Közélet

A PDSZ elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexének tervezetét

A PDSZ elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexének tervezetét

2015. augusztus 11., kedd
A PDSZ elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar etikai kódexének tervezetét

A PDSZ Országos Választmánya egyhangú szavazással elutasította a Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikaikódex-tervezetet, és erre kéri a közoktatásban dolgozó más szakmai és szakmai-érdekvédelmi szervezeteket is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet állásfoglalása szerint - amelyet kedden küldtek el az MTI-nek - a PDSZ kategorikusan elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar "kormány által kierőszakolt létrehozásának ötletét". A 2014 kora nyarán megalakult szervezetet és az általa összeállított etikai kódexet illegitimnek tekintik, mert nem tudja maga mögött a pedagógustársadalom túlnyomó többségének támogatását - írták. Megítélésük szerint "a nemzeti köznevelési törvény által oktrojált" Nemzeti Pedagógus Kar tevékenysége sokkal inkább "a hatalom kiszolgálásának eszköze, mint a közoktatás válságának leküzdéséért dolgozó szervezet". A PDSZ úgy látja, a közoktatás szakmai, jogi, erkölcsi környezetének meghatározására jogszabályok vannak, és értelmetlen ezek duplikálása, hiszen a törvények lefedik a kódex által feldolgozott területet. A vitára bocsátott dokumentum tele van tetszőlegesen értelmezhető kifejezésekkel, meghatározásokkal, a személyes szabadságjogokba ütköző követelményekkel és más olyan megfogalmazásokkal, amelyek teljesítése életidegen a 21. században - fogalmaztak. Hangsúlyozták: a kódex szellemisége a pedagógust "önálló értékrend nélküli, iránymutatásra szoruló végrehajtó vazallusnak tekinti", ami szemben áll azzal, akit alkotó értelmiséginek neveznek, és aki nélkül "nincs kilábalás a közoktatás mély válságából". A PDSZ szerint a közoktatás problémáinak megoldásához nincs szükség etikai kódexre, sokkal inkább alkalmas erre - a közoktatásban érintettek által létrehozandó - oktatáspolitikai kerekasztal, amelynek megalakítása elodázhatatlan.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.