Kultúra

"Baszki, te elnök vagy!" - interjú Fluorral és Diazzal

"Baszki, te elnök vagy!" - interjú Fluorral és Diazzal

2015. augusztus 25., kedd
"Baszki, te elnök vagy!" - interjú Fluorral és Diazzal
wellhello01kf

Ma már nincs olyan ember, akinek a Wellhello együttes ne mondana valamit. Fiatalak, idősebbek egyaránt tudják, milyen az „elnöki érzés”. A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) legkedveltebb fellépői között szerepel a zenekar, amire a legjobb bizonyíték, hogy a koncertjüket hatalmas tömeg tombolta végig. Az együttes tagjaival, Karácsony Tamás "Fluorral" és Csöndör László "Diazzal" beszélgettünk a fellépés előtt.

- Külön-külön mind a ketten már ismert előadók vagytok, hogyan találtatok egymásra és a kiváló zenészbrigádra?

- Fluor:

Diazzal

már 2012-ben elkezdtünk együtt dolgozni a közös projekteken, és baromi jól ment együtt a munka. Először csak alapzenékben kértem a segítségét, aztán vokálban, azóta pedig idáig jutottunk. - Diaz: A vokálos dolog egy érdekes sztori. Én csak feldemóztam a dalt, majd elküldtem

Tominak

. Ezután jött a válasz tőle: „Jó, akkor ennek a haverodnak szóljál, hogy jöhet!”. - Fluor: Számomra nem volt világos, hogy ő tud énekelni, azt hittem csak zenéket szerez. Hát így született a "Képkockák". - Diaz: A zenészekre rátérve, a szaxofonosunkkal már dolgoztunk együtt, így megkérdeztük, lenne-e kedve csatlakozni. A basszusszekcióhoz és a gitárosok posztjára a menedzserünk castingot hirdetett. Nagyon fontos, hogy köztünk nem csak munkakapcsolat van, hanem barátok is vagyunk. - Fluor: Fontos, hogy kikötöttük, mindenkinek ez az együttes legyen az első. Nem szeretnénk session zenészekkel dolgozni, akik bejelentik, hogy éppen nem jó a fellépés, mert

Kozsóval

mennek Romániába fellépni.

- Gondoltátok akkor, hogy ekkora sikeretek lesz ilyen rövid idő alatt? Fesztiválhimnusz és egyebek...

- Fluor: Az elmúlt éveink nélkül nem lett volna ez, nem is lettünk volna alkalmasak arra, hogy egy ilyen produkcióban részt vegyünk. De megvallom őszintén, nem gondoltam volna. Nem is jellemző, hogy egy formáció ennyi idő alatt ennyi mindent elérjen. - Diaz: Hozzá kell tenni, hogy nagyon sok mindent tettünk bele. A Tomi sokszor hajnalban jött át, hogy felvegyünk egy-egy anyagot. - Fluor: A fesztiválhimnusz pedig onnan ered, hogy a Volt szervezője megkeresett minket, hogy mit szólnánk hozzá. Nagyon örültünk, hisz jó barátságban vagyunk Halottpénzékkel.

wellhello03kf

- A ti egyediségetek a saját meglátásom szerint az adja, hogy zeneileg a 80-as éveket idézitek, míg a szöveg teljesen mai. Hogy jött ez az érdekes kombináció?

- Fluor: Én alapjáraton nagyon szeretem a "throwback electrót", amely mai zene, bár a 80-as évekre hajaz, Diaz pedig

Michael Jacksonon

és társain nőtt fel. - Diaz: Crossovernek hívják azt, amikor keverjük a modern elemeket régi stílusjegyekkel. Ez úgy tűnik, nemcsak nekünk tetszik, hanem a közönségnek is. Hál' Istennek!

- Mi volt az eredeti célotok az induláskor? A siker mámora hatására hogyan alakult ez menet közben?

- Fluor: Nyilván az első az volt, hogy megalakuljunk, jöjjön létre ez az arculat. Aztán, hogy milyen jó lenne, ha a Petőfi rádión elsők lennénk. Azóta több rádióban is elsők vagyunk. Jó, akkor ez megvan. - Diaz: De jó lenne az Akváriumot megtölteni egyből. Hát ez is megtörtént elsőre. - Fluor: Majd a parkot, és milyen jó lenne egy fesztiválos zenekarrá válni, amivel lényegében mindent elértünk, ami az ötéves tervünk volt. Most viszont ugyanúgy melózunk, hogy mindezt megtartsuk. Az idei fesztiválszezon kicsit leszívott minket, így január-februárban nem is vállalunk semmit. Igyekszünk nem megdögleni a három óra alvásokban. Illetve a következő albumunk marketingstratégiája is készen van.

