Közélet

Szijjártó: Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke Montenegró NATO-csatlakozása

Szijjártó: Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke Montenegró NATO-csatlakozása

2015. július 23., csütörtök
Szijjártó: Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke Montenegró NATO-csatlakozása
SCHETYNA, Grzegorz; Szijjártó Péter; Pósa Krisztián; AURESCU, Bogdan; DJUKANOVIC, Milo

Magyarország nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdekeit is szolgálná, ha Montenegró mielőbb a NATO tagja lehetne - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon az MTI-nek, miután horvát, lengyel és román kollégájával Montenegróban tárgyalt a nyugat-balkáni ország NATO-csatlakozásáról.

A tárcavezető kifejtette: azért látogatott el kollégáival Montenegróba, hogy kifejezzék támogatásukat az ország NATO-csatlakozása mellett, ugyanis Európának a második világháború óta nem kellett a jelenlegihez hasonló súlyos kihívásokkal szembenéznie, és ebben a helyzetben minden, a stabilitást segítő lépés rendkívül fontos. Márpedig Európának az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás legyen, és ehhez a legjobb eszköz az euroatlanti integrációs perspektíva fenntartása - mutatott rá.

Szijjártó Péter

hangsúlyozta: Magyarországnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke is Montenegró mihamarabbi NATO-csatlakozása. Nemzetbiztonsági érdeke azért, mert Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában található, és "mi pontosan tudjuk, hogy mi a különbség aközött, hogy ha stabilitás van a Nyugat-Balkánon vagy ha nincs" - fogalmazott. Hozzátette: a jelenlegi globális biztonsági kihívások közepette a térség stabilitása "újra törékenynek látszik", és minden lépés, amely hozzájárul a stabilitáshoz, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekét szolgálja. A külügyminiszter szerint Montenegró felkészült a NATO-tagságra, Afganisztánban például már most is együtt szolgálnak magyar és montenegrói katonák, ezért hibás az összes olyan korábbi NATO-döntés, amely megakadályozta az ország NATO-csatlakozását. "Montenegrónak már régen NATO-tagnak kellene lennie" - mondta. A nemzetgazdasági érdekekkel kapcsolatban a tárcavezető kifejtette: a NATO-tagság mindig stabilizálja egy ország gazdasági, piaci körülményeit, és Montenegróban magyar vállalatoknak jelentős befektetéseik vannak, elsősorban a bankszektorban és a szállodaiparban. Minél stabilabb a montenegrói gazdasági környezet, annál több befektetés érkezhet ide Magyarországról, és annál inkább fejlődhet a kétoldalú kereskedelem is - magyarázta. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a magyar kormány eddig is sokat tett Montenegró NATO-tagságáért, idén és jövőre pedig a magyar nagykövet tölti be a NATO-összekötői pozíciót, vagyis ő tart közvetlen kapcsolatot a montenegrói kormánnyal és segíti az ország felkészülését a csatlakozásra. A miniszter emlékeztetett: december elején üléseznek Brüsszelben a NATO-külügyminiszterek, és bár komoly támogatottsága van Montenegró meghívásának a szövetségbe, néhány tagállam ezt a NATO-tagság 50 százalék feletti társadalmi támogatottságához kötné. Ez helytelen és elfogadhatatlan feltétel lenne, hiszen Magyarország és más országok példájából is az látszik, hogy a társadalmi támogatottság éppen azt követően ugrik meg, hogy érdemi lépések történnek a csatlakozás érdekében - közölte. Hozzáfűzte: ha Montenegró megkapja a meghívást a NATO-ba, a csatlakozás társadalmi támogatottsága azonnal növekedni fog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.