Sport

Öttusa Eb - Kasza Róbert olimpiai kvótát szerzett (FRISSÍTVE)

Öttusa Eb - Kasza Róbert olimpiai kvótát szerzett (FRISSÍTVE)

2015. augusztus 22., szombat
Öttusa Eb - Kasza Róbert olimpiai kvótát szerzett (FRISSÍTVE)
kaszarobert04_olimpia_mti_kp

Kasza Róbert az ötödik helyen végzett, ezzel olimpiai kvótát szerzett a bath-i öttusa Európa-bajnokságon. Marosi Ádám 11., míg Demeter Bence - akit a lovaglásból kizártak - 36. lett.

Csapatban a magyarok a hatodik helyen végeztek. Az aranyérem a franciáknak, az ezüst az oroszoknak, a bronz pedig a cseheknek jutott. Egyéniben meglepetésre az ír

Arthur Lanigan-o Keeffe

győzött, mögötte a francia

Valentin Prades

, majd az olasz

Riccardo De Luca

futott a célba.

Kasza

a nagyjából a várakozásnak megfelelő úszás után rosszul kezdte a vívást, de aztán magára talált, és végül az élmezőnyben végzett a második számban. Aztán a lovaspályán csak egy akadályt vert le, így a lövészetekkel kombinált 4x800 méteres futást harmadikként kezdhette meg. A zárószámban jó sorozatokat produkált, sokáig tartotta érmes pozícióját, de aztán hátrébbról megérkeztek a nagyon erős futók, így végül ötödikként ért célba. "A felkészülés végén mindig akadt valami kis gond, emiatt kétségbe voltam esve, mert én akkor szerepelek jól, ha sokat edzek - kezdte értékelését. - Már a selejtező is nagyon kemény volt, de utána arra gondoltam, hogy sokan támogatnak, és megfogadtam: ha a fene fenét eszik is, beverekszem magam az első nyolc közé. Kicsit sajnálom, hogy az érem nem jött össze, az utolsó egy-két száz méteren ment el, de végül is kvótáért jöttem, az pedig meglett" - tette hozzá.

Marosi

, aki betegséggel küszködött a verseny előtt és még Bath-ban sem volt teljesen rendben, jól úszott, de a vívásban csak küszködött, így ott sok pontot veszített. A lovapályán hibátlanul ment végig, ezzel felzárkózott a 12. helyre, most azonban nem volt benne annyi, hogy innen még pár hellyel előrébb zárkózzon és ő is riói kvótás legyen. A legjobban

Demeter

számára alakult a verseny első két száma. Kaszáéhoz hasonló úszással és vívással alapozta meg további szereplését, legjobb magyarként negyedik volt a lovaglás előtt, de aztán nem engedték a pályára jönni, ezzel elszálltak a reményei. A bemelegítő területen megsérült a lova, s bár leszállították róla és újat húzattak vele, végül kizárták ebből a számból. Sérült lóval nem tudott volna értékelhető eredményt elérni, a cserét pedig melegítés közben már tiltja a szabály, a magyarok óvását így elutasították. "Úgy éreztem, jó formában vagyok. Felszabadultan kezdtem a döntőt, jól úsztam, tudtam irányítani az asszókat - nyilatkozott azután, hogy a kombinált számot teljesítette. - Az én lovammal az első körben egy olasz ment, edzőmmel elemeztük a hibáit. A bemelegítésnél az első három ugrás jól sikerült, a negyediknél kicsit hibáztam, a kelleténél távolabbról ugrattam el a lovat, abba aztán bele is álltunk, utána pedig már rosszabbul mozgott a ló. Demeter kiemelte: neki azt mondták, hogy húzhat új lovat, ebben egy kicsit kételkedett, mert a szabály szerint nem lehet. "Újra összeszedtem magam és már készültem bemenni a pályára, amikor közölték velem, hogy nem lehet. Nagyon csalódott voltam, jó lovaglással összejöhetett volna a kvóta. Ebben az évben korábban sok csalódás ért, most úgy éreztem, ezeket mögöttem hagytam, de úgy látszik, még a mai is hozzátartozott" - tette hozzá. Az Eb-n nyolc kvótát osztottak ki. A kvalifikáció névre szól, ugyanakkor nem jelent biztos riói részvételt. Egy-egy nemzetből ugyanis nemenként csak két fő indítható, így ha többen szereznek erre jogosultságot a jövő nyárig tartó időszakban, az adott szövetség határoz majd arról, ki vehet részt a játékokon. A kvótaszerzés azt jelenti, az adott versenyző nevezhetővé válik.

Eredmények:

Férfi hagyományos verseny, egyéni, Európa-bajnokság:

1. Arthur Lanigan-o Keeffe (Írország) 1487 pont 2. Valentin Prades (Franciaország) 1476 3. Riccardo De Luca (Olaszország) 1475 ...5. Kasza Róbert 1470 (úszás: 2:02:75 perc/332 pont, vívás: 20 győzelem/15 vereség/0 bónuszpont/220 pont, lovaglás: 293 pont, lövészet-futás: 11:15.33 perc/625 pont) ...11. Marosi Ádám 1452 (2:01.92/335, 15/20/1/191, 300, 11:14.12/626) ...36. Demeter Bence 1153 (2:02.49/333, 20/15/3/223, 0, 11:43.45/597)

Férfi hagyományos verseny, csapat, Európa-bajnokság:

1. Franciaország (Valentin Belaud, Christopher Patte, Valentin Prades) 4384 pont 2. Oroszország (Ilja Frolov, Jegor Puskarjevszkij, Alakszandr Leszun) 4354 3. Csehország (David Svoboda, Ondrej Polivka, Jan Kuf) 4348 ...6. Magyarország (Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence) 4075 Vasárnap a női verseny döntőjét rendezik, amelyben ugyancsak nyolc riói kvóta talál gazdára. A magyarok közül

Földházi Zsófia, Kovács Sarolta

és

Alekszejev Tamara

lesz ott a legjobb 36 között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.