Gazdaság

Áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

2015. július 3., péntek
Áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Áprilisban a kivitel 8,8, a behozatal euróban számolt értéke 9,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 497 millió euró volt, 16 millióval kevesebb a tavaly áprilisinál - jelentette a részletes adatok alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH június 8-án kiadott első becslése hajszállal nagyobb, 8,9 százalékos exportnövekedést és kisebb, 9,3 százalékos importélénkülést jelzett, így a kiviteli többlet 37 millió euróval nagyobbnak, 534 millió eurónak látszott. A gépek és szállítóeszközök kivitele euróban 14,2 százalékkal, a feldolgozott termékeké 4,3, az élelmiszereké 2,2 százalékkal nőtt áprilisban. Mindhárom árufőcsoport növekedési üteme lassult a márciusi, 18,5, 7,9 és 6,0 százalékoshoz képest. A gépek, szállítóeszközök importja 15,1, a feldolgozott termékeké 9,0, az élelmiszereké 1,8 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit, az energia behozatal értéke euróban 8,0 százalékkal volt kisebb, mint tavaly áprilisban. A forint az euróhoz képest 2,5 százalékkal erősödött, a dollárral szemben viszont 24,9 százalékkal gyengült tavaly április óta. Az export és az import forintban mért árszínvonala lényegében párhuzamosan, 2,1, illetve 2,3 százalékkal csökkent. Az importban az energiahordozók árának 28,8 százalékos csökkenése volt meghatározó, ezzel szemben a gépimport árszintje 1,8 százalékkal emelkedett. Az év első négy hónapjában az export 8,0, az import 6,7 százalékkal nőtt, a kiviteli többlet 2,984 milliárd euró volt, 515 millióval nagyobb az egy évvel korábbinál. A gépexport 13,0 százalékos növekedése dominált, a feldolgozott termékek kivitele 4,8, az élelmiszereké csak 0,8 százalékkal nőtt euróban számolva. Importban 12,5 százalékkal több gép és szállítóeszköz jött be az országba, 9,4 százalékkal több feldolgozott termék és 4,4 százalékkal több élelmiszer. Euróban 25,2 százalékkal kisebb volt az energia importszámla, jóllehet a mennyiség csak 3,5 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi év első négy hónapjában. Január-áprilisban 7,3 százalékkal nőtt az Európai Unió többi tagországában szállított export euróban, az amerikai kontinensre viszont 33,5 százalékkal nőtt az export, és Ázsiába is 11,6 százalékkal nőtt a kivitel. A négyhavi import 8,8 százalékkal nőtt az EU-ból, 24,1 százalékkal Amerikából és 29,2 százalékkal az ázsiai országokból. Az Európai unióval lebonyolított forgalomban 68 millió euróval kisebb, 3,013 milliárd euró volt a négyhavi kiviteli többlet, a világ többi részével viszont 583 millió euróval, 29 millióra csökkent a deficit - derül ki a KSH adataiból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.