Írjon nekünk

Bulvár

Több ezer migráns özönlött Röszkéről Szegedre – szerdán is folytatódik az áradat (FRISSÜL) + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

migransor_roszke_kora_este26_gs

Kedden sok ezer illegális bevándorló lépte át a határt Röszkénél, a vasúti síneknél, a zöldhatárnál. Azok a bevándorlók érik el hétfő óta Röszke és Szeged térségét, akiket múlt héten napokra feltartóztattak a görög-macedón határnál. A rendőrség és a polgárőrség erejét megfeszítve küzd az áradattal, igyekeznek mindenkit feltartóztatni a gyűjtőponton, de rengeteg az embercsempész is a körzetben. A nyomás várhatóan szerdán sem fog csökkenni. Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere szerint az illegális bevándorlók nem okoznak kárt, veszélyt és bajt.

Fotók és friss helyszíni információk folyamatosan, első kézből itt a SZEGEDma.hu-n!

21.30: Egy újabb szállítóbusz visz el migránsokat a hangárba, de még sok százan vannak, akiknek itt kint a földeken, a sínek környékén kell éjszakázniuk hálózsákokban, tábortüzekkel. Szerencsére a rendőröket számtalan polgárőr, civil is segíti itt Röszkén, orvosi ellátás is rendelkezésre áll, és mobilvécéket is használhatnak a bevándorlók. Ezzel együtt is kemény órák következnek hatóságoknak és migránsoknak egyaránt.

21.05: Fontos még megemlíteni, rengeteg a környékén az autó, minden bizonnyal embercsempészekkel, akik sok száz euróért szállítják tovább azokat a migránsokat, akiket a hatóságok nem tudnak feltartóztatni. A legtöbb illegális bevándorlót kedden sikerült megállítani a röszkei gyűjtőpontnál, innen pedig a hangárba szállították őket. Kérdés persze, meddig elég a kapacitás, és már a szállítás is nehézségeket okoz ekkora nagy tömegnél. Persze – amint fotóinkon is láthatták – akadtak, akik elmenekültek a rendőrök elől a kukoricásokban vagy a drótkerítést valamilyen módon átlépve, jellemzően ők azok, akikkel aztán az embercsempészek kapcsolatba kerülnek, akiket továbbfuvaroznak Budapest és Nyugat felé…

21.00: A gyűjtőponton várakozó mintegy ötszáz illegális bevándorló tüzeket rakott, hogy melegedjen. Gyermekek is akadnak szép számmal, és kérik a hatóságokat, először őket és a nőket vigyék el a röszkei hangárba.

20.45: Röszkén a vasúti átkelőnél egyelőre viszonylag nyugodt a helyzet. Tudósítónk jelentése szerint a nap folyamán közel 1500 migráns lépte át itt illegálisan a zöldhatárt. A gyűjtőponton jelenleg is mintegy ötszázan várnak arra, hogy a hangárba szállítsák át őket. Az éjszaka folyamán várhatóan még több mint ezer bevándorló érkezhet meg a magyar határra Szabadka és Magyarkanizsa felől, de reméljük, ők nem indulnak már ekkor tovább a síneken Szeged felé, hanem megállnak a gyűjtőpontnál, mely körülbelül egy kilométerre található a határtól.

20.00: Botka László közben megszólalt a migránsügyben is a Facebookon. “Ez van! Az óriási menekülthullám egész Európa számára óriási kihívás, nálunk egyetlen migráns sem akar letelepedni, csak átvonulnak az országon néhány óra alatt, kárt, veszélyt és bajt nem okoztak (kiemelés tőlünk – szerk.) Az lenne az érdekünk, hogy közös európai, nemzetközi megoldás szülessen erre a valódi problémára! A Fidesz-kormányt azonban csak az érdekli, hogy politikai céljaira használja az ügyet, félelmet keltsen a lakosságban, ezért “dobtak ki” sok tízmilliárdot teljesen hasztalan “új vasfüggönyre”. A valódi baj az, hogy ezzel a politikával csak akadályozzák a hatékony, közös európai fellépés esélyét, pedig az lenne az igaz magyar érdek! (Ja, és addig se a botrányos, mindent lenyúló kormányzásukról szólnak a hírek. Mindent feláldoznak a hatalomért!) Remélem, egyre többen megértik ezt, hajrá Új Magyar Európai Köztársaság!” – írta.

