnek a lakosok, és azt is javasolta a polgármesternek, hogy a Petőfi Sándor sugárúton lévő benzinkutat keresse fel, ha embercsempészt szeretne látni Szegeden belül. Kitért arra, hogy a környező településke polgármesterei – Botkával ellentétben – komolyan veszik a problémát, és részt vállalnak annak kezelésében, míg a szegedi városvezető még csak el sem ismeri, hogy létező dologról van szó. Ismét bírálta, hogy a MigSzol Szeged csoport aktivistáit, akik megítélése az Indóház téren egy menekülttábort alakítottak ki, s ennek a felszámolását javasolta ismételten, kiváltképp az iskolakezdésre.

A polgárőr szervezetek soron kívüli támogatását, illetve a városőrség újbóli felállítását is szorgalmazta a jobbikos képviselő. Botka válaszában megjegyezte, hogy a polgárőrszervezetek, akik segítik a hatóságok munkáját a migrációs helyzet kezelésében, támogatja a város, a Tóth által emlegetett városőrségről pedig megjegyezte, hogy az is egy polgárőr szervezet volt Szegeden belül. A polgármester köszönetet mondott a nagyállomásnál tevékenykedő civileknek is, akik megítélése szerint állami feladatot látnak el. Hozzátette, a város egy faházat és mobil WC-ket biztosított számukra. Az embercsempészettel kapcsolatban kiemelte, hogy a Magyar Gárda egykori kapitányát illették ilyen vádakkal, és a környékbeli települések két polgármesterét emelte ki, gunyorosan „kiváló és nagyszerű” jelzővel illetve őket. A sajtóban ketten szerepelnek, Nógrádi Zoltán, aki Botka elmondása szerint hónapokon keresztül telekürtölte a sajtót, hogy Mórahalom népe retteg a bűnözőktől, majd ezzel szemben mórahalmi fiatalok összefogtak és migránsokat vertek meg. A másik településvezető, akit megemlített Toroczkai László volt, aki követelte a vasfüggöny felépítését, s miután kiderült, hogy ezzel még több migráns érkezik Ásotthalom térségébe, felvetette a tűzparancs lehetőségét. „Ha ezek a nagyszerű polgármesterek, akiknek a példáját nem követem, akkor én magam és Szeged város is büszkék lehetünk arra, hogy így teszünk” – vetette oda Botka.

kozgyules01_gs

A vitában az LMP-s Szentistványi István arra emlékeztetett, hogy már tavaly ősszel felhívták a figyelmet a menekültek áradatára, és bírálta azokat, akik gyűlöletet és félelmet szítanak velük szemben. Szerinte nem helyes, ha migránsoknak és határsértőknek nevezzük őket, ezzel ugyanis megfosztjuk őket emberségüktől, és kvázi tárgyként, statisztikai számadatként kezeljük őket, nem pedig emberként.

Egyhangúlag támogatták a túlfizetések jóváírását

A Botka László polgármester nevével fémjelzett előterjesztésből kiderül, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal arra kötelezte a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t, hogy augusztus végéig számoljon el a fogyasztókkal elszámoló számlák kibocsátásával. Ez a SZEHŐ tájékoztatása szerint megtörtént, és a teljes fogyasztói körre vonatkozóan a visszafizetendő fűtési hődíj előlegek végleges összege most vált ismertté.

A 28 500 fogyasztó közül összesen 6261 fogyasztónak van túlfizetése 92 millió forint értékben. Ennek oka Botka tájékoztatása szerint az előző enyhe tél. „Nem szenvedhet kárt a lakosság a szolgáltatóváltás miatt” – szögezte le a polgármester, ezért javasolta, hogy az IKV írja jóvá a túlfizetéseket. A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel szembeni felszámolási eljárás kezdeményezése egyébként az önkormányzat részéről megtörtént. A felszámolás elrendelése I. fokon megtörtént, melyet a SZEHŐ megfellebbezett, II. fokon döntés még nem született meg az ügyben. Azért is sürgeti a határidő a közgyűlést, mert amennyiben jogerőre emelkedik a SZEHŐ felszámolása, akkor a lakosságnak akár éveket is kellene várnia arra, hogy visszakapja a túlfizetését, ami nem is garantált.

kozgyules08_gs

Botka előterjesztését támogatta a jobbikos Tóth Péter, bár megjegyezte, hogy a felszámolási eljárás előtt még időben értesíteni kellett volna az érintetteket arról, hogy a város azt tervezi, hogy visszakapják a pénzüket az emberek. Botka hozzáfűzte, hogy még a felszámolási eljárás előtt tartunk, az ítélkezési szünet miatt ugyanis nem született még II. fokú döntés az ügyben. A KDNP-s Haág is kijelentette, hogy támogatják az előterjesztést, ám módosító indítványt is benyújtott, mely szerint az IKV-nak minden számlázással, visszafizetéssel kapcsolatosa panaszt és észrevételt 8 belül ki kellene vizsgálnia a társaságnak, illetve a túlfizetések elszámolása után írásbeli tájékoztatást kért. Botka László befogadta a módosítót, igaz megjegyezte, hogy eddig is így kellett eljárnia a szolgáltatónak.

Mint ismeretes, áprilisban vonták vissza a Szegedi Hőszolgáltató Kft. működési engedélyét, majd az IKV Zrt.-t jelölték ki szolgáltatónak. Arról, hogy több tízmillió forintnyi túlfizetése van a lakosságnak, többször beszámoltunk, a SZEHŐ önkormányzat által delegált ügyvezető igazgatója, Kóbor Balázs júliusban nyilatkozta azt portálunknak, hogy „a teljesen tönkretett Szehő pontosan tudja, hogy tartozása van a lakosság fele, ezt senki sem vitatja. Dolgozunk azon, hogy a túlfizetéseket visszakapja a lakosság, és a felszámoló is tisztában van a helyzettel”. A témában a jobbikos Tóth Péter is tartott több ízben sajtótájékoztatót, többek között arról, hogy elveszhet a szegediek pénze.

no images were found

A szegedi távhőnél lévő túlfizetések szolgáltatták a rendkívüli közgyűlés témáját, Botka László mégsem úszta meg a migránsügyet érintő kérdéseket. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=563434

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 31.

Előző sztori

Algyőn néptánccal búcsúztatták a nyarat + FOTÓK

Következő sztori

Illegális bevándorlás – Német kormányszóvivő: nincsenek különvonatok, és az uniós jog az érvényes