Atlétika: Országos csúccsal világbajnoki negyedik Márton Anita (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20140227_marton_anita_007

Márton Anita hatalmas új országos csúcsot elérve a negyedik helyen zárta a pekingi atlétikai világbajnokság női súlylökésének a döntőjét – írja az nso.hu.

A fedettpályán Eb-aranyérmes súlylökő, Márton Anita 19,48 méteres országos csúccsal negyedik lett szombaton a pekingi atlétikai világbajnokságon.

A 26 éves magyar dobóatléta saját tavaly felállított rekordját adta át a múltnak: a zürichi kontinensviadalon dobott 19,04 méter akkor bronzérmet ért számára. Márciusban a prágai fedettpályás Eb-n 19,23 méteres eredménnyel győzött, amely tető alatt elért magyar csúcsot jelentett.

A Békéscsaba versenyzője az utóbbi időszakban rendre bizonyította rendkívüli versenyzői kvalitásait, s ezt szombaton ismét igazolta. Márton már a délelőtti selejtezőben is nagyon imponálóan lökött, s másodikra 18,85-nél, magasan a 18,30 méteres kvalifikációs szint fölött ért földet a súlygolyó, így készülhetett a 12-es döntőre.

A helyi idő szerint 20 órától rendezett fináléban aztán minden kísérlete 18 méter feletti volt. Az első három kör után 18,23-mal a hatodik helyen állt, azaz folytathatta a versenyt a legjobb nyolc között, majd a negyedik szériában sikerült nagyon beletalálnia a dobásba, a súlygolyó pedig egészen 19,48 méterig repült. A folytatásban ezen ugyan már nem tudott javítani, de koncentrált maradt: 18,89-cel folytatta, majd 19,11 méterrel zárta a viadalt a negyedik helyen.

Az aranyérmet a német Christina Schwanitz (20,37) nyerte a hazai Kung Li-csiao (20,30 m) előtt. A harmadik helyen pedig az amerikai Michelle Carter zárt (19,76), 28 centiméterrel megelőzve Márton Anitát.

“Anita egészen nagyszerű teljesítményt produkált. Mindig a nagy világversenyeken dob a legjobban, amikor igazán kell” – mondta az MTI-nek Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára.

Az esti programban még két magyar, a hétpróbázó Zsivóczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia volt érdekelt. A nap során mindketten jól teljesítettek, előbbi például a négyből három számban, 100 gáton, magasugrásban és 200 méteren is egyéni csúcsot ért el, s a súlylökésben is megközelítette egyéni legjobbját. Az idei U23-as Eb-n győztes Krizsán ugyan nem javított egyéni csúcsokat, ám szinte minden számban közel volt legjobb eredményeihez.

Az első nap után Zsivóczky-Farkas 3705 ponttal a 17., míg Krizsán 3663-mal a 19. helyről várja a folytatást. Vasárnap előbb távolugrás vár a 33 fős mezőnyre, majd a gerelyhajítás, végül pedig a 800 méterrel zárul a hétpróba.

A szombati utolsó döntőben, férfi 10 000 méteren nem történt meglepetés, a címvédő, olimpiai bajnok brit Mo Farah ugyanis kiváló hajrával megnyerte a versenyt, megelőzve az egyaránt kenyai Geoffrey Kipsang Kamworort és Paul Kipngetich Tanuit.

Férfi 100 méteren még csak a középdöntőkre került sor, de a sportág legnagyobb sztárjainak “bemelegítése” így is a nap egyik csúcspontja volt. Ahogy az várható volt, a legjobbak, többek között a címvédő, hatszoros olimpiai bajnok Usain Bolt és az elmúlt két évben veretlen, ranglistavezető Justin Gatlin egyaránt nagyon könnyed futással biztosították a helyüket a másnapi elődöntőben. A legjobb időt Gatlin érte el, igaz, 9.83 másodperces idejét a megengedettnél nagyobb, 2,1 méter/másodperces hátszél segítette. Bolt 9.96 másodperccel, az ötödik legjobb idővel jutott tovább.

Vasárnap magyar szempontból a férfi kalapácsvetés döntője (12.30 óra) lesz a legizgalmasabb, az ötkarikás bajnok Pars Krisztián lesz érdekelt. Rajta kívül még hétpróbában lesz magyar versenyző a vb második napján.

korábban írtuk

Az Index.hu hírportálon megjelent hírek szerint Márton Anita korábbi országos csúcsán 25 centimétert javított. A tavaly Európa-bajnoki bronzérmet nyert, míg idén fedettpályás Európa-bajnok Márton a selejtezőben a negyedik legjobb eredményt lökve jutott a döntőbe. Reális esélye a dobogóra nem sok volt, a kínai Licsiao Kung (Lijiao Gong) és a német Christina Schwanitz stabil húsz méteren feletti dobók, és az amerikai Michelle Carter is jutott már idén húsz méter fölé.

Kung már az első sorozatban sokkolta a mezőnyt, egy 20,30-as eredménnyel, Schwanitz 19,80-ig, Carter 19,45-ig jutott. Márton 18,02-vel kezdett, ezzel az első kör végén a hetedik helyen állt. Másodjára javítani tudott, 18,23-mal az ötödik helyre lépett. Két belorusz közé szorult, de már látszott, harcban lehet a negyedik helyért.

Aljona Dubickaja nagyot javított, 18,52-jére kellett válaszolnia a magyar súlylökőnek. Ez nem sikerült, 18,06-ot lökött a harmadik sorozatban, a hetedik helyre csúszott vissza, mert a kínai Jang Kao (Yang Gao) is megelőzte.

A negyedik sorozatban aztán megvillant, óriásit dobott, 19,48 méterrel új országos csúcsot állított fel, és ezzel megint a negyedik helyre került.

Márton korábbi egyéni legjobbja, 19,23 volt. Carter 19,76-tal volt előtte, még harminc cenit javulás nem volt elvárható. Márton az ötödik körben 18,89-et teljesített, a hatodikban 19,11-et.

Eredmények:
1. Christina Schwanitz (Németország) 20,37
2. Licsiao Kung (Kína) 20,30
3. Michelle Carter (USA) 19,76
4. Márton Anita (Magyarország) 19.48

Márton Anita korábbi országos csúcsán 25 centimétert javított.Részletek: http://szegedma.hu/?p=561227

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 22.

Default thumbnail
Előző sztori

Egy hónapra bezárják a várat Hollókőn

Default thumbnail
Következő sztori

Megteltek a szállodák az ország turisztikai központjaiban

Legutóbbi hasonló cikkek