Közélet

Szegedi közgyűlés: kommunistázással és migránsozással vonultak nyári szünetre + FOTÓK

Szegedi közgyűlés: kommunistázással és migránsozással vonultak nyári szünetre + FOTÓK

2015. június 26., péntek
Szegedi közgyűlés: kommunistázással és migránsozással vonultak nyári szünetre + FOTÓK
kozgyules21kf

A nyári szünet előtti közgyűlésen módosították a város költségvetését, de döntöttek arról is, hogy nem támogatják az Ortutay-kollégium átnevezését. Ez a napirendi pont váltott ki heves "kommunistázást", illetve az illegális migránsokról voltak viták, továbbá - igaz nem volt napirenden - de szóba került a szőregi gyermekorvosi rendelő ügye is.

12:28

- Botka László lezárja az ülést, legközelebb várhatóan szeptemberben ül össze újra a közgyűlés. Köszönjük figyelmüket!

12:27

- A HEP-ről is szavaztak, az előterjesztést 25 igen, Tóth Péter és Szentistványi István tartózkodása mellett szavazta meg. A második félévi munkatervet 9 tartózkodás mellett, 16 igennel fogadta el a testület.

12:24

- Az óvodai nevelési év előkészítéséről szóló napirendi pontot 26 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el. Az Ortutay-kollégium névhasználatával kapcsolatos előterjesztéséhez Haág Zalán és Hüvös László által benyújtott módosító javaslatot nem támogatta a többség, az eredeti határozati javaslatot végül 16 igen, 9 nem szavazattal fogadta el, vagyis a közgyűlési többség tiltakozik az átnevezés ellen.

12:17

- A zárt ülés és a szünet után határozathozatallal folytatódik az ülés: a költségvetés módosítását 17 igennel, nyolc nemmel, 2 tartózkodással fogadták el.

11:55

- A polgármester köszönetet mond a szociális intézményrendszerben dolgozók munkájáért. A közgyűlés második félévi munkatervéhez indítványozza Póda Jenő (KDNP) a közterület-átnevezéssel kapcsolatban a Zsukov-tér átnevezését. Javasolja, hogy ebben az esetben a személyi igazolványok kiállításának költségét a város térítse meg. Mózes Ervin címzetes főjegyző elmondja, nem élhet módosító indítványával, mire Póda Jenő azt válaszolja: nem számított másra, de szerinte napirenden van az általa felvetett téma, igeni szerepelhet a Zsukov-térre vonatkozó kérése. Botka László a KDNP-frakcióban helyet foglaló Póda hitelességét kérdőjelezi meg, hiszen már 25 éve képviselő, de eddig nem tett erre irányuló kérést. Zárt ülést rendel el a polgármester, kis szünet következik!

11:50

- Botka László szerint akkor élhető egy társadalom, ha segítséget nyújt az arra szorulóknak, kéri, hogy ne is használjuk a "pozitív diszkrimináció" kifejezést. Nagy Sándor (Együtt) kitér rá, a segélyezésnél ugyanakkor él a pozitív diszkrimináció, akárcsak az egyetemi felvételinél. Szerinte pont arról szól a HEP, hogy azokat segítsük, akik gyengék, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak. Kardos Irén (DK) kiemeli, az antiszegregációs programmal a szociális bizottság külön fog foglalkozni. Solymos László (MSZP) jelzi, hogy nem igaz Szentistványi kijelentése, hogy nem vállalnának fel olyan témákat, amire nincs külön forrás. A szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum példáját hozza fel, szerinte Szegednek kiterjedt szociális hálózata van.

