Középpontban a gyűlölet és a szeretet – megkezdődött Szegeden a biblikus konferencia + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

biblikus_konferencia01_gs

Gyűlölet és kiengesztelődés a Bibliában – ezt a témát járja körül a 26. Nemzetközi Biblikus Konferencia, mely keretében pénteken bemutatják a Ferenc pápának szánt első kézzel írott Szegedi Bibliát is. Az idei rendezvény érdekessége, hogy írókat is meghívtak, akik műveikkel tovább aktualizálják a témát.

Mindig olyan alaptémát keres a biblikus konferenciának Benyik György, amiről azt tapasztalja, hogy sokakat foglalkoztat. A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója portálunknak elmondta, sok helyről kapta azt a visszajelzést, hogy a hazai és nemzetközi életben egyaránt – az aktuálpolitikától függetlenül – megfigyelhető, hogy egyre erősödik a gyűlöletspirál. Az etnikai, kulturális és vallási alapú gyűlölet megakadályozza az aktív és konstruktív párbeszédet a kultúrák, vallások és etnikai csoportok között. A gyűlölet hasonlóan a szeretethez igen találékony, de míg az utóbbi épít és gyógyít, addig az előbbi rombol és pusztít.

„Ez a tapasztalat indított arra, hogy nézzünk körül, hogy miként néz ki a gyűlölet a Biblián keresztül. Meglepődtem a szervezés során, hogy mekkora visszhangot keltett az idei témánk részben a migránsok miatt, ami abszolút nem volt belekalibrálva a témaválasztásba” – fogalmazott Benyik György. Hozzáfűzte, a Hegyi beszédben Jézus úgy fogalmaz, hogy „szeressétek ellenségeiteket”, ami jelzi, hogy abban a korban is erőteljesen jelen volt a gyűlölet Benyik atya szerint, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a mondat nem szerepel a Tórában. „Vélhetően a qumráni iratokban jött elő mint vallási tanítás, hogy a közösség tagjait szeretni kell, a kívülállókat pedig lehet, sőt kötelező gyűlölni. A gyűlölettel például Platóntól kezdve már az ókoriak is sokat foglalkoztak, és észrevették, hogy két dolog van, ami hihetetlenül találékony: a szeretet és a gyűlölet. A gyűlöletnek azonban sokkal nagyobb a motivációja. A szeretet sok esetben kihal, csak nagyon erős egyéniségeknél tud fennmaradni” – fogalmazott.

A konferencia érdekessége, hogy először írókat is meghívtak, és a pénteki napon 17 órától az „Írók szekciójában” a Szegedi Írók Társaságának tagjai tartanak felolvasást saját műveikből. A szekció végén pedig meglepetéssel szolgálnak, bemutatják a Ferenc pápának szánt első kézzel írott Szegedi Bibliát. Benyik György portálunknak elmondta, hogy már tervezik a zarándoklatot is, hiszen ahogy beszámoltunk róla, a kézzel másolt Bibliát személyesen szeretnék átadni a katolikus egyházfőnek. Gyűjtést is hirdetnek, Benyik György ugyanis magyar és határon túli iskolások is szeretnének elvinni az októberi zarándoklatra. Ennek költsége fejenként több mint 100 000 forint, és mint ahogy Benyik György elmondta, a határainkon túl kistelepüléseken élőknek erre végképp nincs pénze.

„Féltem, hogy nem lesznek elég aktívak az emberek a Biblia-másolásban. Az Újszövetséget mintegy 880 fő másolta, és összességében több mint 3000 másoló hozta össze. Az sem utolsó dolog, hogy a keresztények másolták a zsidók Bibliáját, erre sem volt még példa” – értékelte az akciót Benyik György.

A 26. alkalommal megrendezett konferencia védnökei Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Joachim Gnilka német teológus, Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora és Martos Levente Balázs, a Pápai Biblikus Bizottság tagja. A konferencia részletes programja ITT található.

no images were found

Tegnap elkezdődött a 26. Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=563134

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 28.

Előző sztori

Csongrád Megyei Főügyészség: vádemelés a hétszázmilliós kárt okozó adócsalókkal szemben

Következő sztori

Csaknem kétezer határsértőt tartóztattak fel Csongrádban csütörtökön