19.00: Ötvenes-százas csoportokban érkeznek délután óta a migránsok, a gyűjtőben is háromszázan vannak jelenleg.

18.00: A SZEGEDma.hu tudósítói is ismét a határnál vannak. Két nap alatt 150 autóbusznyi illegális bevándorlót szállítottak, szállítanak a szerb hatóságok Belgrádból a magyar határhoz, most este, éjszaka több mint kétezer főt várnak a magyar rendőrök Röszkénél.

17.30: Sötétedés után érkezhetnek nagyobb számban migránsok Röszkére, a Szeged-Szabadka vasút nyomvonalán, a szerbiai Magyarkanizsáról elindult több mint kétezer ember még nem ért oda – ezt az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósítója kedd délután jelentette, megerősítve a SZEGEDma.hu korábbi információit is ezzel. A rendőrök folyamatosan jelen vannak a vasúti síneknél, és a kerítés mentén is állandóan járőröznek. A migránsok leginkább az ujjlenyomatvételtől félnek…

17.00: Értesüléseink szerint ma éjszaka több mint 2000 illegális bevándorló érkezhet a szerbiai határhoz. A rendőrök nagy erőkkel várják őket a Szeged-Szabadka vasútvonal átkelőjénél. Érdekesség, hogy az elmúlt órákban a rendőri jelenlétet látva sok migráns visszafordult, más utat választott, és – lásd korábbi fotóinkat – a drótakadályon (vagy az alatt, illetve felette) kelt át a zöldhatáron, majd került később rendőrkézre. Úgy számítunk, este is ez lesz, tehát az érkező nagyobb csoport több egységre szakadhat majd szét. Beszámolunk a fejleményekről!

14.38: Helyszínen lévő munkatársuk szerint erősebb volt a mozgás a Szerbia felől délután, kisebb csoportokat Kecskéstelep környékén is látni. Ma is sok gyerek érkezett, a pár hónapostól, a tizenévesekig. Értesüléseink szerint egy kislányt elszállítottak, 40 fokos lázzal.

12.40: A helyzet továbbra is változatlan a határon: egyre nagyobb tömegben lépik át a migránsok Röszkénél a zöldhatárt Szerbia felől (akár a vasúti síneken, ahol nincs drótkerítés, akár a GYODA alatt-felett – lásd korábbi képeinket), de egyelőre ma együttműködőek a magyar hatóságokkal. A rendőrök a gyűjtőponton össze tudják fogni az összes illegális bevándorlót, akiket szervezetten, nagy buszokkal szállítanak tovább a röszkei hangárba. Bizonyos azonban, hogy egyre nehezebb lesz ez a feladat, mert a keddi és szerdai napon sok ezer migránst várnak Szerbia felől – ők azok, akiket korábban napokig feltartóztattak a macedón határon… Valószínűleg ma is hosszú és kemény éjszaka elé néznek a rendőrök és a polgárőrök. Újabb fotógaléria hamarosan!

Közben az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a fizikai határzár mellett “jogi határzárra” is szükség van. az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot még a héten nyilvánosságra hozzák – mondta Répássy Róbert.

10.40: Röszkénél a folyamatos rendőri jelenlét ellenére is állandóan próbálkoznak a migránsok átjutni a drótkerítésen, fotósunk éppen megörökítette, amint többen átbújtak a GYODA alatt. Egy kisgyermek vérzéssel járó fejsérülést is szenvedett a dróttól, a gyűjtőponton látták el, fertőtlenítették a sebet.

Nógrádi Tibor: A rend biztosítása a hivatalos szervek feladata

10.30: Nógrádi Tibor, a Fidesz-L.É.T. önkormányzati képviselője arra kéri a 4. számú választókörzet (Kecskés, Klebelsbergtelep, Gyálarét, Szentmihály) lakosságát, hogy bármilyen rendkívüli eseményt azonnal jelezzen jól ismert telefonszámán (30/774-2712). “Figyelőszolgálattal és a polgárőrséggel ma éjjel is kint leszek a területen, hogy még Szeged előtt segítsük a migránsok menekültügyi eljárás alá vonását, mentesítve Szeged belvárosát az esetleges nagyobb migránsáradattól. Egyúttal a sajtón keresztül üzenem mindenkinek, hogy a feladat elvégzése a rendőrség és a polgárőrség hatásköre, határozottan kérem, hogy senki semmilyen magánakciót ne kezdeményezzen! Ezzel utasítom el a Betyársereg, a Magyar Gárda és bármilyen más szervezet választókerületemben történő megjelenését, amit a helyzet élezésének, provokációnak tartok” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak.