kozgyules28kf

11:41

- Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is szót kapott a közgyűlésen. Előre jelezte, hogy meglepőt fog mondai, ugyanis egyet értett a jobbikos Tóth Péternek a felzárkóztatással kapcsolatos hozzászólásával, a HEP-ből azonban hiányolt néhány részletet. Mint elmondta, a Cserepes-sori telepen évente 2-3 család kiköltözését lehetne megoldani az erre szánt forrásból, mégis eddig mindössze egyetlen család költözött el onnan. Hozzátette, az Árpa utcával kapcsolatban pedig még csak terve sincs a városnak, pedig mintegy 120-an élnek ott. Kitért a romák foglalkoztatottságára, mint elmondta, nekik csak a közmunka marad, így egyre jobban csúsznak lefele. Infrastrukturális problémákról is szólt, az Árpa utcában van ahol nincs áram sem. Nagy Mihály elmondta, két roma tanodát is sikerrel működtetnek, van kitűnő tanulójuk is, vagyis szerinte működnek a felzárkóztató programok. További segítséget kért az önkormányzattól, az Árpa utcánál egy mosodát szeretnének építeni, ahol a mosáson kívül fürdési lehetőséget is biztosítanának. Külön bölcsőde létrehozását is tervezik, hiszen a roma nők a kicsi gyermekeiket nem szívesen adják ki a kezükből. Arra is javaslatot tett, hogy az önkormányzat közösen pályázzon a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal, együtt többet érhetnének el. Botka László válaszol, nyitottak minden pályázat támogatására, de megjegyzi, egy kimondottan romák számára létrehozandó bölcsőde ötlete nem illeszkedne az antiszegregációs programhoz. Szentistványi István (LMP) hozzáteszi, az oktatás terén voltak eredmények a program alapján, kritikus pont azonban az a rés, ami a két egészségügyi ellátó rendszer között tátong. Kothencz János (Fidesz-L.É.T.) elmondja, fontos megemlíteni, hogy nem feltétlenül helytálló, hogy tendenciózus volna a drogfogyasztás a romák között, miközben az egész társadalmat érintő problémáról van szó. Méltatta Nagy Mihálynak a romák felzárkóztatásáért végzett munkáját, valamint érdemes szerinte odafigyelni a fellelhető kulturális különbségekre is. Tóth Péter (Jobbik) hozzáteszi: az Árpa és Búza utcai lakások nem olyan állapotban vannak most ezek a lakások, mint ahogyan kapták őket.

11:34

- Előterjesztőként Solymos László (MSZP) a Helyi Esélyegyenlőségi Program kapcsán elmondja, zajlik a felülvizsgálat, ami legutóbb két éve történt meg. Élni szeretnének a fejlesztési lehetőségekkel, s megjegyzi, a város többlet feladatokat is vállalt, például a roma közösség helyzetének javításának érdekében. Szentistványi István (LMP) szólal fel, szerinte külön figyelmet igényelnek egy város életében a fogyatékkal vagy valamilyen betegséggel élők. A HEP-pel kapcsolatban megjegyezte, ismét mindössze egy héttel a közgyűlés előtt vált ismertté a dokumentum, vagyis kevés ideje volt a szakmának és a civileknek véleményezni ezt. Tóth Péter (Jobbik) a cigányságot érintően elmondja, tágabb értelmezésben kell vizsgálni az ügyet, nem csak a mélyszegénységet érinti a dolog. Kiemeli a drogfogyasztók megnövekedett létszámát, ami tapasztalható Alsóvárosban is.

Diszkrét kommunistázás és fasisztázás a kollégium átnevezés kapcsán

11:23

- Tóth Károly (MSZP) szólal fel a téma kapcsán, a történelmi hűséget kéri számon Haág Zalánon és Hüvös Lászlón. Haág reagál, felszólítja Tóthot, hogy szégyellje magát. Egyedüliként szokott részt venni Haág Zalán két különböző megemlékezésen, a zsidó deportálás és az 1951-es elhurcolásra való emlékezésen is.

11:20

- Haág Zalán (KDNP) kéri a baloldali többséget, hogy mutassák meg, nem taktikai demokraták. A pillanatnyi közhangulatra alapozva elég vakmerő következtetésre juthatnánk szerinte a névváltoztatásokkal kapcsolatban. Botka László emlékeztet, Haág Zalán Horthy-szobrot szeretett volna, és megvédte Gömbös Gyulát. Szerinte a KDNP-ben azok a képviselők vannak, akik a Fideszben is "cikik".

