Közélet

A MigSzol Szeged nem kér a pártokból – Nem vették át a DK-sok adományait (FRISSÍTVE) + FOTÓK

A MigSzol Szeged nem kér a pártokból – Nem vették át a DK-sok adományait (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2015. július 20., hétfő
A MigSzol Szeged nem kér a pártokból – Nem vették át a DK-sok adományait (FRISSÍTVE) + FOTÓK
dk_migransok03kf

„Nem szeretnénk, hogy a pártpolitika rátelepedjen az akciónkra, nem fogadjuk el, ha valaki politikusként hoz ide adományt” – jelentette ki Szalai Balázs, a MigSzol Szeged csoport aktivistája, miután a Demokratikus Koalíció tagjai adományokkal jelentek meg a nagyállomáson, ahol már hetek óta a migránsok ellátását végzi a MigSzol a nap 24 órájában. A DK közleményben reagált, mint írták, a múlt héten levélben kért segítséget pártjuktól a csoport.

„Nem akarunk rátelepedni az önök akciójára, adományt hoztunk a menekülteknek, ha ön nem veszi át, kiosztjuk” – reagált B

inszki József

, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke arra, hogy a MigSzol Szeged csoport nem fogadta a nagyállomáson a párt adományait, amit négy megyében gyűjtöttek, s a DK két alelnöke,

Nagy-Huszein Tibor

és

Varju László

is jelen volt az adományátadás kapcsán meghirdetett sajtótájékoztatón. „A politikusoknak nem ez a feladata, ezt a problémát nem itt kell megoldaniuk, hanem például a parlamentben. Mi szeretnénk elhatárolódni ettől a tevékenységtől, közleményt is adtunk ki, hogy elhatárolódunk mindenféle pártpolitikai akciótól. A DK sajnos nem képes ezt a távolságot megtartani...” – közölte, miután a politikusok megjelentek az Indóház téren

Szalai Balázs

, a MigSzol Szeged aktivistája. Nem ez volt az első eset, amikor politikusok jelentek meg az Indóház téren, a múlt héten például a Magyar Liberális Párt ügyvivője,

Bősz Anett

hirdetett sajtóeseményt, hogy a felállított faháznál segít az odaérkezők ellátásában.

dk_migransok29kf

„A közleményünkben világosan leírtuk, nem szeretnénk, hogy ez az ügy politikai előtérbe kerüljön, a célunk, hogy itt helyben egy humanitárius problémát oldjunk meg. Szerintem a politikusoknak és pártoknak nem ez a megfelelő terep arra, hogy bemutassák, milyen teljesítményük van” – nyilatkozta portálunknak Szalai Balázs. A MigSzol Szeged segélyszervezetekből és magánszemélyektől folyamatosan kap adományokat, mellyel kapcsolatban Szalai elmondta, gyümölcsből, tejből és szendvicsalapanyagokból mindig szívesen fogadnak felajánlásokat, abból sosem elég. „Naponta 2-400 ember fordul itt meg az Indóház téren, 4-5 busz jön Nagyfáról, illetve a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségről is érkeznek hozzánk. A buszok már nem az utolsó vonat indulása után futnak be a nagyállomásra, de a határrendészeti kirendeltségről 22 óra után is jönnek emberek. Tegnap mintegy 40 ember aludt itt kint, mert az is előfordul, hogy bevárják egymást” – ismertette Szalai Balázs.

DK: a rászorulókat szerettük volna segíteni

Mivel a MigSzol nem vette át a politikusok által hozott adományt, ezért a téren a padok mellé pakolták le a többek között ásványvizet, kekszet, egyéb tartós élelmiszert, papírzsebkendőt és nedves törlőkendőket is tartalmazó csomagokat. „Csak segíteni szerettünk volna, tiszteljük a Szegeden kialakult civil gyakorlatot, ehhez szerettünk volna hozzájárulni” – mondta Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A politikus arról tájékoztatott, hogy a nemzeti konzultációs íveket gyűjtötte be a DK, s azokat papírhulladékként értékesítették. Az ebből befolyt összeget kiegészítették, ebből vásároltak adományokat a párt Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyei tagjai, aktivistái, illetve magánszemélyek is adakoztak.

