Öttusa Eb – Kovács Sarolta olimpiai kvótás (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar szempontból kedvezően alakult a bath-i öttusa Európa-bajnokság női hagyományos versenyének befutója, így – a berlini világbajnokságon július elején elért hatodik helyével – olimpiai kvótát szerzett Kovács Sarolta.

Az angliai kontinensviadalon ugyan csak 25. lett, de így is örülhetett, a német Lena Schöneborn harmadik helyének köszönhetően.

Az Eb-n nyolc kvótát osztottak ki, s az itt kiharcolt kvalifikációt tartotta meg az is, aki előzőleg, a vb-n már szerzett. Berlinben három európainak jutott kvóta, közülük az akkor győztes német versenyző végzett egyedüliként most is olyan helyen, amely ismét riói részvételt ért, így a vb-s kvótája felszabadult. A vb-n a második helyezett kínai Csen Csien és a harmadik brazil Yane Marques szintén kvalifikálta magát a saját kontinensén, így a Berlinben negyedik orosz Donata Rimsaite, illetve ötödik brit Samantha Murray tarthatta meg a kvótáját, Schönebornét pedig Kovács kapta.

Az Eb-n Földházi Zsófia 17., Alekszejev Tamara pedig 30. lett. A magyar csapat az ötödik helyen végzett.

A vasárnapi verseny összességében nem alakult jól a magyaroknak. Az úszással még nem volt gond, de vívásban mindhárman elmaradtak a várakozástól, különösen Földházinak akadtak gondjai a második számban. A lovaglásban ugyan ő jól teljesített, de ezzel is csak csökkenteni tudta tetemes hátrányát, a kvótás helyen állóktól nagyon messze volt, míg Kovács és Alekszejev sok pontot vesztett el a harmadik számban. Földházi a lövészetekkel kombinált 4×800 méteres futásban megpróbálta a lehetetlent, a harmadik legjobb eredménnyel a 24.-ről a 17. helyre zárkózott fel, és az előtte lévőkhöz is jócskán közelített, de akkora volt előzőleg a lemaradása, hogy nem tudott bekerülni a bő élcsoportba.

Alekszejev és Kovács a kombinált számban visszacsúszott korábbi pozíciójához képest, utóbbi azonban nem lehetett teljesen elégedetlen. Versenye végén mosolyogva ölelkezett össze Schönebornnal, magyarázatként pedig annyit jegyzett meg, hogy a német lány a vívás után megígérte neki, bekerül az első nyolcba.

“Nem így képzeltem el a kvótaszerzést. Szerettem volna én magam is az élcsoportban végezni, de mivel erre az évre a kvóta begyűjtése volt a célkitűzésem, azért örülök. Az biztos, hogy jövőre lesz min dolgozni” – értékelt az MTI-nek.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány úgy fogalmazott: “a lányok ma sokat hibáztak, így elúszott annak az esélye is, hogy csapatban érmet szerezzenek”.

A győzelmet a litvánok olimpiai bajnoka, Laura Asadauskaite harcolta ki, aki a 11. helyről futott fel az élre.

Előző sztori

Labdarúgás: a hétvége összes megyei eredménye + TABELLÁK

Következő sztori

Az NDK utolsó parlamentjének legnagyobb hatású döntéséről emlékeztek meg Berlinben