11:16

- Botka László polgármester ismét kiemeli, hogy a KLIK adta a nevet a kollégiumnak. Szerinte az előző négy évben azért nem hozott névváltozatási kérelmet a jobboldal, mert a lakosság ellenezte azt. Póda Jenő (KDNP) kitér rá, a második félév munkatervében közterület elnevezésről is dönthet a közgyűlés, így szóban be is nyújtja a Zsukov tér kapcsán. Javaslatot is tett Botka Pódának, hívjon össze lakossági fórumot Tápén, a Zsukov tér nevének megváltoztatását illetően.

11:12

- Botka László kérdőre vonja a jobboldalt, az előző négy évben miért nem tették meg a Zsukov tér átnevezését. Elmondja, a KLIK nevezte Ortutay-kollégiumnak az intézményt, amelynek a Fidesz a fenntartója. Hüvös László (KDNP) elmondja, már a nyolcvanas években is így hívták az intézményt, pedig akkor nem létezett KLIK. Bízik benne, hogy a névhasználati javaslatot támogatni fogják. Hangsúlyozza: diktatúra és diktatúra között nincs különbség szerintük. Nosztalgikus ragaszkodást vél felfedezni a baloldali képviselőknél a '45 előtti történelemhez.

11:06

- Szentistványi István (LMP) hozzáfűzi, sokkal nagyobb szerepet kellene kapnia a helyi közösségeknek a közintézmények névadásait illetően. A mostani döntésben részt vevő szegediek nem biztos, hogy büszkék lesznek a mostani döntésüket illetően. Azt tartaná megfelelőnek, ha nem egy regnáló rezsim döntése lenne, hogy éppen kiről neveznek el közintézményeket. Póda Jenő (KDNP) hívja fel a figyelmet arra, hogy a helyi közösség támogatja a névváltozást, és kéri, hogy nyugodjanak le, és ebbe nyugodjanak bele a baloldali képviselők. Emlékeztetett, hogy Zsukovról tér van elnevezve még mindig Szegeden. Ha végre egyetértés lenne a példaképeket illetően köztük, akkor Zsukov is vállalhatatlan. A városvezetésnek eszköze és lehetősége lenne rá, hogy ezt megváltoztassa, de nem teszi. Széchenyi Ferencé közbeszól: őt ez nem zavarja, ami nem lepi meg Pódát.

11:04

- Kozma József (MSZP) szólal fel, szerinte el kell dönteni, hogy a korábbi városvezetés vagy a józan ész elvei után mennek, majd Binszki József (DK) elmondja: a jobboldal erkölcsi aggályokat emleget, miközben Deutsch Tamás Csongrád megye díszpolgára. Hüvös László (KDNP) reagál: szerinte Tóth Károly számára a legnagyobb probléma, hogy elhiszi mindazt, amit a történelemről tanult. Személyében politikailag felelőssé tehető Ortutay, aki vállalhatatlan, például az egyházak államosítása miatt is. Úgy gondolja, hogy a Rákosi-rendszernek nem volt törvényes számonkérése, de ez nem ok arra, hogy akik megcsorbították a magyar demokráciát, azok védelmében ki kellene állnia, nem méltóak egy köznevelési intézmény nevére.

10:54

- Haág Zalán (KDNP) reagál Tóth felszólalására, megjegyzi, biztosan Tóth Károly is sokszor énekelte: "a múltat végképp eltörölni". Javasolja, kölcsönözze ki az MSZP-s képviselő Ortutay Gyula naplóját, amiben saját maga ellen is ír Ortutay. Nem javasolják azt sem, hogy Ferenc Józsefről legyen elnevezve a kollégium. Elmondja: elvtelenül kiszolgálta a Rákosi- és a Kádár-rendszert is Ortutay. 1956-ban is sok kommunista a lelkiismeretére tudott hallgatni, de Ortutay Gyula nem, aki levezényelte a forradalom utáni tisztogatásokat, ezeket pedig figyelembe kell venni. A szülői munkaközösség és a diákok is támogatták az átnevezést, mondja Haág. Szerinte erkölcsileg vállalhatatlan személy Ortutay, aki nem lehet példakép az ifjúság számára.

