Írjon nekünk

Sport

Kajak-kenu vb – Remek magyar rajt, Takácsék már döntősök (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

noi_kajak_vb_mti

Hat futamgyőzelemmel remekül rajtoltak a magyarok a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A csütörtök délelőtti előfutamokból a Takács Kincső, Lakatos Zsanett 500 méteres kenupáros egyből a döntőbe jutott. Kugler Attila nem jutott be a szombati A döntőbe a kajak egyesek 1000 méteres versenyében a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, ezzel pedig egy kvótaszerzési esélye elúszott a magyar válogatottnak.

A riói kvótaszerzés lehetősége miatt az ötkarikás számokban óriási a tülekedés, rengeteg az induló, így ezúttal futamgyőzelemmel sem lehetett egyenes ágon a fináléba kerülni. Ennek megfelelően a K-1 500 méteren érdekelt Kárász Annának is csak bemelegítés lehetett az előfutam, ő ezzel együtt magabiztosan nyerte meg versenyét, így már egy győzelemmel a háta mögött készülhet a folytatásra. A Démász-Szeged 23 éves sportolója az otthoni válogatón a szám olimpiai és világbajnokát, Kozák Danutát győzte le némi meglepetésre, s az ötkarikás indulási jog megszerzése mellett egyértelműen az éremszerzés a célja Milánóban.

Újabb négy magyar hajó a döntőben, a Nádas, Boros duó nem jutott tovább

Újabb négy magyar hajó jutott be a döntőbe a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a Nádas Bence, Boros Gergely kajakpárosnak ugyanakkor nem sikerült beverekednie magát a legjobbak közé 1000 méteren, s így újabb kvótaszerzési esélyek úsztak el.

A csütörtök délutáni középfutamok során az olimpiai számokban szinte kivétel nélkül az első kettő között kellett zárni a biztos továbbjutáshoz, ez alól csak a női kajakpárosok 500 méteres versenye volt kivétel, itt az első három helyezett hajó került a döntőbe.

Peking olimpiai bajnoka, Vajda Attila semmit nem bízott a véletlenre C-1 1000 méteren, ott folytatta, ahol délelőtt abbahagyta, ugyanis ezúttal is remek időt lapátolt, s újabb győzelmet aratva biztosította a helyét a legjobbak között.

A partra szállást követően a szegedi kenus ugyan elégedett volt a teljesítményével, de azzal kezdte, hogy a körülményekre panaszkodott.

“Nagyon zavaró a hullámos víz. Ezen a pályán ugye nincs felevező csatorna, nem is értem, hogy a +22. században+ egy ilyen fontos versenyt miért engednek ilyen pályára. – mondta. – Persze a lötyögős víz mindenkinek rossz, itt az tud jól menni, aki technikailag uralja a pályát. Ma kétszer is jó időt értem el, de ebből azért nem akarok messzemenő következtetéseket levonni.”

Futamgyőzelemmel lépett tovább a legjobb kilenc közé a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos duó is, amely a britekkel vívott nagy csata után “csapott” elsőként a célba.

C-1 1000 méteren és K-2 200 méteren egyformán az első hat hajó jut majd riói indulási joghoz, összesen hathoz, illetve 12-höz.

A kenu egyesek 200 méteres versenyében hét kvóta talál gazdára Milánóban, s ezek egyikére még a 19 éves, ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatán is pályázik, aki remek versenyzéssel megismételte délelőtti produkcióját, második lett, így készülhet a döntőre.

A folytatásban a három év szünet után idén ismét összeült Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó tovább szaporította a magyar futamgyőzelmek számát, az egység esélyeshez méltóan versenyzett, úgy nyert, hogy még a második helyezettre is több mint egy hajóhosszt vert. Szabó tavaly, Moszkvában a jelenleg drogügye miatt eltiltását töltő Csipes Tamarával lett aranyérmes ebben a számban, s most ismételne régi-új párjával, akivel két riói kvótát is szeretne begyűjteni.

