Közélet

Hende: egyre jobb tisztek kerülnek a Magyar Honvédségbe

Hende: egyre jobb tisztek kerülnek a Magyar Honvédségbe

2015. augusztus 17., hétfő
Hende: egyre jobb tisztek kerülnek a Magyar Honvédségbe

A most végzett honvédtisztjelöltek jobb feltételekkel indulnak el a katonai pályán, mint az előttük álló nemzedékek - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a hadtudományi és honvédtisztképző kar diplomaátadó ünnepségén.

Ez a 94 fiatal - fogalmazott a miniszter - "készen áll arra, hogy életét feltegye a nemzet szolgálatára". Ezzel együtt a miniszter felhívta tisztjelöltek figyelmét, hogy már ott vannak a sarkukban a még jobbak. A miniszter elmondta: parancsőrtisztjét,

Tar Lászlót

- aki egykor felderítőként végzett, megjárta Afganisztánt, és nemrég tért vissza az Egyesült Államokból - felkérte arra, hogy "nézzen utána" a most végzett tisztjelölteknek. Hende Csaba szavai szerint parancsőrtisztje úgy fogalmazott: "ezek a fiatalok jobbak, mint amilyenek mi voltunk". Tapasztalatai szerint az avatás előtt álló tisztjelölteket fölényes nyelvtudás, magabiztos informatikai tudás jellemzi, és öntevékeny hozzáállásukkal is bizonyították alkalmasságukat a katonai pályára.

Hende Csaba

beszédében kitért arra is, hogy idén júliusban új időszámítás kezdődött a Magyar Honvédségben: bevezették a katonai életpályamodellt, amelynek részeként 2019 januárjáig összesen átlagosan 50 százalékkal emelkednek a katonai fizetések. A miniszter kiemelte továbbá, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Ludovika Zászlóalj páréves, közös történetében egy újabb fejezet zárul. Hende Csaba ugyanakkor kiemelte: a most végzettek egyetemi éveik során nemcsak tudást, élethivatást kaptak, hanem - a korábbi időszakokkal ellentétben - megtapasztalhatták "egy jó ügyért dolgozó, kitűnő bajtársakból álló egy igazi honvédalakulat világát".

Patyi András

, az egyetem rektora köszöntőjében kiemelte: a Magyar Honvédség a hazáért tenni, áldozni képes parancsnokokat követel meg. Ehhez komoly képességekkel, kiemelkedő tudással, bátorsággal, kitartással kell rendelkezniük. A rektor felidézte: a száz évvel ezelőtt megnyílt olasz fronton - ahol sok magyar katona is harcolt - ország, világ láthatta, hogy bátorsággal és kitartással a nagy túlerő is legyőzhető. A rektor szerint a "mai törvénytelen bevándorlástól", annak ismert és még ismeretlen terheitől rogyadozó Európa, valamint a szomszédos országban zajló háború ellenére még mindig vannak, akik megkérdőjelezik a hadsereg szükségességét. Felhívta a figyelmet, hogy a katonák feladatai közé tartozik - mint azt az alaptörvény is rögzíti - Magyarország függetlenségének, területi épségének és határainak védelme is. Ez utóbbinak napjainkban kiemelt szerepe lett - emelte ki. Az egyetem rektora a végzett tisztjelölteknek megköszönte bátorságukat, hogy a honvéd tiszti hivatást választották, a követelményeket teljesítették és készen állnak a szolgálatra. Az ünnepségen a rektor és Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke elismeréseket adott át mindazoknak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el. Az ünnepségen Hende Csaba a végzett honvédtisztjelölteknek átadta szablyájukat. A tisztjelöltek a hagyományokhoz híven augusztus 20-án, csütörtökön a Parlament előtti Kossuth téren mondják majd el katonai esküjüket, a melyet a most átvett kardjuk meglendítésével "A hazáért mindhalálig!" felkiáltással zárnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.