A MigSzol Szeged nem kér a pártokból – Nem vették át a DK-sok adományait (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

dk_migransok03kf

„Nem szeretnénk, hogy a pártpolitika rátelepedjen az akciónkra, nem fogadjuk el, ha valaki politikusként hoz ide adományt” – jelentette ki Szalai Balázs, a MigSzol Szeged csoport aktivistája, miután a Demokratikus Koalíció tagjai adományokkal jelentek meg a nagyállomáson, ahol már hetek óta a migránsok ellátását végzi a MigSzol a nap 24 órájában. A DK közleményben reagált, mint írták, a múlt héten levélben kért segítséget pártjuktól a csoport.

„Nem akarunk rátelepedni az önök akciójára, adományt hoztunk a menekülteknek, ha ön nem veszi át, kiosztjuk” – reagált Binszki József, a Demokratikus Koalíció szegedi elnöke arra, hogy a MigSzol Szeged csoport nem fogadta a nagyállomáson a párt adományait, amit négy megyében gyűjtöttek, s a DK két alelnöke, Nagy-Huszein Tibor és Varju László is jelen volt az adományátadás kapcsán meghirdetett sajtótájékoztatón. „A politikusoknak nem ez a feladata, ezt a problémát nem itt kell megoldaniuk, hanem például a parlamentben. Mi szeretnénk elhatárolódni ettől a tevékenységtől, közleményt is adtunk ki, hogy elhatárolódunk mindenféle pártpolitikai akciótól. A DK sajnos nem képes ezt a távolságot megtartani…” – közölte, miután a politikusok megjelentek az Indóház téren Szalai Balázs, a MigSzol Szeged aktivistája. Nem ez volt az első eset, amikor politikusok jelentek meg az Indóház téren, a múlt héten például a Magyar Liberális Párt ügyvivője, Bősz Anett hirdetett sajtóeseményt, hogy a felállított faháznál segít az odaérkezők ellátásában.

dk_migransok29kf„A közleményünkben világosan leírtuk, nem szeretnénk, hogy ez az ügy politikai előtérbe kerüljön, a célunk, hogy itt helyben egy humanitárius problémát oldjunk meg. Szerintem a politikusoknak és pártoknak nem ez a megfelelő terep arra, hogy bemutassák, milyen teljesítményük van” – nyilatkozta portálunknak Szalai Balázs. A MigSzol Szeged segélyszervezetekből és magánszemélyektől folyamatosan kap adományokat, mellyel kapcsolatban Szalai elmondta, gyümölcsből, tejből és szendvicsalapanyagokból mindig szívesen fogadnak felajánlásokat, abból sosem elég. „Naponta 2-400 ember fordul itt meg az Indóház téren, 4-5 busz jön Nagyfáról, illetve a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségről is érkeznek hozzánk. A buszok már nem az utolsó vonat indulása után futnak be a nagyállomásra, de a határrendészeti kirendeltségről 22 óra után is jönnek emberek. Tegnap mintegy 40 ember aludt itt kint, mert az is előfordul, hogy bevárják egymást” – ismertette Szalai Balázs.

DK: a rászorulókat szerettük volna segíteni

Mivel a MigSzol nem vette át a politikusok által hozott adományt, ezért a téren a padok mellé pakolták le a többek között ásványvizet, kekszet, egyéb tartós élelmiszert, papírzsebkendőt és nedves törlőkendőket is tartalmazó csomagokat. „Csak segíteni szerettünk volna, tiszteljük a Szegeden kialakult civil gyakorlatot, ehhez szerettünk volna hozzájárulni” – mondta Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A politikus arról tájékoztatott, hogy a nemzeti konzultációs íveket gyűjtötte be a DK, s azokat papírhulladékként értékesítették. Az ebből befolyt összeget kiegészítették, ebből vásároltak adományokat a párt Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyei tagjai, aktivistái, illetve magánszemélyek is adakoztak.

