Sokan panaszkodtak a festékes buli zajára (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

holi

Szombaton első alkalommal rendezték meg a Holi Color Szeged rendezvényt. Sok fiatal örömére és még több pihenni vágyó városi szomorúságára, ugyanis a település különböző távolabbi szegleteibe is eljutott a gépzene zaja.  Bejelentés mégsem érkezett a rendőrséghez, míg a szervezők úgy tudják, kaptak lakossági bejelentést a zajról, ezért is halkították le a rendezvényt a zárás előtt fél órával.

Olvasói panaszok özöne érkezett hozzánk, nemcsak a Partfürdő közvetlen közelében, hanem a város különböző pontjain is hallották a lakosok a Holi Color Szeged rendezvény zaját, így Rókus, Tarján, Újszeged, Alsóváros egyes utcáin. „Hangosabb volt, mint a SZIN” – állította egyikük a Liget túloldaláról. A helyszínt a szervezők bérelték, így megkerestük a bérbeadó cég vezetőjét, Jávorszky Ivánt, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. és a Városi Televízió Szeged százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég a tavalyi önkormányzati választások után kinevezett vezetőjét, aki külföldi tartózkodása okán László Györgyhöz, a Partfürdő vezetőjéhez irányított minket.

„Nem a mi rendezvényünk volt, így nem tudok felvilágosítást adni arról, hogy mire kaptak engedélyt” – hárította el kérdéseinket László György, aki szerint „biztosan nem volt hangosabb a rendezvény a SZIN-nél”. Úgy gondolja, relatív, mi számít hangosnak, s a Tisza vagy az aktuális széljárás okán időnként előfordul, hogy olyan esetekben is kapnak bejelentést, amikor nem ők a felelősek. Megtudtuk, az engedélyt nem ők adják ki, és a méréseket sem ők végzik.

„Konkrét esetekről nem nyilatkozhatok, így arról sem, hogy kaptunk-e bejelentést” – mondta Molnár László, a Városüzemeltetési Iroda vezetője, aki az engedély kiadásáért felel. A Polgármesteri Hivatal munkatársának tájékoztatása szerint 30 nappal a rendezvény előtt kell beadni a zajkibocsátási kérelmet, amelyet akusztikai szakvéleménnyel kell alátámasztani. A beadott dokumentumnak tartalmaznia kell a rendezvény helyszínét, az üzemeltetni kívánt zajforrásokat, a védendő épületeket, az időtartamát. Azaz a felsorolt követelményeknek meg kellett felelnie a Holi Color Szegednek is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem érkezett hozzájuk zajszintbejelentés, így nem is intézkedtek a kérdéskörben. „Ha mégis érkezne panasz, az esetben egész akusztikát felül kell vizsgáltatni, a beállításokat korrigálni kell, hogy a zajszint az adott határértéken belül maradjon” – mondta a Városüzemeltetési Iroda vezetője. „Az engedélyeket külön adjuk ki, ugyanazon a területen nem is lenne lehetséges egyszerre több rendezvényt tartani. Külön-külön mindenkinek saját magáért kell felelnie” – válaszolta Molnár László arra a kérdésünkre, hogy ügyelnek-e arra, hogy az egész város egészét tekintve ne lépjék túl a megadott zajszintet.

Frissítve:

A szervezők válasza:

“A rendezvény éjfélig tartott, ezért nem lehet, hogy egész éjjel zavart okozott volna.

A hangosító cég, aki a rendezvényt hangosította, több mint 20 éve ezzel foglalkozik, és kezdve a majálistól az augusztus 20-i rendezvényen át,szinte minden városi rendezvény hangosításával ő van megbízva, így teljesen elképzelhetetlen részünkről az, hogy a kiadott és megszabott határértékeket túllépte volna egy olyan alvállalkozó, akinek a háta mögött már számtalan rendezvény hangosítása van.

Ennek ellenére a hely adottságai miatt és az esetleges kedvezőtlen széljárás valamennyire persze vihette a hangot, ez például a SZIN-nél is állandó probléma, de ahogy ott is, itt is minden határérték tartva volt. Az, hogy több városrészben lehetett hallani a rendezvényt, szintén furcsa, mert maga a technika is töredéke volt annak, amit például az ifjúsági napokon vagy akár egy ligetes/rakpartos rendezvényen üzemel.