Özönlenek a migránsok Szerbiából – Botka a buli napjairól

10.05: Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere megszólalt!!! No, ne ijedjenek meg kedves olvasóink, nem a szegedi migránshelyzetet kommentálta a városvezető, aki korábban emlékezetes nyilatkozatokat tett arról, hogy a városban nem lehet találkozni menekültekkel, illetve hogy nem okoznak itt semmiféle feszültséget, majd hetek óta hallgatásba burkolózott…
Offolunk tehát kicsit, Botka László a Facebook-oldalán a SZIN-nel kapcsolatban tett közzé bejegyzést: “Szeged a fiatalok városa (is)! Iskolavárosként fontos számunkra, hogy itthon érezzék magukat nálunk, ezért indítottuk újra évekkel ezelőtt a Szegedi Ifjúsági Napokat, ami mára sikeres fesztivállá nőtt! Türelmet, megértést kérek minden ‘örök fiataltól’, ez a néhány nap legyen a ‘bulié’, így tanévkezdés előtt…”
On: buli az van Szeged környékén, rendesen…

10.00: Helyzetjelentés a határról: ötös, tízes, húszas csoportokban szivárognak át a migránsok Szerbiából a vasút síneken át Magyarországra, jelenleg nem tartóztatja fel őket itt senki, hanem a Röszke külterületén található gyűjtőponton állítják meg az illegális bevándorlókat, majd innen történik a továbbszállításuk. Információink szerint a körzetben elképesztően sok embercsempész jelent meg, persze ez aligha meglepő, bőven lesz tehát dolga a rendőrségnek!

09.00: Információink szerint ma is hasonló migránsáradat várható a sínek mentén, mert a szerb hatóságok több tucatnyi busszal most szállítják a határhoz azon az illegális bevándorlók maradék részét, akiket korábban napokig feltartóztatott a macedón rendvédelem.

Az MTI a következő hírt adta ki Szerbiából – adalék ahhoz, mire számíthatunk Horgosnál, Röszkénél, illetve a Röszke és Szeged közötti területeken.

Szerda estére várhatóan elhagyja Szerbia területét az a menekülthullám, amely Szíriából, Irakból, Afganisztánból és más országokból érkezett a hét végén a dél-szerbiai Presevóba – közölte a Vladimir Cucic szerbiai menekültügyi és migrációs biztos. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint hétezer migráns érkezett vasárnapra virradóra Macedóniából Dél-Szerbiába. A migránsok a regisztráció után elsősorban autóbuszokkal és vonattal folytatják útjukat a magyar határ irányában, ahonnan végső úti céljuk felé, más uniós tagországokba indulnak – írta a Tanjug hírügynökség.

08.05: A helyzet továbbra is rendkívül feszült Szeged külterületein, illetve a Szeged-Röszke közötti vasúti sínek mentén, a lakosok aggódnak a sok száz beáramló migráns miatt, hiszen a szerb határon továbbra is folyamatosan özönlenek át. Újabb hírek és fotók hamarosan!

08.00: Tóth Péter jobbikos képviselő tájékoztatta a SZEGEDma.hu-t: a Betyársereg és a Magyar Gárda segítségét kéri. Felhívását a Facebookon tette közzé: “Szükségesnek érzem a nemzeti erők, minél nagyobb létszámba történő megjelenését, mert különben elveszünk! Kérem a Betyársereg és a Magyar Gárda azonnali megjelenését és segítségét a Szeged-Röszke migrációs útvonalon!” – áll többek között a nyilatkozatban.