10:48

- Tóth Károly (MSZP) az Ortutay-kollégium névhasználatával kapcsolatban elmondja: a történelem átírására mutatkozik kísérlet, amit korábban sem tudtak megtenni. Az Ortutay utcában lakó szegediek árnyaltabban gondolkodnak a névről, egyetlen indítvány sem érkezett az utca átnevezését illetően. A teremben is van egy Ferenc József kép, pedig ő sem volt túlságosan népszerű szerinte. Sok történelmi személy van, akinek életműve nem fekete-fehér, ezért szerinte történelemhamisítás, ha csak az egyik oldalát mutatjuk be ezeknek a személyeknek. Köszönetet mondott Haág Zalán képviselőnek, hogy módosító indítványában nem arra tettek javaslatot, hogy Horthyról nevezzék el a kollégiumot. Nem Ortutay Gyula munkásságáról vitatkoznak szerinte, hanem a magyar történelmet próbálják meg átírni.

Igaz, nem szerepelt a napirenden, de vitáztak a szőregi gyermekorvosi praxisról

10:46

- Nagy Sándor (Együtt) az óvodai előterjesztéshez szól, és tapsot kap a baloldali padsorokból, hogy az adott napirendhez szól hozzá. Szerinte ha megteremtődnek a feltételek, azaz lesz annyi gyerek és orvos is, hogy visszaállítsák a körzetet, akkor meg fogják tenni. Tóth Péter (Jobbik) csak egy kérdést tesz fel: mi lesz az OEP-kártyák sorsa? Nem hiszi, hogy vissza lehet majd később állítani a praxist. Botka László szerint 750 körüli gyermekről van szó, és a szőregi szülők fele eleve nem is Szőregre vitte orvoshoz gyerekét.

kozgyules07kf

10:40

- Válaszol a jobbikos képviselő, aki szerint lett volna megoldás a szőregi gyermekorvosi rendelő ügyében, a helybéliek szerint is elég lett volna a heti háromszor két óra ügyeleti idő. Tóth Péter úgy értékelte, kapkodás volt ebben az ügyben. Botka László reagál: a gyermek nem úgy működik, hogy egy adott időben beteg, ezért nem megoldás a heti háromszori ügyelet. Joób Márton (MSZP) hozzáteszi, mindent megtettek, de sajnálatos módon nem találtak olyan személyt, aki vállalta volna az ügyeletet. Tóth Péter válaszol, nem volt minden gyermekorvos megfelelően értesítve a praxist illetően, nem tudja elfogadni, hogy a városvezetés nem hajlandó elfogadni az átmeneti megoldást.

10:36

- Tóth Péter (Jobbik) is felszólal a szőregi gyermekorvosi rendelő ügyében, átmeneti megoldást javasoltak. Szerinte be akarták zárni azt a rendelőt, nem érti, hogy miért kell Botkának úgy tennie, mintha nem lett volna más megoldás. A polgármester felteszi a kérdést: miért akarták volna bezárni a rendelőt? Mózes Ervin címzetes főjegyző elmondja: Tóth Péter előterjesztése törvénytelen, a testület nincs abban a helyzetben, hogy visszahelyezze a körzetet, ebben a formában nem megvalósítható a Jobbik javaslata. Botka László úgy összegzett: Tóth Péter napirendre nem vett előterjesztése pusztán egy jobbikos blöff.

10:34

- Rózsavölgyi József (Fidesz-L.É.T.) nem örül annak, hogy az ügyeleti rendszert sem támogatja a szőregi gyerekorvosi rendelő ügyében. Botka László hangsúlyozza, nem gondolja, hogy van olyan szőregi, aki elhiszi, hogy a városvezetés miatt nincs gyermekorvos Szőregen, az ország többi részén sokkal súlyosabb a probléma. Hozzáteszi, mintegy ötszázzal kevesebb óvodás gyermek van most Szegeden, mint 2011-ben.

