Közélet

Nem lesznek kétnyelvű táblák Vukováron

Nem lesznek kétnyelvű táblák Vukováron

2015. augusztus 17., hétfő
Nem lesznek kétnyelvű táblák Vukováron

Nem lesznek kétnyelvű táblák Vukováron, erről döntött a városi tanács hétfőn, olyan alapokmányt elfogadva, amely nem teszi kötelezővé a kétnyelvű, vagyis a latin és cirill feliratú táblák használatát a városban - közölte a horvát közszolgálati rádió (HRT).

A többségben lévő jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) tagjai azt a módosító javaslatot támogatták, amelyet

Ivan Peneva

HDZ-s polgármester nyújtott be, és amely a városi ellenzék - a szociáldemokraták (SDP) és néppárti (HNS) képviselők - szerint nincs összhangban a törvénnyel, kevesebb jogot biztosít a szerbeknek, mint amennyit az alkotmány előír. A polgármester ezzel szemben a sajtónak úgy nyilatkozott: a város az új alapokmánnyal "egy lépést tett a jó irányba" és olyan lehetőségeket biztosít a kisebbségeknek, amelyekhez eddig nem volt törvényes joguk. A tanácsülés rövid időn belül a szócsaták helyszínévé vált, amelyről egyes ellenzéki képviselők önszántukból távoztak, másokat eltávolítottak. A huszonegy tagú városi tanács tizenegy tagja szavazott amellett, hogy ne legyen kötelező a kisebbségi nyelvhasználat. Az alapokmány módosításával az alkotmánybíróság döntését kellett volna végrehajtania a vukovári városi tanácsnak, amely egyéves határidőt adott a városvezetésnek arra, hogy megoldja a kétnyelvű táblák kérdését. A kormányt pedig arra kötelezte, hogy egy éven belül kezdje meg a nemzeti kisebbségek hivatalos nyelvhasználatáról szóló törvény módosítását, amely tartalmazná azokat a jogi intézkedéseket is, amelyek akkor lépnek életbe, ha egy helyi önkormányzat megsérti vagy figyelmen kívül hagyja a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabályokat. A horvát kormány ezért még júniusban sürgősségi eljárásban elfogadott két törvénymódosítási javaslatot a helyi és regionális önkormányzatokról, valamint a kisebbségi nyelvhasználatról. A módosítás jogi következményeket irányoz elő az önkormányzatokkal szemben, ha figyelmen kívül hagyják a kisebbségi törvényt. A törvény vonatkozó módosítása alapján - miután elfogadja a parlament - feloszlathatóak lesznek azok a helyi önkormányzati képviselő-testületek, amelyek nem hozzák összhangba alapszabályaikat a kisebbségi törvénnyel. Horvátországban az alkotmány előírja, hogy kétnyelvű táblákat kell elhelyezni azokon a településeken, ahol a lakosság legalább harmada egy másik nemzetiségi csoporthoz tartozik. A kelet-horvátországi Vukováron az ott élők több mint harmada szerb nemzetiségű. A helyi horvátok többsége azonban ellenzi a szerb feliratokat, arra hivatkozva, hogy a 1991-95-ös horvát-szerb háború elején a szerb csapatok teljesen lerombolták a várost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.