Az utolsó számban, férfi K-2 1000 méteren Nádas Bence és Boros Gergely kettőse nagyot küzdött futamában, de a végére elfáradt, így csak harmadik lett a szlovákok és a házigazda olaszok mögött, s mivel az időeredménye sem volt túl jó, legjobb harmadikként sem tudott továbblépni. Ezzel a kvótaszerzés lehetőségéről is lecsúsztak a magyarok ebben a számban.

“A tíz lehetőségünkből három elment, de még így is meglehet a hét indulási jog férfi kajakban. – mondta Storcz Botond vezetőedző. – Úgy gondolom, hogy Kugler Attila szereplése nem meglepő, a Nádas, Boros kettőst azonban sajnálom, hogy nem tudott döntőbe jutni. Továbbra is úgy gondolom, hogy helyes döntés volt a páros válogató újbóli megnyitása, s az, hogy Kammerer Zoltán nem indul két számban a vb-n.”

Kammerer eredetileg megnyerte a K-2 1000 méteres vb-indulás jogát Szalai Tamással, de mivel a négyest is ő sztrókolja, a szakvezetés úgy döntött, hogy ne ők induljanak Milánóban ebben a számban.

Csütörtökön délután korábban Kárász Anna (K-1 500 méter) és az egyformán C-2 500 méteren érdekelt Takács Kincső, Lakatos Zsanett és Sarudi Pál, Forgó Christopher duó is bejutott a döntőbe, a középfutamában nyolcadik Kugler Attila (K-1 1000 méter) ugyanakkor nem került a legjobbak közé, ő a C döntőben lesz érdekelt szombaton. A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak fináléra kerül sor, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak az előcsatározások során nem kellett vízre szállnia. A tíz szombati döntőből így nyolcban lesz magyar hajó.

A kevés nevező miatt már döntős az 1000 méteres férfi kenunégyes is, amely vasárnap indul majd.

Korábban írtuk

Hasonló tervekkel érkezett Olaszországba Peking olimpiai bajnoka, a kétszeres világbajnok Vajda Attila is, aki remek időt lapátolva ugyancsak egy első hellyel tette le a névjegyét C-1 1000 méteren. A másik férfi kenu egyes számban, 200 méteren a 19 éves, ifjúsági világbajnok Hajdu Jonatán második lett a tavalyi vb-n ezüstérmes orosz Alekszej Korovaskov mögött.

A kajak párosoknál három év szünet után ismét a Szabó Gabriella, Kozák duónak szoríthatnak a magyarok 500 méteren. Az idén újra összeült kettős 2008-ban éppen itt, az Idroscalo szabadidő parkban rendezett Eb-n aratta első nagy győzelmét ebben az olimpiai számban, amelyben később két vb-címet is begyűjtött. Most sem adták alább az első helynél, a déli verőfényes napsütésben mindenkit maguk mögé utasítottak, hogy aztán délután már a döntőbe kerülésért küzdhessenek.

A férfiaknál a júniusi, bakui Európa Játékokon bronzérmes Tótka Sándor, Molnár Péter kettős és a Nádas Bence, Boros Gergely páros is egy remek győzelemmel mutatkozott be 200, illetve 1000 méteren.

Az ötkarikás számokban küzdő, s így riói kvótákért is harcoló magyarok közül egyedül a kajak egyes 1000 méteren szereplő Kugler Attilának kellett nagy harcot vívnia az előfutamban. Az 57 indulót itt hét futamba sorolták, s futamonként csak az első öt hely kínálta a biztos folytatást. Kugler jól küzdött, sokáig a második helyen haladt a tavalyi vb-n harmadik, favorit dán René Holten Poulsen mögött, s ugyan a hajrában visszaesett, negyedikként beérkezve kvalifikálta magát a középfutamra.

