Bulvár

Hariskereső túrákat szervez a madártani egyesület

Hariskereső túrákat szervez a madártani egyesület

2015. július 31., péntek
Hariskereső túrákat szervez a madártani egyesület

Országszerte éjszakai hariskereső túrákat szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), miután nemrég zárult internetes szavazásán a haris nyerte el a 2016-os év madara címet.

Az MME által szervezett online szavazáson a haris a furcsa kinézetű, éjszaka vadászó ugartyúknál és a közismert fürjnél bizonyult népszerűbbnek - idézte fel az egyesület kommunikációs munkatársa pénteken az M1 aktuális csatornán.

Orbán Zoltán

elmondta: a haris darualakú madár, a túzok rokona, és ahhoz hasonlóan ritka, Magyarországon mindössze 500-1200 pár fészkelhet belőle. A jellegzetes, recsegő hangot hallató haris az üde, magas füvű rétek védett madara, ezért az éghajlatváltozás miatt gyorsan el fog tűnni, ha élőhelyének védelmére nem teszünk valamit - figyelmeztetett a szakember, hozzátéve: ez nem is csak a haris miatt, hanem a legelők nedvességének megtartása érdekében is fontos. Az MME szakmai stábja a következő időszakban a madárfajt bemutató szóróanyagokat készít, és országszerte hariskereső túrákat is szervez, hiszen a haris "bár nagyon ritka madár, magnóval előcsalogatható" - mondta el Orbán Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.