Közélet

Felmentését kérte Zombor Gábor egészségügyi államtitkár

Felmentését kérte Zombor Gábor egészségügyi államtitkár

2015. augusztus 27., csütörtök
Felmentését kérte Zombor Gábor egészségügyi államtitkár
Zombor Gábor

Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára - közölte a tárca csütörtök délelőtt az MTI-vel. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyarországi Munkavállalók és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is sajnálatát fejezte ki a lemondás miatt.

Az Emmi közleménye szerint

Zombor Gábor

személyes és családi okokra hivatkozva távozik. Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen

Beneda Attila

helyettes államtitkár irányítja.

Balog Zoltán

, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan - írták. "A miniszter sajnálattal veszi tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről" - olvasható az Emmi közleményében. Balog Zoltán 2014 júniusában, az új kormány alakításakor kérte fel egészségügyért felelős államtitkárnak Zombor Gábort. Zombor Gábor 2006 óta országgyűlési képviselő a Fidesz frakciójában, 2014 májusától az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke. A MESZK csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy pozitívnak ítélik meg a március 21. óta megkezdett folyamatos konzultációt, szakmai egyeztetést a kormány és az érdekképviseletek között. "Külön elismerjük a szakdolgozók iránt érzett lojalitását, valamint az egyeztetések során a szakdolgozók élet- és munkakörülményeik javítására vonatkozó megoldási javaslatait" - írták. Az EDDSZ pedig azt közölte szintén a lemondás bejelentése után, hogy Zombor Gábor az egészségügy átláthatóbb és igazságosabb megteremtésén dolgozott hivatalba lépése óta. A közleményben köszönetüket fejezték ki a leköszönő államtitkárnak, hogy érdemben az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalójának javára megkötendő Ágazati Kollektív Szerződésről tárgyalt, melynek elválaszthatatlan része lesz a középtávú bérfelzárkóztatás.

Az ellenzéki pártok szerint ettől nem lesz változás a területen

Az ellenzéki pártok szerint a kormány egészségpolitikája megbukott, Zombor Gábor távozása az egészségügyi államtitkárság éléről az eddigi kudarcok beismerése, de mivel nem áll rendelkezésre több forrás a területre, így változás önmagában nem várható ettől. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkára csütörtök délelőtt közölte, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte személyes és családi okokra hivatkozva. Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP "brókerkormány" egészségpolitikája megbukott, épp itt az ideje, hogy változtassanak a mostanra kialakult gyalázatos helyzeten. Közleményükben, amelyben Zombor Gábor lemondására reagáltak, azt írták: miközben a fideszes politikusok rohamosan gazdagodnak, a kórházak egyre lepusztultabbak, a siralmasan keveset kereső orvosok és nővérek kivándorolnak, az évekig húzódó várólisták több ezer beteg életét teszik kockára, nincs kötszer, egyes műtőkben horgászdamillal varrják össze a sebeket, és még bizonyos gyógyszereket is a hozzátartozóknak kell a kórházakba bevinniük. Ezt a siralmas helyzetet Zombor Gábor távozása nem oldja meg. A brókerkormánynak nem stadionokra és saját luxusvilláikra kellene költenie a milliárdokat, hanem a magyar emberek gyógyítására, a magyar egészségügy rendbetételére - olvasható az MSZP közleményében. A Jobbik nem hisz abban, hogy Zombor Gábort személyes és családi okok vezérelték lemondásában akkor, amikor mindenki a kormányátalakításról beszél - reagált az ellenzéki párt az egészségügyi államtitkár távozására. A Jobbik szerint az, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a felmentését kérte

Orbán Viktortól

, arra bizonyíték, hogy a Fidesz ismét kudarcot vallott az egészségügyben, melyet a lemondás is csak megerősít. A Fidesz az elmúlt 5 évben, miközben minden felhatalmazása meg volt az egészségügy rendbetételéhez és fejlesztéséhez, hibát-hibára halmozott, és nem talált megoldást olyan fontos problémákra, mint a kórházi adósságok újrahalmozódása, a hálapénz kérdése, vagy az egészségügyi életpályamodell bevezetése - közölték. A Jobbik továbbra is követeli - ahogyan azt mindvégig, évek óta tette, hogy önálló minisztériumot hozzanak létre az egészségügynek. Javasolják, hogy ne az elmúlt Orbán-kormányok bukott egészségpolitikusait, vagy a multinacionális cégek érdekkijáró, lobbista embereit ültessék vezető pozícióba, hanem a terület megújításáért dolgozni kész, felelősségteljes szakembereket keressenek az embert próbáló munkára. Az LMP szerint Zombor Gábor lemondása, egy nappal a kormányzati konferencia után annak beismerése, hogy a következő évekre sincs meg az akarat az Orbán-kormányban, hogy kezelje az egészségügy katasztrófáját. Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki közleményében rámutatott: a valódi cselekvésre csak a szakmai szervezetek és az állampolgárok tiltakozása bírhatja rá a Fideszt. Hozzátette: az államtitkár távozása az eddigi kudarcok beismerése, de önmagában lényegtelen, ha a kormány a jövőben sem szán sokkal több pénzt az ágazat megmentésére, ha továbbra sem rendezi valóban az intézmények adósságait. Erkölcsi kötelességnek nevezet, hogy megakadályozzák további emberéletek elvesztését az egészségügy leromlása miatt. A Demokratikus Koalíció szerint Zombor Gábor távozása nem fog változást hozni az egészségügyben, mert kevesebb pénzből nem hogy jobb, csak rosszabb betegellátás juthat a magyar polgároknak. A DK szerint ideje, hogy a kormány egy varázslót keressen a feladatra, mert amíg a stadionoktól a plakátkampányokig minden fontosabb az emberek egészségénél, addig csak egy kormányváltás hozhat változást - írta közleményében

László Imre

, a DK egészségügyi kabinetjének vezetője, aki szerint a betegellátás összeomlását és az egészségügyi dolgozók és orvosok elvándorlásának megállíthatatlanságát semmi sem erősíthetné meg jobban, mint hogy a helyzet még a Fidesz államtitkárának is vállalhatatlanná vált.

Erőss Gábor

, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja úgy reagált, hogy a Fidesz-kormány az elmúlt években szörnyű pusztítást végzett az egészségügyben. Ezrek halnak meg az elhalasztott műtétek, az elavult és szűkös diagnosztikai eszközpark, valamint a rossz higiénés viszonyok miatti kórházi fertőzések következtében. A PM álláspontja szerint a fizetések azonnali, drasztikus emelésére, a diagnosztikai eszközpark fejlesztésére, az ellátást fékező volumenkorlát feloldására, valamint a megelőzésre, alap- és járóbeteg-ellátásra, betegút-szabályozásra alapozott egészségügyi reformra van szükség - írta közleményében.

Családi okokra hivatkozva felmentését kérte Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=563006

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 27.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.