Ebben a számban az év elején még biztosnak tűnt Dombvári Bence indulása, a Honvéd kajakosa azonban tavasszal megbukott a drogteszten, így eltiltották. Később, a válogatón Kucsera Gábor harcolta ki a vb-részvétel jogát, de két hete róla is kiderült, hogy a doppingmintájában kokain nyomaira bukkantak, Kugler ezek után kapta meg a számot.

lakatos_zsanett_takacs_kincso_mti

Ami az olimpia műsorában nem szereplő számokat illeti, az 500 méteres kenu párosoknál a címvédésre készülő Takács Kincső, Lakatos Zsanett duó óriási fölénnyel megnyerve versenyét egyből a fináléba került, míg Sarudi Pál és Forgó Christopher kettőse második lett a lengyelek mögött, így délután, a középfutamban is vízre kell szállnia. A női kajak kettesek 1000 méteres számában a kevés nevező miatt csak döntőre kerül sor, így a Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra párosnak nem kellett előfutamoznia. A csütörtök délelőtt megkezdődött számok középfutamait délután, fináléit szombaton rendezik.

Takácsékon és a Sarudi, Bodonyi duón kívül egy harmadik magyar egység is döntős már: a tavaly Moszkvában bronzérmes Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid összeállítású 1000 méteres kenunégyes a vasárnapi döntőben száll majd vízre először, mivel ebben a számban is kevés hajó nevezett.

Kugler kiesett, nem szerezhet kvótát

A Vasas versenyzője a csütörtök délelőtti előfutamban negyedik lett, s már akkor látni lehetett, hogy bravúrra lenne szüksége a legjobb kilenc közé kerüléshez. Ez végül nem sikerült, a délutáni középfutamban csupán a nyolcadik helyen ért célba, így befejezte szereplését. A döntőben hét riói kvótát osztanak majd ki. Magyarország a jövő évi, duisburgi pótkvalifikációs versenyen juthat még indulási joghoz férfi kajak 1000 méteren.

Ebben a számban az év elején még biztosnak tűnt Dombvári Bence indulása, a Honvéd kajakosa azonban tavasszal megbukott a drogteszten, így eltiltották. Később, a válogatón Kucsera Gábor harcolta ki a vb-részvétel jogát, de két hete róla is kiderült, hogy a doppingmintájában kokain nyomaira bukkantak, Kugler ezek után kapta meg a számot.

A K-1 500 méteren érdekelt Kárász Anna vele szemben magabiztosan lépett tovább a legjobb kilenc közé, ahol ugyancsak hét riói indulási jog talál majd gazdára. A Démász-Szeged 23 éves kajakosa ráadásul a négy középfutamot összesítve a legjobb időt lapátolta, így bizakodva várhatja a finálét.

“Nagyon hínáros a víz, ráakadt egy a hajómra is, és a lapátommal is kiemeltem egyet – mondta a mérlegelésnél Kárász. – Ezzel együtt majdnem maximális pályát mentem. Jól érzem magam, az ellenfeleket nem igazán figyelem. Nyerni szeretnék a döntőben.”

Továbbjutott a szombati fináléba az 500 méteres kenu párosoknál szereplő Sarudi Pál és Forgó Christopher is, akik a délelőtti második helyet követően most remek hajrával megelőzték a németeket, és elsőként rúgták be a hajójukat a célba. Ez a szám nem szerepel az olimpiai programban.

A Takács Kincső, Lakatos Zsanett 500 méteres kenupáros egyből a döntőbe jutott, Kugler Attila viszont nem jutott be a…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 20.

Hírzóna

Évet értékelt Prakab Gábor, a szegedi jégkorongcsapat edzője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A csapat a tavalyi évad végén ötödikként zárt, így a legjobb négy közé kerüléssel javított ezen az eredményén.

Tovább olvasom

Hírzóna

Elkezdődött a szegedi atlétikai centrum építése

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A tervek szerint az év végére el is készülhet a létesítmény.

Tovább olvasom

Sport

Kihagyhatja a későbbre halasztott olimpiát Márton Anita

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Férjével családalapítást terveznek.

Tovább olvasom

Aktuál