dk_migransok20kf

„Ebben az ügyben mi mindannyian elsődlegesen emberek vagyunk és nem politikusok, segíteni kell azoknak az embereknek, akik idáig jutottak és nagyon nehéz helyzetben vannak. Ebben a nagy melegben mindenkinek jól esik egy kis víz, pár falat élelem” – erről már DK alelnöki tisztét betöltő Varju László nyilatkozta portálunknak. Azt mondta, azért a MigSzol Szeged csoportot szerették volna támogatni, mert közel az államhatár, és így a térségbe rengetegen érkeznek. Varju megjegyezte, hogy a nagy segélyszervezetek nem különösebben hallatják hangjukat, ezért is tartották fontosnak az adományozást. A DK szegedi elnöke, Binszki József arról beszélt, hogy Csongrád megyébe a migránsok ellátásába a párt közvetlenül nem kapcsolódott be, több tagjuk és aktivistájuk magánemberként már több alkalommal is vitt adományt az Indóház térre, illetve aktivistaként segíti a MigSzol Szeged munkáját.

Elviszi a MigSzol az adományokat – vagyis mégsem

20150720_131900

„A MigSzol elviszi a DK által gyűjtött adományokat” – írta szerkesztőségünknek a szegedi DK, melyhez egy fotót is csatoltak, melyen Szalai Balázs látható két karton vízzel a hóna alatt. A MigSzol Szeged aktivistája kérdésünkre elmondta, megkérték a Demokratikus Koalíció tagjait, hogy tegyék máshova az adományaikat, mert a térnek pont azon részére pakoltak le, amely a legtovább árnyékos, és azt szeretnék, hogy azon a területen le tudjanak ülni a padokra az Indóház térre érkezők. Mivel ezen kérésüknek nem tettek eleget a DK-sok, az aktivisták valóban maguk pakolták arrébb az adományokat, melyeket fehér lepedővel letakartak, hogy ne melegedjen fel annyira. Szalai leszögezte, nem viszik el nem is veszik át a párt által vitt adományokat. Hozzátette, a DK nem egyeztetett velük előzetesen, így az általuk hozott csomagokban olyan dolgok – így például szénsavas ásványvíz és chips – is volt, amelyeket ők eleve nem osztanak a rászorulóknak.

Mégis kért segítséget a DK-tól a MigSzol Szeged

Binszki József, a DK szegedi elnöke közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben leírja, a MigSzol Szeged csoport arra hivatkozva nem vette át adományaikat, hogy pártoktól nem fogadnak el semmit. Arra nézve, hogy a MigSzol mégiscsak kéri pártok segítségét is, egy hétvégi, a szervezettel folytatott üzenetváltását is csatolta Binszki (a MigSzol névében írót nem nevezve meg).

„Tisztelt Binszki úr! Mint nyilván értesült róla, a Migszol Szeged facebook-közösség jelentős szerepet vállal a menekültek első ellátásában Szegeden. Mindezidáig a ferences rendház hajléktalan konyhájában kaptunk lehetőséget a szendvicsek gyártására, de holnaptól ez a lehetőség megszűnik, ezért kétségbeesetten keresünk valamilyen alternatívát. Szondi Ildikótól úgy értesültünk, hogy a DK diszponál a Földváry utcai volt SZDSZ-pártiroda felett. Érdeklődnék, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy délelőtt és délután, 2 turnusban, 3-6 ember helyet kapjon a helyiségben szendvicskészítésre”

– olvasható a Binszki Józsefnek címzett levélben. Az esetről megkérdeztük Szalai Balázst, aki tájékoztatott, hogy a múlt hét folyamán egyik aktivistájuk részéről valóban felmerült ötletként ez a fajta segítségkérés. "Amint a MigSzol Szeged csoport vezetői tudomást szereztek erről, egyből elvetettük az ötletet, nem fogunk sem a volt SZDSZ-től, sem semmilyen más párttól sem ilyen jellegű segítséget kérni " - mondta. Hozzátette: a helyzet megoldódott, van hely, ahol a szendvicseket el tudják készíteni.

A MigSzol Szeged nem kér a pártokból – Nem vették át a DK-sok adományaithttp://szegedma.hu/?p=554523 Posted by Szegedma Hírportál on2015. július 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.