Gazdaság

Bankszövetség: az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítani lehet

Bankszövetség: az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítani lehet

2015. augusztus 10., hétfő
Bankszövetség: az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítani lehet

A Magyar Bankszövetség az autóhitelek forintosítását kezdeményező illetékes minisztériumokkal és a jegybankkal folyamatos tárgyalásokat folytatott az elmúlt hetekben, a tárgyalófelek már közel állnak ahhoz, hogy az augusztusi kormánydöntés után az autóhiteleket is forintosítsák - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetségnek az MTI megkeresésére.

Kifejtette: a válság kitörése óta a forintosítás a bankszektor és az ügyfelek egybeeső érdekét jelentette és jelenti, a fő kérdés mindig is az időzítés, és vele szoros összefüggésben az árfolyam kérdése volt. "Most végre eljutottunk oda, hogy szabályozott keretek között a még fennmaradt lakossági deviza autós és fogyasztási hitelek forintosítását is végrehajtsa a magyar pénzügyi szektor. A forintosítást kezdeményező illetékes minisztériumokkal és a jegybankkal túl vagyunk a tárgyalási időszakon, melynek során végig figyelembe vettük az EBRD-vel kötött megállapodást" - mondta a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Kovács Levente

egy másik kérdésre kifejtette: a jelzálog-finanszírozással kapcsolatos új, jegybanki szabályozás hatására a magyar piacon eddig meglévő 3 szereplő mellett új jelzálogbankok megjelenése várható. Hozzátette: a bankok tevékenységi köre és tulajdonosi háttere mellett - melyek alapvetően befolyásolják a döntést - a piac mérete is megadja, hogy nagyjából hány szereplővel működhet hatékonyan a jelzálog-finanszírozás a bankszektor szintjén. A bankszövetség főtitkára rámutatott: "Rövidtávon 5-6 jelzálogintézménnyel számolunk, melyek közül bizonyosan lesznek olyanok, amelyek a kisebb bankokat is kiszolgálják ezen a területen, a folyamat már beindult, és ez a versenyhelyzet erősödéséhez vezet majd". Kovács Levente a forinthitelekkel és ténylegesen devizában törlesztett kölcsönökkel kapcsolatban kiemelte: az elszámolás két lépésből áll, tavasszal a deviza alapú, forintban folyósított és törlesztett hiteleké történt meg, a napokban pedig a forint alapú, valamint a valóban devizában törlesztett hitelek elszámolása kezdődött meg. A mostani elszámolásban 2 és 3 millió darab közötti hitelügylet érintett - mondta. Rámutatott: természetesen az átlagosan visszatérített összeg lényegesen kevesebb lesz, hiszen a forinthiteleknél és a devizában törlesztett hiteleknél értelemszerűen nem volt árfolyamrés, így ebben a vonatkozásban nincs mit elszámolni. Most az elszámolás tárgya az egyoldalú kamat- és díjemelés. A bankszektorra így is csaknem 200 milliárd forintos újabb extra teher hárul majd - hangsúlyozta Kovács Levente. A főtitkár elmondta: az elszámolási folyamat hasonló lépésekből áll, és hasonló nagyságrendű lesz a tavaszihoz, így az MNB által meghatározott tartalommal és rendben most is mintegy 2 millió darabot meghaladó tájékoztató levelet küldenek ki a bankok. Kifejtette: azoknál a hiteleknél, ahol nem történt egyoldalú kamat-, illetve díjemelés, az elszámolás eredménye biztosan nulla. Ha ilyen "nullás" ügyletben a hitelt már lezárták, akkor az ügyfelet nem kell a banknak levélben kiértesíteni. Az elszámolásra vonatkozó általános információkat a bankok a saját honlapjukon jelenítik meg. Ennek megfelelően a bankszövetség mindenkit arra kér, hogy augusztus 1. és szeptember 30. között várja a postást a tértivevényes értesítő levéllel, illetve figyelje saját bankjának a honlapját. Az elszámolás és a forintosítás első szakaszát a pénzintézeti szektor a jogszabályok maradéktalan betartása mellett - az MNB, mint felügyelet folyamatos ellenőrzésével - pontosan teljesítette, valamely bankot elmarasztaló érdemi döntés az elszámolással kapcsolatban nem született. "A második körben is erre készülünk, hiszen a folyamat most is az MNB által meghatározott rendben zajlik, és több ezer szakember dolgozik azon, hogy ezúttal is hibátlanok legyenek az elszámolások" - emelte ki Kovács Levente.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.