Havas Boldogasszony a nyár közepén Szeged–Alsóvároson

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Havas Boldogasszony nagybúcsút augusztus 1-jén és 2-án tartják a szeged-alsóvárosi ferences templomban.

A programsorozat szombat délután 15.30-kor ifjúsági szentmisével kezdődik. Este 6-kor római katolikus szentmise a rózsafüzér társulatokért, este 8-kor pedig görög katolikus liturgia, ezt követően keresztút és szentségimádás a kolostorkertben, majd éjfélkor szentmise az elhunytakért. Vasárnap reggel 7 órakor szentmise az édesanyai, édesapai hivatásokért, ezt követően 9 órakor szabadtéri szentmise lesz a templom előtti téren a családokért és a „szögedi nemzetért”, melynek főcelebránsa
havas_boldogasszony_kormenet24_gs

Székely János püspök. A szentmisét ünnepi körmenet követi. 14.30 órától a betegek gyógyulásáért imádkoznak, majd 15.30-tól a betegekért, idősekért és ápolóikért mutatnak be szentmisét. Az ünnepet a 18 órai szentmise zárja.

Havas Boldogasszony ünnepe a 4. századra nyúlik vissza. A legenda szerint egy római kereskedőnek és a feleségének megjelent a Szűzanya, és azt kérte tőlük, hogy építsenek neki templomot azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani. Így épült fel Róma egyik dombján a Santa Maria Maggiore–bazilika Havas Boldogasszony tiszteletére, s ennek a csodás eseménynek az emlékére született 1503-ban Szeged–Alsóvároson a ferencesek gyönyörű gótikus csarnoktemploma, szintén Havas Boldogasszony titulussal. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé, a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává vált.

A búcsú napjaiban tárlatvezetéssel egybekötött kolostori séta keretében az idelátogatók megtekinthetik a kolostor egyes részeit is: a gyógynövényes kertet, a kőtárat, a kerengőt, a szerzetesi ebédlőt és az alsóvárosi ferences szerzetesek közel hatszáz éves történetét bemutató kiállítást. A vezetés során korabeli dokumentumok segítségével bemutatják az egykor rengeteg embert vonzó Havas Boldogasszony búcsú múltját, a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat.

Default thumbnail
Előző sztori

Tagadja a HVIM, hogy a vezetőség tagja lenne a lopás gyanúja miatt őrizetbe vett makói férfi

Következő sztori

A szépség került porondra az ÁGOTA-táborban + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek