Nem akadálymentesített a villamos Bem utcai megállója – nem is lesz az

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

villamos01_gs

A villamos Bem utcai megállója a 2-es villamosvonal többi megállóhelyével ellentétben nem akadálymentesített. Lapunk utánajárt, valóban jogos a kerekesszékesek kritikája, változtatni azonban több okból sem lehetséges.

Olvasónk, Jónás László kereste meg problémájával a SZEGEDma hírportált, amelyet a többségi társadalom tagjai észre sem vesznek: a kerekesszékesek számára nem biztonságos leszállni a legújabb villamosvonal Bem utcai megállóhelyén.

„Egyedül a Bem utcában nem lehet a villamosról akadálymentesen lehajtani a 2-es vonalán, mivel a PESA villamosok szintje mintegy 15-20 centivel magasabban van, mint a járdáé” – panaszolta lapunknak Jónás László, aki mozgássérültként csak kerekesszékkel tud közlekedni. „Mikor évekkel ezelőtt átadták a 2-es villamos vonalát nagyon örültem, s ki is próbáltam az utazást az új járműveken. Azonban, amikor lehajtottam hazafelé utazva az említett megállóban, egy hatalmasat estem” – mesélte első, nem túlzottan kellemes élményét a jármű elhagyásáról.

villamos02_gs„Következő nap felhívtam problémámmal az SZKT ügyfélszolgálatát, ahol udvariasan megköszönték a bejelentést” – mondta Jónás László, aki azóta többször is jelezte a veszélyes megállót az illetékeseknek, változtatás azonban az idei felújítás során sem történt. Hangsúlyozta, nem maga miatt aggódik, mert ő megúszta csonttörés nélkül, s az eset óta nagyon óvatosan száll le, hanem az idősekért, akiket komolyabb baj érhet egy ilyen eséssel, s tolókocsijuk sem olyan biztonságos. „Sok kerekesszékesnek mind a négy végtagja bénult, ők még a kezükkel sem tudják felfogni az esést” – hangsúlyozta Jónás.

A problémával kapcsolatban megkerestük a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft-t, a projekt kivitelezőjét. „Nem akadálymentes megállóhely, mivel alacsony peronos. Ennek oka az, hogy mikor pótlóbuszok járnak, akkor azok nem tudnának bekanyarodni a vasútállomás irányába, hanem fennakadnának a szegélyen. A közelben – száz méteren belül – az Indóház téren van egy akadálymentes megálló, így nem is terveztek a Bem utcába még egyet. További probléma, hogy ha harminc centiméter magas a peron, akkor a járdát is magasítani kellene, de ez utóbbinál figyelembe kell venni, hogy az ott lévő óvodánál búvóablakok és pince van, így megoldhatatlan feladat” – nyilatkozta lapunknak Nemes Szilvia, a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. kommunikációs főmunkatársa.

Hozzátette, a SZEGEDma megkeresése után kérték az SZKT-t, hogy külön hívják fel a figyelmet: a Bem utcai megállóhely nem akadálymentesített, használják helyette az Indóház teret.

Óvatosan a Bem utcai villamosmegállóban: nem akadálymentesített, és nem is lesz az! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=556744

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 31.

Előző sztori

Kajak-kenu: éremmel debütált U23-asok között Birkás Balázs

Következő sztori

Csökkent az üzemanyagok ára