06.55: Nógrádi Tibor képviselő portálunknak elmondta, az érintett területen továbbra is komoly a félelem a lakosság körében, ami érhető is, hiszen a kis falvakban, településrészeken a nagy számban megjelenő illegális bevándorlók felborítják a mindennapi rendet. Rémhírek sokasága is terjed, miután vasárnap történt egy komolyabb rongálás a szentmihályi kiskertekben, fóliasátrakat tettek tönkre a migránsok.
Nógrádi Tibor elmondta azt is, a polgárőrök egész éjszaka dolgoznak Szentmihályon, és örömteli, egyre többen csatlakoznak a közösséghez. Csillag Erika, Szekeres István, Vass Károly, Márta János és Márta Jánosné folyamatos szolgálatot teljesít, köszönet ezért – összegzett a politikus, aki hozzátette, jómaga megpróbálja megnyugtatni a pánikra hajlamosakat, koordinálni a migránsok fogadását, hogy lehetőleg külterületeken, ne lakott részeken találkozzanak a menekültügyi hatósággal, ezzel csökkentve a településrészek terhelését. A nagy erőkkel jelen lévő rendőrség partner mindebben, ám mivel nagyobb csoportokban érkezők Röszke és Szentmihály között újabb egységekre szakadnak, így a helyiek és a polgárőrök segítsége nélkül a rendőrség hatékonysága is kisebb lenne – jegyezte meg. “Ez a válság jelenleg nem pártpolitikai, hanem várospolitikai kérdés, az éjszaka több pontot láttam Tóth Péter jobbikos képviselőt, aki szintén segítette a hatóság munkáját, jó lenne, ha a városvezetés is ezekben a válságos napokban kijönne, az MSZP is segítene a helyzet kommunikációs és politikai kezelésében. Gondoljanak csak bele, ha egyes becslések szerint akár ezres éjszakai tömeget nem sikerült volna megállítani a Szabadkai út felüljárójánál, és elérte volna célját, Szeged belvárosát, taxikat keresve a továbbútra, az mit jelentett volna a város szívében” – mondta.

FRISS 03.00: Korábbi híreinkkel szemben az éjszaka folyamán is azt láttuk, hogy megállás nélkül egyre több migráns érkezik a magyar oldalra, nem lehetett őket feltartóztatni. Ott tartózkodásunk ideje alatt egy 9. hónapban lévő terhes nőt és egy a lábát tört férfit kellett kiemelni a tömegből, őket kórházba szállították. Egy tíz év körüli kislány hasfájásra panaszkodott, őt a helyszínen kezelték. Éjfél körül az illegális bevándorlók tüzet raktak a Szerbiát és Magyarországot összekötő vasúti sínek között, és ott melegedtek, szárították cipőiket. Azt is megtudhattuk, hogy szerb oldalon 100, 200 euróért szállították őket embercsempészek a magyar határig. Egyértelműen kiderült, hogy ez az a csoport, amely a napokban áttörte a hadsereg által őrzött macedón határt. Ide érkezésüket mindösszesen két rendőr fogadta. Hajnali fél egyre, egyre nyugalom költözött a sínekre, többen lefeküdtek aludni, de a szerb oldalról folyamatosan érkeztek az öt-tízfős csoportok, reggelre akár az 1500-2000-et is elérheti az itt tartózkodó migránsok száma…

22.00: A felüljárónál még 40-50 migráns vár arra, hogy buszra szállhasson. Közben Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.), Szentmihály, Gyálarét, Klebelsbergtelep és Kecskés önkormányzati képviselője egészen Röszkéig bejárta az érintett útvonalat, és azt tapasztalta, nincs már komoly utánpótlása az esti bevándorlóáradatnak, néhány tucat fő tart még Szeged felé négy-ötfős társaságokba verődve. A városatya még a polgárőrökkel körbejárja Szentmihály határait, hogy ellenőrizze, mindenhonnan, így a Pocokfalunak nevezett részről is elszállították-e a határsértőket, és információink szerint a belvárosi és az alsóvárosi polgárőrök is végigpásztázzák Szeged határait, hogy megbizonyosodjanak róla, senki és semmi ne zavarja meg a szegediek nyugalmát ma éjjel. Ugyanígy munkában vannak és lesznek a röszkei polgárőrök is. Zárszóként hadd tegyük hozzá: jó lenne, ha végre a város vezetői is felébrednének, és komolyan szembenézve a problémával hatékonyan segítenék az illetékes hatóságok munkáját a helyiek érdekében…

