Gazdaság

Szeptembertől egy órára rövidül az átutalások ideje

Szeptembertől egy órára rövidül az átutalások ideje

2015. június 22., hétfő
Szeptembertől egy órára rövidül az átutalások ideje

Szeptembertől a jelenlegi, valamivel több mint két óráról egy órára rövidül a banki átutalások ideje, és az eddigi öt elszámolási ciklus helyett tíz lesz naponta - idézte fel Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A jelenlegi jogi határidő 4 óra az átutalások esetében, azonban most gyakorlatilag 2 óra 5 perc alatt megtörténik. Felidézte: a központi elszámoló rendszert működtető Giro Zrt-t az MNB tavaly megvásárolta a bankszektortól azért, hogy további fejlesztéseket tudjon elvégezni. A központi elszámoló rendszer fejlesztésének köszönhetően rövidül az utalás ideje, illetve nő az elszámolási ciklusok száma. A komplex fejlesztésben a Giro Zrt., az MNB és a bankok vesznek részt.

Bartha Lajos

arról is beszélt, hogy az elektronikus fizetések alapján Magyarország a középmezőny alján foglal helyet az európai összehasonlításban. A felmérések szerint Magyarországon mintegy 3,8 milliárd fizetési tranzakció van egy évben, ennek 80 százaléka készpénzben zajlik. Ez Skandináviában a fordítottja, ott a készpénz aránya mindössze 20 százalék. Rámutatott arra: ha a skandináv modell szerint fizetnénk Magyarországon, az nagyjából évi 100 milliárd forintos megtakarítást eredményezne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.