- Talán a legismertebb számotok az "Apu vedd meg nekem a várost", amelyet elég sokan félreértenek, miközben egy brutális társadalomkritika. Ti mit szeretettek volna ezzel a számmal közölni?

wellhello07kf

- Fluor: Nyilván a legfőbb üzenet az, hogy nem attól lesz valaki értékes, hogy sok a pénze. Borzasztó iróniával és öniróniával kezeljük. Mindig lesz, aki nem érti. Ebben a számban viszont az a jó, hogy az is nagyon fogja szeretni, aki nem érti, épp ezért lő egy nagyon széles közegre. De mi nem válogatunk, tehát ha te azért szereted, mert "neked megvette", akkor szeresd azért. Nekem például ott volt a "Csicskalángos" című dalom, amelyet a társadalom 80 százaléka értett félre, és még most is úgy gondolják, hogy én vagyok a hülye. Közben meg nem is!

- Az elnök képében megjelenik előttetek egy konkrét személy?

- Diaz: Hát ott állt a Tomi velem szemben és megszólaltam: "Baszki, te elnök vagy!" - Fluor: Erre én: "Baszki, te is!" Ezt meg kellene csinálni!

- Janklovics Péter és Scherer Péter előadásában vers formában is meghallgathatjuk ezt a számot. Nektek bejött?

- Diaz: Persze, hát benne is vagyunk! Dobjuk a pénzt. - Fluor: Nagyon örültünk, hogy két ekkora forma megcsinálta ezt a dolgot. Alapjáraton is nagyon szeretem az ő paródiáikat.

- Fluor, szerinted minek köszönhető, hogy már nemcsak a tinilányok körében, hanem az idősebb korosztályokéban is közkedvelt vagy?

- Fluor: Pontosan tudom, hogy miről beszélsz. Két és fél évet dolgoztam rajta, hogy ez megváltozzon. A Fluor-brand átpozicionálását 2013-ban kezdtem el nagyon komolyan végigvinni. Nyilván ott is megvoltak a célok, hogy kit is akarok meggyőzni, ki a célközönség. Mindenkinek kell egy karakter, hogy megmutassa, hogy na ez Fluoros és akkor sapka félre, szemüveg fel.

wellhello04kf

- Egyszer egy újságíró barátom mesélte, hogy nem tudott téged komolyan venni az interjú alatt. Szerinted ez már változhatott?

- Fluor: Nagyon sokan azt hiszik, hogy mekkora mókamiki lehetek, amikor interjúzok, és sokan ledöbbennek azon, hogy ez valójában nem így van. Nyilván néha teszem a hülyét, de ha valaki nem tud komolyan venni, akkor az azt gondolom, kölcsönös. Például, ha valaki azzal kezdi az interjút, hogy honnan van a nevem, már sajnos én sem tudom komolyan venni.

- A jövőre nézve milyen dolgokkal készültök előrukkolni?

- Fluor: Most egy komoly klipforgatás közepén tartunk, januárban leforgattunk egy anyagot, majd úgy döntöttünk, hogy még teszünk hozzá, hogy még jobb legyen. Ez amúgy a "Késő már" című dalunk, amely márciusban fog kijönni. Illetve a "Pornodisco" című következő lemezünkön dolgozunk, amely szintén a tavasszal jön ki, nyilván a kettő nem egyszerre. Amire leginkább fókuszálunk most, az a szeptember 10-i nagykoncertünk a Budapest Parkban. - Diaz: Szóban van egy külföldi turné is, de erről majd akkor szeretnénk beszélni, ha aktuális lesz.

- Nem először jártok Szegeden. Mi a véleményetek a városunkról?

- Fluor: Szegedet imádom. Főleg sétálni a macskaköveken és viacoloron. Egyébként én már eligazodom simán a városban, tudom, hogy mi hol van. Sokat járunk a John Bullba és a környéken lévő éttermekbe. Sokat jártam ide kirándulni. Pécs mellett a kedvenc városom Szeged. - Diaz: Hozzám pláné közel áll, mert hét évig minden nyáron itt nyaraltam... - Fluor: Diaznak amúgy minden városhoz van köze! - Diaz: Szóval a szülővárosom után ez a kedvenc helyem, mivel a nagymamám idevalósi. Sajnos egy jó ideje már nem jártam itt, szóval nagyon jó "flash" volt ide visszatérni. A rakpartos koncertet is nagyon éltem, ahogy ott állt előttünk a város.

Molnár Máté Zoltán

"Baszki, te elnök vagy!" - a Wellhello együttes tagjaival beszélgettünk elnöki érzésről, sikerről és meg nem értett dalokról. Részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=561983

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 25.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.