dk_migransok20kf

„Ebben az ügyben mi mindannyian elsődlegesen emberek vagyunk és nem politikusok, segíteni kell azoknak az embereknek, akik idáig jutottak és nagyon nehéz helyzetben vannak. Ebben a nagy melegben mindenkinek jól esik egy kis víz, pár falat élelem” – erről már DK alelnöki tisztét betöltő Varju László nyilatkozta portálunknak. Azt mondta, azért a MigSzol Szeged csoportot szerették volna támogatni, mert közel az államhatár, és így a térségbe rengetegen érkeznek. Varju megjegyezte, hogy a nagy segélyszervezetek nem különösebben hallatják hangjukat, ezért is tartották fontosnak az adományozást. A DK szegedi elnöke, Binszki József arról beszélt, hogy Csongrád megyébe a migránsok ellátásába a párt közvetlenül nem kapcsolódott be, több tagjuk és aktivistájuk magánemberként már több alkalommal is vitt adományt az Indóház térre, illetve aktivistaként segíti a MigSzol Szeged munkáját.

Elviszi a MigSzol az adományokat – vagyis mégsem

20150720_131900„A MigSzol elviszi a DK által gyűjtött adományokat” – írta szerkesztőségünknek a szegedi DK, melyhez egy fotót is csatoltak, melyen Szalai Balázs látható két karton vízzel a hóna alatt. A MigSzol Szeged aktivistája kérdésünkre elmondta, megkérték a Demokratikus Koalíció tagjait, hogy tegyék máshova az adományaikat, mert a térnek pont azon részére pakoltak le, amely a legtovább árnyékos, és azt szeretnék, hogy azon a területen le tudjanak ülni a padokra az Indóház térre érkezők. Mivel ezen kérésüknek nem tettek eleget a DK-sok, az aktivisták valóban maguk pakolták arrébb az adományokat, melyeket fehér lepedővel letakartak, hogy ne melegedjen fel annyira. Szalai leszögezte, nem viszik el nem is veszik át a párt által vitt adományokat. Hozzátette, a DK nem egyeztetett velük előzetesen, így az általuk hozott csomagokban olyan dolgok – így például szénsavas ásványvíz és chips – is volt, amelyeket ők eleve nem osztanak a rászorulóknak.

Mégis kért segítséget a DK-tól a MigSzol Szeged

Binszki József, a DK szegedi elnöke közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben leírja, a MigSzol Szeged csoport arra hivatkozva nem vette át adományaikat, hogy pártoktól nem fogadnak el semmit. Arra nézve, hogy a MigSzol mégiscsak kéri pártok segítségét is, egy hétvégi, a szervezettel folytatott üzenetváltását is csatolta Binszki (a MigSzol névében írót nem nevezve meg).

„Tisztelt Binszki úr!
Mint nyilván értesült róla, a Migszol Szeged facebook-közösség jelentős szerepet vállal a menekültek első ellátásában Szegeden. Mindezidáig a ferences rendház hajléktalan konyhájában kaptunk lehetőséget a szendvicsek gyártására, de holnaptól ez a lehetőség megszűnik, ezért kétségbeesetten keresünk valamilyen alternatívát. Szondi Ildikótól úgy értesültünk, hogy a DK diszponál a Földváry utcai volt SZDSZ-pártiroda felett. Érdeklődnék, hogy lát-e lehetőséget arra, hogy délelőtt és délután, 2 turnusban, 3-6 ember helyet kapjon a helyiségben szendvicskészítésre”
– olvasható a Binszki Józsefnek címzett levélben.

Az esetről megkérdeztük Szalai Balázst, aki tájékoztatott, hogy a múlt hét folyamán egyik aktivistájuk részéről valóban felmerült ötletként ez a fajta segítségkérés. “Amint a MigSzol Szeged csoport vezetői tudomást szereztek erről, egyből elvetettük az ötletet, nem fogunk sem a volt SZDSZ-től, sem semmilyen más párttól sem ilyen jellegű segítséget kérni ” – mondta. Hozzátette: a helyzet megoldódott, van hely, ahol a szendvicseket el tudják készíteni.

no images were found

A MigSzol Szeged nem kér a pártokból – Nem vették át a DK-sok adományaithttp://szegedma.hu/?p=554523

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. július 20.

Default thumbnail
Előző sztori

Illegális bevándorlás - Fidesz: a migrációs táborokat a városokon kívül kellene elhelyezni

Default thumbnail
Következő sztori

Magyar labdarúgó-válogatott - Dárdai helyett Bernd Storck a kapitány

Legutóbbi hasonló cikkek