Közélet

Nézőpont: a miniszterelnök szerint az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

Nézőpont: a miniszterelnök szerint az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

2015. július 25., szombat
Nézőpont: a miniszterelnök szerint az európai értékek megvédése miatt kell megállítani a migrációt

A Nézőpont Intézet szerint a miniszterelnök szombati tusványosi beszédének legfontosabb üzenete, hogy a magyar kormány hosszú távon elkötelezett a migráció megállítása mellett, és az Európai Unióban még határozottabban áll majd ki a "modernkori népvándorlással" szemben.

A Nézőpont az MTI-hez szombaton eljuttatott gyorselemzésében azt írta: Brüsszel "jelenleg képtelen gyakorlatias cselekvésre", ezért a nemzetállamoknak kell - Magyarországot is beleértve - megvédeniük Európát és az európai értékeket "a tömeges illegális bevándorlás által előtérbe helyezett gazdasági, társadalmi, illetve biztonsági problémáktól". Az elemzésben, amelyet Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője jegyez, felhívták a figyelmet arra, hogy

Orbán Viktor

nincs egyedül ezzel a véleményével, a nyugat-európai gondolkodás is kezd "fordulóponthoz érni" a bevándorlás ügyével kapcsolatban. Példaként említették, hogy

David Cameron

brit miniszterelnök,

Nicolas Sarkozy

korábbi francia államfő és több vezető német politikus is a magyar kormányfőhöz hasonlóan gondolkodik a kérdésről. Úgy értékelték: időszerű volt a miniszterelnök beszéde, amely egyfajta "szellemi mozgósítást" is jelent a kialakult európai vitában, és jelzi, hogy a magyar kormány a nemzetek Európájában hisz a föderális unióval szemben. Hozzáfűzték: ezzel a kormányfő a magyar baloldalnak is üzent, szembeállítva a nemzeti érdek képviseletét az ideologikus, nemzetek feletti Európában gondolkodó baloldali tábor elképzeléseivel. Közölték: a miniszterelnök arra is utalt, hogy az angolszász országok világosan látják a tömeges illegális bevándorlás biztonsági kockázatait. Ezt az elemzésben különösen fontos felismerésnek nevezték, utalva a török-szír határra építendő kerítésre adott, támogató hangvételű amerikai véleményekre. Azt írták: szintén lényeges eleme volt a beszédnek, hogy a bevándorlás nem segíti az európai államok gazdasági fellendülését, sőt, "a biztonsági helyzet is tovább romlott a kontinensen". Hozzáfűzték: ebből a szempontból ugyan a német helyzet részben kivételnek számít, de a bevándorlás Európa-szerte a radikális pártok megerősödéséhez vezetett. A Nézőpont elemzésében kiemelte: megvan a kormányzat szigorú bevándorláspolitikájának társadalmi támogatottsága, ezt a kérdésben megtartott nemzeti konzultáció eredményei is mutatják. Különösen fontosnak nevezték, hogy a több mint egymillió válaszadó "elsöprő többsége" a magyar családokat támogatná a bevándorlókkal szemben, ez is mutatja "a multikulturalizmus elutasítottságát" Magyarországon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.