Vegyszert tartalmazó termékek biztonsági csomagolását vizsgálják Európa-szerte

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyáron 15 európai országban ellenőrzik majd a lakossági forgalomba kerülő, veszélyes anyagokat és keverékeket tartalmazó termékek gyerekbiztos zárait, kupakjait; Magyarországon a vizsgálatokat a járási hivatalok népegészségügyi osztályai végzik.

Egy vegyi anyagot vagy keveréket tartalmazó termék zárása akkor tekinthető gyerekbiztosnak, ha azt a nyitáshoz szükséges erőkifejtés, vagy koordinált kézmozgás miatt a kisgyerekek többsége nem tudja kinyitni, ugyanakkor a felnőtteknek nem okoz gondot a nyitás.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, Európa-szerte több száz termék csomagolását, zárását ellenőrzik. Ha az anyag vagy keverék veszélyessége alapján a csomagolást gyerekbiztos zárással kell ellátni, akkor a felügyelők vizsgálják a zárak meglétét és megfelelőségét is – írták.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség által indított projekt keretében az ellenőrzések az év második felében lesznek, az eredményeket 2016 első felében összegzik és kiértékelik.

Az ÁNTSZ közölte azt is, a gyerekbiztos zárást megkövetelő termékek száma 2015. június 1-jétől várhatóan bővül. A koncentrációs határértékek szigorodása miatt egyes, eddig irritatív keverékek már maróként osztályozandók, és ebben az esetben már követelmény a gyerekbiztos zárás.

A veszélyes keverékeket tartalmazó termékek esetén a fokozott biztonság érdekében a csomagolással szemben egyéb kritériumokat is támaszt a vegyi anyagok és keverékek osztályozására, címkézésére és csomagolására vonatkozó uniós jogszabály. Így a csomagolás nem keltheti fel a gyermekek érdeklődését (például a formájával), illetve nem tévesztheti meg a fogyasztókat azzal, hogy hasonlít valamely élelmiszerhez, állateledelhez, gyógyhatású készítményhez vagy kozmetikumhoz. További követelmény, hogy a csomagoláson legyen a vakokat és gyengén látókat figyelmeztető, tapintással érzékelhető jelzés is. A kémiai biztonsági felügyelők ezek meglétét szintén ellenőrizni fogják.

A felügyelők felfüggeszthetik az elvárásoknak nem megfelelő termékek forgalmazását a hiányosságok kijavításáig. Ha az érintett nem tesz eleget a hatóság előírásainak, akkor 10 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy – a biztonsági kupak helyes használatán kívül – a különböző veszélyes anyagokat a gyermekek számára elérhetetlen helyen, megfelelően kell tárolni. Magyarországon évente ezernél is több véletlen mérgezés történik háztartási vegyszerekkel (jellemzően tisztítószerekkel, fagyállóval, maró szerekkel, oldószerekkel, hígítókkal), ezek 50 százalékában gyerekek az érintettek.

Default thumbnail
Előző sztori

Már elküldték a bizonyítékokat az Európai Bizottságnak a DK rejtett pártfinanszírozásáról

Következő sztori

Gyertyás stációjárás Trianon emléknapján Hódmezővásárhelyen

Legutóbbi hasonló cikkek