Közélet

Roma családi napot tartott az egyházmegyei Karitász Szegeden + FOTÓK

Roma családi napot tartott az egyházmegyei Karitász Szegeden + FOTÓK

2015. július 10., péntek
Roma családi napot tartott az egyházmegyei Karitász Szegeden + FOTÓK
karitasz_csaladi_nap_04

Kétszáz szegedi roma család kapott meghívást a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász családi napjára, melyet hagyományteremtő szándékkal rendeztek meg a Mátyás téren.

A roma integráció jegyében rendezte meg családi napját a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, mely lehetőséget nyújtott arra, hogy élményprogramokon keresztül bárki megismerkedhessen a roma kultúrával és hagyományokkal. „Egyházmegyénknek nem ez az egyetlen felkarolt projektje, Karitászunk komoly segítséget nyújt Békés megyében is, Mezőkovácsházán például 40 családnak biztosítjuk a gyermekek étkeztetését a nyári szünidő ideje alatt, továbbá a felzárkóztatás jegyében roma szakkollégiumot is működtetünk Szegeden évek óta” – tájékoztatott

Kothencz János

, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatója. Gyerekzsivajtól és nevetéstől volt hangos az alsóvárosi Mátyás tér, a családi napon ugyanis játékos vetélkedőket tartottak, melyeken minden generáció együttesen mérhette össze ügyességét és tudását. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából a gyerekek akár rendőrautóba is ülhettek, felpróbálhattak rendőrségi felszereléseket is, illetve bűn- és balesetmegelőzéssel kapcsolatos feladatokat oldhattak meg. Érdemes volt jól teljesíteni a vetélkedőkön, hiszen a Karitász élelmiszercsomagot adott a legügyesebbeknek, és a rendőrség is megajándékozta a résztvevőket. Kothencz János elmondta, együttműködtek a Belvárosi Polgárőr Egyesülettel és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal is, akik például a kétszáz meghívott roma család kiválasztásában segédkeztek. Szeged minden részéből érkeztek romák, az Árpa és Búza utca, valamint a Cserepes soron kívül Újszegedről, Tarjából és Móravárosból is. A nemzetiségi önkormányzat azoknak a családoknak a szállításáról is gondoskodott, akik Alsóvárostól távol élnek, és gondot okozott volna nekik a rendezvényre való eljutás. Az egyházmegyei Karitász által rendezett jó hangulatú családi nap közös vacsorával zárult, és a szervezők ígérik, több hasonló rendezvényt valósítanak meg a roma integráció jegyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.