Amit viszont fontos tudni, hogy a part mentén szombaton több hangos rendezvény is volt, így a Holi Color a Partfürdőn (ami, mint említettük, éjfélkor véget ért), szintén a Partfürdőn a szabadstrand részén a Green & Grill teraszon éjfél után is folytatódott egy Retro Buli, ami tudomásunk szerint három óra környékén ért véget, de szintén egész estés rendezvény volt a Horthy Csónakházon lévő Retro Buli, ami Felsőváros, Tarján városrészek közelében van, Alsóváros felé pedig a Várkert szabadtéri hangosítása szólhatott (frissítés: a Várkert munkatársai jelezték: a Várkert aznap zárva volt – a szerk.), valamint a Belvárosi partszakaszon a Tisza DOKK is üzemelt. A Holi Color hangosítása Újszeged irányába volt, tehát a legrosszabb esetben arra mehetett a hang, ezért is állunk értetlenül a dolog előtt.

Négy lakossági bejelentésről Mi is tudunk, fél 12 nagyságában meg is érkezett kér járőr, akiket tájékoztattunk arról, hogy fél órán belül vége lesz a rendezvénynek, illetve megmutattuk az erről szóló engedélyeket is, valamint ezzel egyidőben az utolsó fél órára már eleve csökkentettük a hangerőt, holott ez nem lett volna feltétlen kötelességünk, de nekünk is érdekünk, hogy a szórakozás a lehető legkevesebb lakót zavarja. Amennyiben mégsem ezért jöttek, nem tudjuk megjelenésük indokát.

Szándékosan terveztük úgy a rendezvényt, hogy éjfélkor maximum vége legyen, hogy ne zavarjon senkit késő éjszaka, de tisztában vagyunk vele, hogy hangos rendezvényt lehetetlen úgy tartani, hogy azt olyan ne hallja aki nem tartózkodik ott. Igyekeztünk a lehető legnagyobb körültekintéssel lenni, de sajnos ez elkerülhetetlen. Igyekeztünk egy olyan rendezvényt tartani, ami túllép a szokásos fák alatti, fesztiválos dolgokon, mozgósítani tud fiatalokat, és nem az utcán üvegeket dobálva vagy a rakparton sorokban ücsörögve és vedelve töltik a szombat estét, hanem egy olyan helyen tudnak kikapcsolódni a nyári szünetben, amely méltatlanul került ki a mostani fiatalok látóköréből, és ahol régen komoly szabadidős és kulturális élet volt… ez pedig a Partfürdő, amely évente csak egyszer, a SZIN alkalmával telik meg élettel. Ezen óhajtottunk változtatni, na persze nem úgy, hogy a lakosságnak egy olyan terhelést kell megélnie, mint egy fesztiválon, mivel ez nem is volt fesztivál.”

A következő Holi Color Szeged rendezvényt augusztus 15-re hirdették meg szintén a Partfürdőn.

Mi az a Holi?
Eredetileg egy tavaszköszöntő ünnep a hinduk körében, amelyet többek között Indiában, Pakisztánban és Nepálban is ünnepelnek általában márciusban. A holika tábortűz estéjén az emberek összegyűlnek, énekelnek, táncolnak, majd a következő nap fesztivál keretében porfestékkel, színezett vízzel locsolják egymást, amely játékban mindenki részt vehet társadalmi helyzettől, kortól, nemtől függetlenül. Magyarországon először tavaly rendeztek fesztivált, ahol DJ-k játszottak, a bulizók pedig színes holi festékes porokat dobálhattak a levegőbe, beszínezve magukat és társaikat. A szegedi rendezvény ez utóbbi dél-alföldi követője.

Tényleg hangos volt a buli a Holi Color Szeged bulin – a szervezők négy lakossági bejelentésről tudnak a parti zaja…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 8.

Előző sztori

Labdarúgás: három csapattal nyert aranyat Csamangó Tibor

Következő sztori

Felsőoktatási felvételi: csütörtökig lehet a hiányzó dokumentumokat benyújtani