Hariskereső túrákat szervez a madártani egyesület

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Országszerte éjszakai hariskereső túrákat szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), miután nemrég zárult internetes szavazásán a haris nyerte el a 2016-os év madara címet.

Az MME által szervezett online szavazáson a haris a furcsa kinézetű, éjszaka vadászó ugartyúknál és a közismert fürjnél bizonyult népszerűbbnek – idézte fel az egyesület kommunikációs munkatársa pénteken az M1 aktuális csatornán.

Orbán Zoltán elmondta: a haris darualakú madár, a túzok rokona, és ahhoz hasonlóan ritka, Magyarországon mindössze 500-1200 pár fészkelhet belőle.

A jellegzetes, recsegő hangot hallató haris az üde, magas füvű rétek védett madara, ezért az éghajlatváltozás miatt gyorsan el fog tűnni, ha élőhelyének védelmére nem teszünk valamit – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve: ez nem is csak a haris miatt, hanem a legelők nedvességének megtartása érdekében is fontos.

Az MME szakmai stábja a következő időszakban a madárfajt bemutató szóróanyagokat készít, és országszerte hariskereső túrákat is szervez, hiszen a haris “bár nagyon ritka madár, magnóval előcsalogatható” – mondta el Orbán Zoltán.

Előző sztori

Újra megnyílt a régi Röszke-Horgos határátkelőhely + FOTÓK

Következő sztori

Kosárlabda: alakul a Szedeák kerete