10:26

- Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester elmondja, az ELI-hez vezető, illetve a Bajai út fejlesztésére tesznek most előterjesztést. Szentistványi István (LMP) teszi hozzá, a város zöldterületeinek megtartására kellene figyelni, kijelölni és megtartani. A hosszútávú fenntarthatóságra kellene fókuszálni a zöldterületeket illetően. Derültséget okoz az ülésteremben, hogy Nagy Sándort hangsúlyozottan rövid válaszra kéri fel Botka László: a törvény kötelezővé teszi a zöldterületek megőrzését, az alpolgármester szerint nincs is opciójuk arra, hogy ne pótolják ezeket az esetlegesen elvesztett területeket.

10:20

- Szentgyörgyi Pál (MSZP) megjegyzi, a hivatal éppen dolgozott a korábbi bírság kiszabásának idején a közbeszerzésen, amit korábban támadtak, azt most beletették a közbeszerzési törvénybe. Meglátása szerint saját beruházást hoznak létre a Sport és Fürdők Kft. esetében, ami lényegesen kedvezőbb, mint a korábbi megoldás, amiben Hüvös László személyesen részt vett. Válaszol is, pontosan ismeri az infrastrukturális problémákat, de nem szerepeltek az üzleti tervben a mostani beruházás tervei, annak ellenére, hogy ismert volt a helyzet. Tudatos alultervezés történt az önkormányzati cégek esetében, nyilvánvalóan nem igaz az 500 milliós tétel a cégeknél, ahova folyamatosan pumpálják a pénzeket. Botka László megjegyzi: Hüvös nem tud számolni, mert az 500 milliót biztosan ki tudja számolni. Azért van a tartalék a költségvetésben, mert tudhatnak mindent előre.

Közétkeztetés - vita a "két rossz közül a kisebbikről"

10:16

- Botka László elmondja, a Fideszes városvezetés döntött a magáncég bevonásáról a közétkeztetésbe, korábban az önkormányzat látta el ezt. Hüvös László (KDNP) teszi hozzá, minden képviselő nem juthat hozzá ahhoz az információhoz, ami szükséges lenne a döntés meghozásához. Szerinte az lenne a korrekt, ha egyértelmű jegyzői állásfoglalást kapnának a képviselők, mert tudniuk kell, hogy mihez adják a szavazatukat.

10:13

- Binszki József (DK) kiemeli, ha van rajtuk sapka, az a baj, ha nincs, az a baj: most éppen az, hogy miért nem léptek hamarabb. Demagógnak tartja Póda Jenő hozzászólását, aki vissza is szól: ennél szakmaibb hozzászólást nem tett az elmúlt időszakban. Szerinte nem állt volna elő ez a probléma, ha korábban lép a város, akkor nem ütközött volna a közbeszerzési törvénybe a helyzet kezelése. A politikai felelősség és a kompetencia felelőssége is a városvezetést terheli.

10:12

- Mózes Ervin címzetes főjegyző szól hozzá: teljesítette kötelezettségét, szerinte akkor is előállhatott volna a Suli-Host ügyében ez a helyzet, ha korábban lépnek.

10:08

- Hüvös László (KDNP) kér szót: nyilvánvaló törvénysértéshez vezethet a javaslat elfogadása. Kétharmados többsége van a baloldalnak, ennek a politikai felelősségét is vinni kell a Suli-Host ügyében is. Nem sikerült bebizonyítania a jelenlegi vezetésnek azt, hogy olcsóbbak lennének az önkormányzati cégek, több vállalat is plusz injekciót kapott. Teljesen nyilvánvaló, hogy a fűtésrekonstrukció sem az elmúlt két hónapban lett fontos, tervezetlenek a városvezetés lépései, folyamatosan megy a pénz a városi cégekhez. Visszatért a díszterembe Botka László polgármester, aki elmondja: 500 millióval kaptak kevesebbet idén a városi cégek, amelyek olcsóbban működnek, mint korábban.