21.40: Megkezdődött a migránsok elszállítása, először a családokat, nőket és gyerekeket ültették járművekre a készenléti rendőrség erői (ha jól láttuk, a nemzetközi összefogás jegyében két holland rendszámú buszra), az egyedül érkező férfiak pedig nagy szállítóbuszokon kapnak helyet. Mindenkit visszajuttatnak a röszkei hangárba. Megfigyelhettük egyébként, hogy a most megállított több száz fő legalább kilencven százaléka volt a fiatal vagy középkorú, egyedül érkező férfi, alig tíz százalékot tehetett ki a családdal menekülők aránya. Úgy tudjuk, további határsértők is útban vannak még Röszkéről Szeged felé, nem lesz tehát könnyű éjszakájuk a rendvédelmi szerveknek és a polgárőröknek.

migransog_szeged_kulterulet26_gs

21.30: A rendőrök immár urai a helyzetnek, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Bajai úton továbbhaladó kisebb migránscsoportot egyesítsék a felüljárón lévő illegális bevándorlókkal (ez a nagyobb rész). Információink szerint ezt követően elszállítják őket a röszkei hangárba.

21.10: A második hullámban újabb jelentős számú csoport érkezett a vasúti síneken, a felüljáróra is feljöttek, megállt a forgalom. A felüljáró meredek betonján több tucatnyian másznak felfelé. Egyre feszültebb a helyzet, mert Szegedről Szabadka felé a rendőrök leállították a forgalmat a régi 5-ösön. A rendőröknek – úgy tűnik – még Szeged előtt sikerül feltartóztatniuk az illegális bevándorlókat – jelenti tudósítónk a helyszínről.

21.05: A helyszínen van a Jobbik önkormányzati képviselője, Tóth Péter mellett Nógrádi Tibor, Szentmihály önkormányzati képviselője (Fidesz-L.É.T.) is. A városatyától megtudtuk, a szentmihályi polgárőröknek sikerült kint tartaniuk a jobbára szír migránoskat a faluból, és a szeged-szabadkai vasúti vonalon haladtak tovább, majd a felüljárónál a média munkatársai várták őket. Itt aztán a migránscsoport megtorpant, kisebb egységekre, 50-60 fős társaságokra szakadt szét. A legnagyobb részük a Bajai út irányába ment tovább. A SZEGEDma.hu tudósítója is kíséri őket.

migransog_szeged_kulterulet12_gs

20.45: Munkatársaink jelentik a helyszínről, hogy legalább 4-500 illegális bevándorló érkezik a vasúti töltésen Szentmihályra. Nagy számban vannak jelen a rendőrök, a polgárőrök, de megjelentek az embercsempészek is. A migránsok, akik nem voltak hajlandóak megállni a röszkei gyűjtőponton, taxikat szeretnének, hogy azokkal folytathassák útjukat Nyugat-Európába.

20.30: A sok száz főből álló, Szegedre tartó csoportot rendőrök és polgárőrök is nagy számban kísérik, atrocitás egyelőre nem történt – jelentette hírfolyamában a közmédia, az M1. Az mno.hu információi szerint ez még nem az a migránscsoport, akik korábban a macedón határnál összetűzésbe keveredtek az ottani rendfenntartókkal. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere viszont Facebook-oldalán azt közölte: “elérte a magyar határt annak a migráns tömegnek az első hulláma, amely áttörte a macedón rendőrség blokádját a macedón-görög határon. Most Röszkénél özönlenek a legtöbben, de Ásotthalomnál is – ahol még nyitott a határ – szabályosan ömlenek be az országba”.

Az MTI esti közleménye arról szól: az M1 műsorfolyamában este azt jelentette a tudósító a helyszínről, hogy a vasúti síneken több százan érkeznek Magyarországra Szerbia felől, kevesebb mint fél óra alatt 200-250-en lépték át a zöldhatárt, reggel óta pedig csak a vasúti sínek mentén mintegy 700-an. E tudósítás szerint is azok a migránsok érkezhettek meg most, akiket a múlt héten egy időre föltartóztattak a macedón-görög határnál, majd továbbengedték őket.

Korábban a nap folyamán arról is beszámoltunk, hogy a migránsok milyen módon hatolnak át a GYODA drótakadályon Röszkénél.

Sok száz illegális bevándorló indult el este Röszke felől Szeged irányába – rendőrök és polgárőrök kísérik őket. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=561994

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 24.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál