Közélet

Budaházi László: "A vászonnak mindig meg kell újulnia"

Budaházi László: "A vászonnak mindig meg kell újulnia"

2015. augusztus 5., szerda
Budaházi László: "A vászonnak mindig meg kell újulnia"
budahazi_laszlo_01

Szegedi testfestő képviseli hazánkat októberben a művészek müncheni megmérettetésén. Budaházi László nem görcsöl rá a két hónap múlva esedékes Európa-bajnokságra, lévén tavaly is az improvizáció hozta meg számára a sikert. Bízik benne, hogy az eredmény a Tisza-parti városhoz méltó elismerést hoz.

Bár Magyarországon még gyermekcipőben jár a műfaj,

Budaházi László

mint a hazai testfestők egyik elhivatott képviselője, kiváló eredményeket tud felmutatni. A divattervező iskolában tanult szegedi művész tavaly egy

Salvador Dalí

ihlette témával nyerte meg a Beauty Forum Bodyart bajnokságot, előtte ugyanezen a versenyen harmadik, két éve pedig a dobogó második fokára állhatott fel. Az elért eredmények megadták a kellő lökést a versenyzéshez, olyannyira, hogy idén októberben a testfestők Európa Bajnokságán ő képviselheti hazánkat Münchenben. Budaházi László 15 éve került közelebbi kapcsolatba a testfestéssel, korábban autókon és motorokon élte ki kreativitását. Sokáig kacsintgatott az ötlettel, hogy kitanulja a tetoválóművészetet, végül azonban letett erről az elképzelésről. „A vászonnak mindig meg kell újulnia” – vallja a testfestő, aki akkor sem bánkódik, ha órákon át készülő alkotásait rövidebb ideig lehet csodálni, mint amennyi munkaórát belefektetett. A testfestő művészek versenye egy izgalmas megmérettetés, tulajdonképpen a határtalan kreativitás összecsapása, ahol egy-egy téma számtalan variációban ölt alakot a modelleken. A szegedi művész a sikert jelentő tavalyi Dalí alkotást Kiss Ágnes testére vitte fel, így egyértelmű volt, hogy a müncheni bajnokságra is őt kéri fel modelljének. „Az eszköz- és a festékanyagok beszerzése nagyon körülményes Magyarországon, általában az interneten szoktuk őket megrendelni. Sok termék van a piacon, ezek közül kell kiválogatni a legmegfelelőbbeket, amelyek tükrözni tudják majd az elképzelt motívumokat. Nem 10-12 színből álló palettáról beszélünk; gyakran az internetes rendelésen túl akár több 100 km-t is utaznunk kell azért, hogy személyesen is meggyőződhessünk a választott festékanyagok minőségéről. Az eszközök között vannak olyan tételek, amelyek ára 60 ezer forinttól a csillagos égig terjednek, ezért okosan kell megválogatni a munkaeszközöket, hiszen olyan versenyzők mellett kell labdába rúgni Münchenben, akik már élen járnak a versenyekben.”

budahazi_laszlo_02

Budaházi László nem csak a versenypályán állja meg helyét. Mivel hisz az összefogás erejében, idén többedmagával egy szegedi jótékonysági megmozduláson kamatoztatta tehetségét: fiatal zenészekkel karöltve segédkezett a Gyermekklinika egyik várótermének kifestésében és felújításában. Versenyein büszkén vállalja, hogy a Tisza-parti város szülötte, innen mégis lényegesen kisebb támogatói hátszelet kap, mint Budapestről, ahol többek között a Mask Sminkiskola mesterei tanácsokkal látják el megmérettetései előtt. „Bármilyen helyezéssel is térek haza októberben, nem kudarcként, hanem tanulságként fogom felfogni. Motivációt fog adni arra, hogy újra megpróbáljam. Ördögi kör ez, amiből nem lehet kiszállni. Korábban azt mondtam, ha a magyar bajnokságot megnyerem, felhagyok a testfestéssel. De nem tudok. Ez a műfaj nem erről szól, nem tudom elhagyni; meg tudom mutatni magamnak és az országnak is, hogy mire vagyok képes” – folytatta. A müncheni bajnokság témája ezúttal az időutazás. A motívumokat a szigorú zsűri előtt hagyományos ecsettechnikával kell felvinni a modellekre. A módszer kevésbé László sajátja, inkább a légecsetes eljárást favorizálja. Mint mondta, a szoros helyzetektől dübörög benne igazán az adrenalin, ezért ő a rögtönzött kivitelezés híve. Tavaly a Beauty-versenyen sem tervezte meg előre vagy próbálta ki a Dalí-témát, élesben improvizált az élő vásznon. Két hónappal az Európa bajnokság előtt sem hagyja magát elbízni, titkon ezért reméli, egy Szeged városához is méltó elismeréssel tér vissza Magyarországra.

zegedi testfestő képviseli hazánkat októberben a művészek müncheni megmérettetésén. Budaházi László nem görcsöl rá a két hónap múlva esedékes Európa-bajnokságra - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=557621

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.