Egészség

Zombor: sikeres a taktikai medicina alkalmazása

Zombor: sikeres a taktikai medicina alkalmazása

2015. június 4., csütörtök
Zombor: sikeres a taktikai medicina alkalmazása

A Terrorelhárítási Központ (TEK) sikerrel dolgozta ki az úgynevezett taktikai medicina rendszerét és ezt hatékonyan is alkalmazza - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy a témában rendezett szakmai konferencián csütörtökön Budapesten.

Zombor Gábor

úgy fogalmazott, a taktikai medicina - amely természeténél fogja sokak előtt rejtve marad - nagyon komoly fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. Köszöntőjében az államtitkár elmondta, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a TEK, valamint a belügyi-egészségügy közös integrált együttműködése sikeresen megalkotta és fejleszti a speciális követelmények kielégítésre a taktikai medicina alapvetését, a rendvédelmi szolgálatok szakemberei és a honvéd egészségügy bizonyos szakterületei szakemberei számára. Ezzel példát mutatnak arra, hogy a különböző látásmódú egészségügyi és más szakterületek civil és fegyveres képviselői az erők egyesítésével egy új tudást alkottak, közösen, a speciális taktikai műveletek biztosítására. Ebben a TEK úttörőszerepet játszik - emelte ki az államtitkár.

Hajdu János

, a TEK főigazgatója azt mondta, a szervezetnél szolgálatot teljesítő orvosok szisztematikus és professzionális munkát végeztek és végeznek ezen a területen, amelynek eredménye, hogy Európában a partnerszervezetek is a legjobbak között tartják számon a TEK taktikaimedicina-képzését. Kiemelte, nem lehet sem Magyarországon, sem külföldön TEK-műveletet végezni képzett egészségügyi személyzet nélkül, amely erre a speciális rendszerre épül. A taktikai medicina a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális szakterülete. Fő célja az életmentés: a műveleti egységekben dolgozó, speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek extrém körülmények között is képesnek kell lenniük a súlyos, életveszélyes sérülések azonnali ellátására vagy a maradandó egészségkárosodások megelőzésére. A csütörtöki konferencia egyik fontos célja a TEK birtokában lévő mindazon elméleti és gyakorlati tudásanyag átadása, ami rendvédelem területén dolgozó orvosok, egészségügyi ellátók tevékenységéhez nélkülözhetetlen. A konferencián a taktikai medicina mellett annak határterületeiről is hallhatnak előadásokat résztvevők. Szó lesz többek között a taktikai medicina járőri munka során alkalmazható gyakorlatáról, és a műveleti feladatok végrehajtásának pszichológiai hátteréről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.