Közélet

Tusványos: a román kormányfő sértőnek nevezte Orbán Viktor magatartását

Tusványos: a román kormányfő sértőnek nevezte Orbán Viktor magatartását

2015. július 28., kedd
Tusványos: a román kormányfő sértőnek nevezte Orbán Viktor magatartását

A román kormányfő sértőnek nevezte a magyar miniszterelnök Romániával szemben tanúsított magatartását. Victor Ponta Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét értékelte egy hétfő esti televíziós műsorban.

A szombati szabadtéri fórumon

Orbán Viktor

a román-magyar kapcsolatokat firtató kérdésre azt mondta: nem sok boldogítót tud mondani. Hozzátette: ez nem volt mindig így, 2012-ig bizalmi alapon álló, gyakorlatias és eredményes együttműködés volt a két ország kormányai között. Megjegyezte: nem emlékszik arra, hogy vezető román politikusok annyiszor rúgtak volna Magyarországba, mint azóta. A kormányfő ugyanakkor lát lehetőséget egy új kezdetre, a magyarok készek felvenni a fonalat.

Victor Ponta

azt mondta, a maga részéről "bóknak" tekinti, hogy a kormányra kerülése - 2012 - előtti jobbközép román kabinetekkel Orbán Viktor együtt tudott működni. A román szociáldemokrata politikus "bántó és provokáló alaknak" titulálta Orbán Viktort, hozzátéve, hogy ő viszont nem akar felülni a provokációnak, nem akar olajat önteni a tűzre. A műsorvezető kérdésére, hogy akkor mi a megoldás arra, hogy Orbán Viktor "évente idejön, és úgy táncoltatja az embereket, mintha Románia kormányfője lenne", Ponta azt mondta: a megoldás a román választóknál van, akiknek nem kell a magyar miniszterelnök kedvére való kormányt elfogadniuk Bukarestben. A műsorvezető tudni akarta, hogy szokott-e olyasmit tenni Ponta Magyarországon, mint amit Orbán Viktor tesz Romániában. Válaszában a román kormányfő elismerte, hogy egyszer részt vett egy MSZP-rendezvényen, ám - mint mondta - ő "tiszteletet tanúsított" a magyar szomszédokkal szemben. Műsorvezetői felvetésre Ponta helyeselte, hogy a román külügyminisztérium vasárnap szót emelt a magyar kormányfő Facebook-oldalán közzétett tusnádfürdői fotók ellen. Orbán Viktor oldalán kéttucatnyi hangulatkép jelent meg az erdélyi szabadegyetemről: az egyik felvétel egy jelvényárus portékáját ábrázolja, aki Nagy-Magyarország térképét megjelenítő kitűzőket is árul, másutt pedig székely zászlók láthatók. A magyar Miniszterelnöki Sajtóiroda szerint "történelmi", míg a román külügyminisztérium szerint "revizionista" jelképek szerepelnek a magyar kormányfő közösségi oldalán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.