Írjon nekünk

ARC

Oszter Sándor: Rózsa Sándor volt, van és lesz!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

asotthalom_lakodalmas34_gs (1)

A híres betyárt eljátszó színész ma is aktív. Ásotthalmon, a Rózsa Sándor Fesztiválon beszélgettünk vele a film kultuszáról, jövőbeni terveiről.

– Láttam, sokan felismerték Önt Ásotthalmon. Mennyire emlékeznek még a Rózsa Sándor TV-filmre az emberek?

– Meglepően sokan. Játszottam közel száz filmben, mégis mindenki ezt a sorozatot emlegeti. Akkor is, ha megjegyzik, látták a Nem élhetek muzsikaszó nélkült, a Lili Bárónőt, az Ida regényét. Ez azt jelzi, hogy a Rózsa Sándor-legenda nem mítosz, hanem olyan valóság, amely esetében már a betyár nevének kiejtése is azt mutatja, hogy Rózsa Sándor volt, van és lesz!

– Milyen színházi, filmes tervei vannak a következő időszakra?

– Szándékozunk egy filmet csinálni a magyarok kalandozásairól a keleti sztyeppéken, népünk bejöveteléről a Kárpát-medencébe László Gyula kettőshonfoglalás elmélete alapján. Úgy érzem, sokkal jobban meg kellene jelennie a magyar történelemnek a filmalkotásokban, mert a régi filmek helyett inkább újakat szeretne látni a fiatalság. Nem véletlen, hogy a híres legendákat sokszor, sokféleképpen dolgozták fel, gondoljunk csak a Robin Hoodra, vagy a Monte Cristo grófjára.

asotthalom_lakodalmas36_gs (1)– Mit gondol, a Rózsa Sándor filmet is érdemes lenne így újból feldolgozni?

– Sok emberrel beszéltem erről a kérdésről, de a többségük számára a sorozat még mindig élvezhető, sőt sok fiatal is ugyanezt mondta nekem! Azt mesélték, hogy a film egyes részei szinte szürreálisan modernek számukra, mintha ma forgatták volna! Úgy gondolom, egyelőre nem kell újraforgatni, hiszen fantasztikus történelmi események nincsenek feldolgozva, gondolok itt Nándorfehérvár védelmére, Zrínyi Miklós hősies harcára Szigetváron, vagy magának, Trianonnak a témájára. Ha történelemnél maradunk, említhetjük, hogy híres regények is maradtak ki, például Móra Ferenc Aranykoporsója.

– Milyen úton jár Ásotthalom Rózsa Sándor emlékének őrzésében?

– Elmondhatjuk, országosan itt őrzik a legintenzívebben az emlékét, három éve létezik a Rózsa Sándor Fesztivál, van Rózsa Sándor Élményház, Rózsa Sándor fája, szobra, betyárút, betyárok rejtekhelye, fantasztikus kultusza van személyének. Az említett nyírfának az a története, hogy a pandúrok elöl itt bújt el Rózsa Sándor, miközben a maga után porfelhőt hagyó lovat követték az üldözői. Ezt onnan lehet tudni, hogy ennek közelében lakott Katona Pál, a betyár cimborája, akinek felesége egy vita után hátulról lecsapta Rózsa Sándort, így került előbb a szegedi várbörtönbe, majd Szamosújvárra, ahol meghalt.

Ajándékoztam több tárgyat is a Rózsa Sándor Élményháznak, így a nyergemet, az „elrabolt” szürkemarhák 10 kg-os bronzból öntött vezérkolompját, a tőrömet, a csikóbőrből varrott bicskatartót. Más tárgyakat Kondorosra, egy csárdába küldtem, ahol szintén található egy múzeum az emlékére, azon épületben, ahol a hagyomány szerint a kémény kürtőjén keresztül menekült el Rózsa Sándor az üldözői elöl.

"Úgy érzem, sokkal jobban meg kellene jelennie a magyar történelemnek a filmalkotásokban, mert a régi filmek helyett ink…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 26.

ARC

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kaszás Imre amatőr fotós kiváló felvételeinek köszönhetően most elénk tárul a kivilágított Szeged.

Tovább olvasom

ARC

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Jogász és újságíró végzettsége is van, több mint 7000 cikk, tizenöt saját könyv köthető a nevéhez

Tovább olvasom

ARC

“Botka László Szeged Karácsony Gergelye” – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A helyi homokozón kívül nem talál másik játszóteret magának – hangzott el a Hír TV Főhős című műsorában.

Tovább olvasom

Aktuál