Halászléfőző verseny és közösségi élmény augusztus 20-án a Sárgán + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

augusztus20_tape_halfozo_verseny15_gs

Jubileumához érkezett a Tisza-parti Szent István Népünnepély, hiszen idén immár tizedik alkalommal ünnepelték Szent István napját halászléfőző versennyel a Sárgán, azaz a Tömörkény István Üdülőtársulat egykori szabadstrandján a Maros-torkolattal szemben.

“A főzőverseny alapvetően egy keret, egy apropó a közös főzésre és együttlétre. Családok, baráti társaságok térnek vissza ide évről évre, illetve újabb és újabb érdeklődők is folyamatosan, egyre nagyobb számban látogatják a rendezvényt. A közös, kulturált és tartalmas együttlétre helyeződik a fő hangsúly, és nem a versengésre” – mondta el portálunk érdeklődésére Kohári Nándor főszervező. Szavait alátámasztja a rendezvény mottója is: “Ahol a folyók összetartanak – Mi is tartsunk össze!”

“Szent István volt az, aki a pusztai, szilaj népből, mely vérségi alapon szerveződött, keresztény közösségekre építkező állam és nemzet alapjait vetette meg. A keresztényi alapon szerveződő közösségek iránti igényt szívünkben hordozzuk. Ez lehet a hagyományos Tisza-parti népünnepély titka. A hal csak apropó, hiszen a valódi változás nem a bográcsban, hanem a lelkünkben megy végbe, amikor egymáshoz nyitottsággal és szeretettel fordulunk” – fogalmazott Haág Zalán, a Kereszténydemokrata Néppárt szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető ünnepi beszédében. Kérdésünkre kitért rá, ő maga a bajai halászlére esküszik, ami még gyerekkorából ered, hiszen édesapja szekszárdi származású. “Természetesen, szeretem a szegedi halászlét, és rendszeres látogatója vagyok a szegedi halászcsárdáknak, ahogy az algyőinek is. De a jól elkészített bajai halászlé, amin felnőttem, az az igazi számomra” – árulta el a városatya.

Habár az időjárás nem fogadta kegyeibe augusztus 20-át, a Sárgán tartott programokra így is számos érdeklődő látogatott ki, a főzőversenyben résztvevő csapatok száma is azt mutatta, sikeres volt a tizedik alkalommal megtartott népünnepély. “A horgászverseny több mint negyven résztvevővel zajlott le, a Sárga szabadstrandja előtti, melletti területet pedig több mint száz főző töltötte meg. Hasonlóan a korábbi évekhez, a Tömörkény István Üdülőtársulat üdülőtulajdonosai ezúttal is részt vettek a versenyben, így ők is küldtek mintákat a zsűri számára” – summázott Kohári Nándor. Az elkészült ételeket kóstoló zsűrit idén is Turi Imre mesterszakács vezette elnökként, mellette cégvezetők, a rendezvény támogatói és önkéntesek bírálták el a halleveket.

A X. Tisza-parti Szent István Népünnepély halászléfőző versenyének végeredménye:

1. László István
2. Angyal Albert
3. Szűcs József

A horgászverseny végeredménye:

Ifjúsági kategória:
1. Balázs Dominik – 0,864 kg
2. Iszkovics Viktor – 0,560 kg
3. Kiss Milán – 0,540 kg

Felnőtt kategória:
1. Kelemen Viktor – 1,7 kg
2. Pakatyilla Zoltán – 1,6 kg
3. Csoknyai Ákos – 1,5 kg

Női különdíjas:
Mikes Gabriella

Legnagyobb fogás különdíja:
Üllei Gábor – 1,16 kg

no images were found

no images were found

Horgász- és halászléfőző verseny is várta tegnap a szegedieket a Sárgán – részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=560869

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 21.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: a sereghajtót fogadja a SZEOL szombaton

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: feledtetné a kisvárdai kisiklást a Szeged-Grosics

Legutóbbi hasonló cikkek