Réteskülönlegességekkel, néptánc- és bivalyfesztivállal vár a mórahalmi sokadalom

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nemzeti_retes07_gsAz évek alatt Mórahalom neve összefonódott a különleges rétesek hazájával, a hagyományos nyári Homokháti Sokadalomban ugyanis rendre ínyencségekkel és rekordkísérletekkel készülnek a fesztiválozók. Idén sem lesz ez másként, július 2-án kezdődő programsorozattal párhuzamosan ráadásul elstartol a IV. Bivalyfesztivál is.

Tavaly májas-rizottós rétessel rukkoltak elő a konyhatündérek, az azt megelőző évben pedig jótékony céllal a koraszülöttekért tekerték a tésztát a hagyományos Dél-alföldi Rétesfesztiválon. A kulináris különlegességek mórahalmi tárházában a rekordkísérletek sem ritkák: 2011-ben 23,2 méteres; 2012-ben pedig 30,33 méteres finomság sült Mórahalmon.

A XII. Homokháti Sokadalmon bárki kipróbálhatja a réteskészítést: a fesztiválnyitányon, vagyis július 3-án a sütemény csínját-bínját sajátíthatják el az érdeklődők. A kavalkád egyik legjobban várt programja a vasárnapi réteskészítők versenye, amikor is minden nevező egyedi recepttel száll harcba.

Bár a sokadalom hivatalosan július 2-án este nyit a Pécsváradi Big Band zenekar koncertjével, a pénteki fúvós, mazsorett- és néptáncbemutató adja a rendezvény sava-borsát. A műsor alatt vendégségbe invitálják az érdeklődőket saslik és ágyaspálinka kóstolóra, amit az Irigy Hónaljmirigy fergeteges előadásával, valamint az EDDA musical koncertjével vezethetnek le.

Szombatra a Bivaly utca átadja helyét a baráti társaságoknak, ugyanakkor a legkisebbek sem maradhatnak ki a mulatságokból: az Aratóünnep és IV. Bivalyfesztivál délutánján gyermekprogramokkal kedveskednek nekik. A Fúvószenekarok találkozóját a Homokhátság zamatos gyöngyszemei kísérik, a helyben termett szőlőszemekből válogatott borokat bárki megízlelheti. Mivel Mórahalom nagy figyelmet fordít a város szépülésére, díjesővel jutalmazza a virágoskertek tulajdonosait és a félprofi kertészeket: a Virágos Mórahalomért elismerések átadására – az előzetesen meghirdetett programtól eltérően – szombaton kerül sor.

S ha már kóstolóval nyitott, kóstolóval is zárul a Homokháti Sokadalom, vasárnap délután ugyanis gulyáslevest kínálnak a vendégeknek. A zárónap egyébként a néptáncosoké, az együttesek felvonulását követően kezdetét veszi a néptáncfesztivál. Este a jubileumukat ünneplő házasokat is köszöntik, amit a TNT ugyancsak kerek évfordulót ünneplő koncertje koronáz meg, majd a 22 órakor kezdődő tűzijáték.

A részletes programot Mórahalom város weboldalán találják, ITT.

Saslik, rétes, pálinka – érdemes lesz kinézni a hétvégén Mórahalomra.http://szegedma.hu/?p=550843

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 3.

Előző sztori

Tapogatni kötelező! – Tapintható éremkiállítás a Móra-múzeumban

Következő sztori

Tihanyi Ildi: “Az embert kirázza a hideg és ez szerintem jó”