Közélet

Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését szorgalmazza Magyarországon

Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését szorgalmazza Magyarországon

2015. július 22., szerda
Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését szorgalmazza Magyarországon

Szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében az Európa Tanács Korrupcióellenes Államcsoportja (GRECO) méltatja a Magyarországon a korrupció ellen eddig meghozott intézkedéseket, ám továbbiak meghozatalát szorgalmazza mindhárom érintett területen, a törvényhozás, a bíróságok és az ügyészségek esetében.

A törvényhozás esetében a GRECO nagyobb átláthatóságot sürget. A szervezet szóvá teszi, hogy a külső szereplők bevonása a jogalkotásba nem elég átlátható, mert parlamenti szinten nincs lobbiszabályozás. A jelentés szerint a honatyákra vonatkozó jelenlegi szabályokat etikai, viselkedési kódexszel kellene kiegészíteni, különösen az olyan esetekre, ahol összeférhetetlenség merülhet fel. Az igazságszolgáltatás terén a GRECO kiegyensúlyozottabb adminisztrációt javasol az önkényes döntések potenciális kockázatainak kiküszöbölésére, például a bírák kinevezése és előléptetése terén, a testület korlátozná az Országos Bírósági Hivatal elnökének jogait. Méltatja a jelentés a közelmúltban életbe léptetett bírói etikai kódexet, de úgy véli, hogy lehetne konkrétabb, határozottabb, és képzéssel is ki kellene egészíteni. A vádhatóság esetében a testület a fékek és ellensúlyok rendszerének javítását szorgalmazza, a szabálytalanságok és a korrupció lehetőségének megakadályozása érdekében. A jelentés szerint például a legfőbb ügyész politikai függetlensége világosabb lenne, ha nem lenne újraválasztható, valamint, ha nem maradhatna hivatalban, ha utódát nem tudja megválasztani az Országgyűlés. A GRECO szerint az ügyészekkel szembeni fegyelmi eljárásoknak hasznára válna, ha átláthatóbbak lennének, és szélesebb körben be kellene róluk számolni. A jelentés a tisztviselőket megillető mentelmi jogok körét is szűkítené. A dokumentum megállapítja, hogy a parlamenti képviselőket, a bírákat és az ügyészeket is szinte teljes sérthetetlenség illeti meg a büntetőügyekben, ami alól csak a tettenérés jelent kivételt. "Az ilyen kiváltságokat olyan szintre kellene csökkenteni, amilyet az érintett tisztviselő pozíciója megkövetel, máskülönben akadályozhatják a korrupció elleni hatékony fellépést ezen tisztviselők esetében" - írja a GRECO. A jelentés összesen 18 ajánlást fogalmaz meg Magyarországnak. A kormánynak 2016 szeptemberéig kell jelentést készítenie arról, hogy ezekkel kapcsolatban milyen intézkedések születnek, a GRECO pedig 2017 első felében készít majd újabb jelentést arról, hogy mennyiben felelt meg Magyarország az ajánlásoknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.