Házasságot kötött Ásotthalom és Királyhalom + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

asotthalom_lakodalmas28_gs

A Homokháton két testvér házasodott: Királyhalom és Ásotthalom szorosabbra fűzte kapcsolatait. A násznép soraiban ott volt Oszter Sándor is.

Harmadik alkalommal rendezték meg Ásotthalmon a Rózsa Sándor Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Oszter Sándor volt, aki a híres tévéfilmsorozatban játszotta a szegedi tanyavilágban működő betyár szerepét.

A Rózsa Sándor Élményháztól indult a menet a könyvtár felé, Tóth István ásotthalmi vőfély azzal bátorítatta a királyhalmi leányt, hogy „még két-három óra hosszat boldog lesz, aztán majd lesz valahogy”. Habár ez nem hangzott túl bíztatóan, mégis egy párként indult el Ásotthalom fia és Királyhalom leánya vissza az élményházhoz, miután a vajdasági település vőfélye szép búcsúztatót mondott a mennyasszony nevében. A versek, mondókák Oszter Sándort is a múltra, fiatalkorára emlékeztették, sok ilyet hallott egykoron, mikor édesapjával lakodalmakba járt.

„Őrzöm a régi, igazi hagyományt, nem is kívánok ebből engedni. Az idős vőfély, akitől tanultam, azt mondta, ezt csak így lehet csinálni” – nyilatkozta lapunknak Tóth István, akit mindenki Pista bácsinak szólított. Az ásotthalmi vőfély negyven éve foglalkozik ezzel, a mesterséget egy kovácstól tanulta, aki szabadidejében szintén e feladatot látta el. Pista bácsi tizenegy alkalommal egyedüliként képviselte Ásotthalmot és Csongrád megyét a Kárpát-medencei vőfélytalálkozón. „Sokat változott azóta a mesterség, szomorúan mondom, hogy a mai fiatalok már nem igénylik ezt. Mostanra szerencsére kezdenek visszatérni, de volt tíz év, amikor sem a házasulandók, sem a vendégsereg nem igényelte ezt a szolgáltatást” – mesélte tapasztalatait. Úgy gondolja, hagyományőrzés Királyhalom és Ásotthalom lakodalma is, hiszen tíz évvel korábban a Határtalan lakodalom alkalmával szintén összeadták a két település fiataljait, akkor is mostani vajdasági kollégájával együttműködésben.

Az anyakönyvvezető előtt erősítette meg a két falu testvértelepülési kapcsolatát Ledenyák Lea és Szénási Dávid István által, mindkét részről a „tanú”a helység polgármestere volt. A pezsgőzés után a települések vezetői megajándékozták egymást, majd nem maradt más, mint a tánc és az ünnepi torta elfogyasztása.

asotthalom_lakodalmas42_gs

„2002 óta testvértelepülés Ásotthalom és Királyhalom, mióta polgármester vagyok – másfél éve -, komoly hangsúlyt helyezek erre a kapcsolatra. Ez egy szimbolikus testvériség, gyakorlatilag a trianoni határ választotta ketté e területet, hiszen mindkét település Szegedhez tartozott egykoron. Nagyon mesterséges ez a határ, a mai napig számos család van, amelyet kettéválaszt, de legalább mostanra az állampolgárságot sikerült rendezni. A két település kapcsolata nagyon élő” – mondta Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. „Örülök, hogy Királyhalom vezetője, aki velem egykorú fiatalember, ugyanilyen fontosnak tartja ezt a viszonyt. A legfontosabbak a kulturális és az élő emberi kapcsolatok, ezen a rendezvényen is látható, hogy mennyire összetartozik a közösség” – hangsúlyozta a polgármester. Kiemelte, természetesen vannak más jellegű kapcsolatok, gondolkodnak Szabadka község (a szerbiai község körülbelül egy magyar járásnak felel meg – szerk.) vezetőivel azon, hogy határon átnyúló projekteket indítanak el. Ilyen például a Szabadkáról Ásotthalomra vezető kerékpárút, amelynek tervezési szakasza lezárulóban van. „Más határon túli magyar településekkel is együttműködünk, ilyen a székelyföldi Kászon, míg az olaszországi Trenzanó polgármesterével múlt héten kezdtük meg testvértelepülési tárgyalásokat, ez utóbbinál a legfőbb cél a gazdasági együttműködés” – vázolta fel terveiket Toroczkai.

Az esküvőt követően számtalan rendezvény, így magyar kutyafajták bemutatása és különböző koncertek szórakoztatták a kilátogatókat.

Házasságot kötött Ásotthalom és Királyhalom – hajtás után galéria!http://szegedma.hu/?p=554292

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 19.

Előző sztori

Vigyázz, a medve harap! - megjelent a szegedi Barbears első nagylemeze

Következő sztori

Személyesen mutatta be műveit Mel Ramos, aki egykor együtt állított ki Warhollal + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek