Kultúra

Szent Antal-napi Liliomfesztivál az Alsóvárosi Ferences Kolostorban

Szent Antal-napi Liliomfesztivál az Alsóvárosi Ferences Kolostorban

2015. június 8., hétfő
Szent Antal-napi Liliomfesztivál az Alsóvárosi Ferences Kolostorban
liliomfeszt_plakat151

Szent Antal-napi Liliomfesztivált tartanak június 13-án az Alsóvárosi ferences kolostorban Szegeden. Kézműves vásárral, liliomszenteléssel, játszóházakkal, kreatív családi akadályversennyel, bábjátékkal és táncházzal várjuk az érdeklődőket. A rendezvény középpontjában Szent Antal kultusza, a hozzá kapcsolódó alsóvárosi népszokások és a kolostori kertkultúra áll.

A világ legnépszerűbb szentje,

Szent Antal

napjához kapcsolódóan tartanak Liliomfesztivált az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban, mellyel egy több évszázados, egészen 1950-ig élő hagyományt hívank újra életre Szegeden. Szent Antal, akinek jelképe a fehér liliom, portugál nemesből lett ferences szerzetessé a 13. században: kiváló szónok hírében állt, rengeteg embert térített meg élete során. Személyéhez számtalan hagyomány kapcsolódik: Alsóvároson ünnepnapján liliomot szenteltek, majd a növényt gyógyászati céllal használták fel. A virágot pálinkába tették: ha valakinek mérges pattanása, furunkulusa volt, akkor egy szirmot kötöttek rá, hogy minél hamarabb meggyógyuljon, gyomorgörcs esetén pedig a pálinkát kockacukorra csöpögtetve fogyasztották. Ezen a napon az 1673-ban alakult Szent Antal Társulat kenyeret osztott a szegények között. "A Liliomfesztiválon ezeket a szokásokat kívánjuk megidézni: a kolostor gyógy- és fűszernövényes kertjében pokrócos pikniket tartunk, emellett amatőr virágkötészeti versennyel is várjuk a látogatókat. A ferences gyógyászati hagyományokkal a kolostori ispotályban lehet megismerkedni. Az érdeklődők kertészeti és kézműves játszóházakban próbálhatják ki ügyességüket. Este a rendezvényt liliomszenteléssel egybekötött mise és dél-alföldi táncház zárja" - invitálnak a szervezők.

Program:

10.00 – 20.00 Kézműves portékák vására a templomtéren 10.00 – 18.00 A templom és a kolostor (quadrum – refektórium – templom – kiállítás) megtekintése tárlatvezetés keretében 10.00 – 20.00 Pokrócos piknik a gyógynövényes kertben 10.00 – 13.00 Gyógyítás a kolostori ispotályban c. játszóház 10.00 – 12.00 Virágkötő verseny kerti virágokból 10.00 – 14.00 „Kertész leszek, fát nevelek” kézműves játszóház – kertészkedéshez kapcsolódó tárgyak készítése újrahasznosított anyagokból 13.00 – 19.00 „Szent Antal nyomában” – kreatív családi akadályverseny és bátorságpróba 14.00 – 19.00 „Növények és textilek” kézműves játszóház –növényfestési technikák és festőnövények 15.00 – 16.00 Méhészeti bemutató és mézkóstoló 16.00 – 17.00 Szent György és a sárkány – zenés bábjáték az Aranygyapjú Társulat előadásában 18.00 – 19.00 Szentmise liliomszenteléssel 19.00 – 20.00 Dél-alföldi táncház tánctanítással. Muzsikál a Ménkű banda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.