kozgyules14kf

10:03

- Solymos László válaszol, a nyár a fűtési időszakon kívüli szezont jelenti. Póda Jenő (KDNP) elmondja, korrekt választ kapott, de mindenki előtt legyen világos, ez az előterjesztés jogszabálysértő, attól, hogy ez a kisebbik rossz, még szabályellenes, aminek következményei is lesznek. Ha újabb büntetés következik emiatt, akkor ismét meg fogja kérdezni, hogy ki a felelős mindezért. Igenis a városvezetés döntéshozói felelősek azért, hogy idáig csúszott a dolog, ezt le lehetett volna folytatni tavaly ősszel is szerinte. Mások is kifogásolják, hogy közbeszerzési eljáráson kívül milliárdos szerződés köthetnek. Solymos László visszakérdez: mi lenne a megoldás Póda szerint? Póda válaszol: időben, szakértelemmel hozott döntést kell hozni, így ez lenne a megoldás, amit a városvezetés nem tudott megvalósítani, ez is felelősség.

10:00

- Mózes Ervin, címzetes főjegyző válaszol Póda Jenő kérdésére: két rossz megoldásból a kisebbik rosszat választották. Csak egy dolgot tudnak tenni, eleget tenni a kötelezettségnek, és lefolytatni egy eljárást. Szentistványi István (LMP) kér szót, kontrasztba tenné az eddigieket, a Sport és Fürdők Kft. esetében a komplex energetikai felújítására 45 millió forintot különítettek el, amelyhez a közbeszerzési eljárást csak egy közgyűlési döntés után írnák ki, és még a nyáron megvalósulna a beruházás. Kiemeli, a Suli-Host esetében nagyon pontosan tartják be az előírásokat, a Sport és Fürdők Kft. esetében viszont nem. Megjegyzi, nem látszik az a fajta átgondoltság, ami a Suli-Host ügyében.

09:53

- Póda Jenő (KDNP) az iskolai közétkeztetéssel kapcsolatban szól: a Suli-Host szerződés egy évvel történő meghosszabbításával kapcsolatban elmondta, hamarosan lejár a közétkeztetési szerződés, így ezt valamilyen módon meg kell oldani szeptember elsejétől. Ebben a szerződésben eredetileg volt egy hosszabbítási lehetőség, de ezzel a felek nem éltek, így már nem lehet hosszabbítani, viszont a jogszabály ellátási kötelezettséget ír elő. Milliárdos nagyságrendű szerződésről van szó, amit közbeszerzési eljárás nélkül hosszabbítanának meg egy évre, ez pedig nem lehetséges szerinte. Hozzáteszi, nem látott törvényességi előterjesztést, kéri a főjegyző úr álláspontját ebben a kérdésben. Közben Solymos László (MSZP) vette át az ülés vezetését Botka Lászlótól, aki elmondja, a kormány teljesen átalakítja a közétkeztetést, szigorodik, hogy milyen alapanyagokat lehet felhasználni, ezért az sem kalkulálható, hogy ez mekkora költségemelkedést von maga után, így a piaci ár sem tudható előre. Túl magas ár esetében nem kívánnak szerződést kötni, akárcsak túl alacsony ár esetében sem, hiszen így nem lehet megfelelni az előírásnak, azaz a változatos étrend biztosításának. Kötelező feladatot kell ellátnia a városnak, így nincs más megoldás, mint a mostani szolgáltatóval a jelenlegi árakon egy évre hosszabbítani.

09:50

- Szentgyörgyi Pál (MSZP), gazdasági alpolgármester, ahogy a bizottsági üléseken is elmondta, a költségvetés módosításával kapcsolatos közgyűlési előterjesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy azok többsége fejlesztésekhez kapcsolódik. Az elektromos tömegközlekedési nagyprojekthez kiegészítő támogatást kapott az önkormányzat bruttó 342 millió forint értékben. A „Szeged-Algyő” Ivóvízminőség-javító projekthez kapcsolódóan állami támogatást kaptak a saját forrás kiegészítésére, és Szentgyörgyi elmondta azt is, hogy a hulladékgazdálkodási társulás egyik nyertes pályázat révén a 110 millió forintos önerőt nem kell biztosítaniuk, így ezt a forrást átcsoportosítják. A forrást pályázatok előkészítésére, zömében oktatási intézmények energetikai fejlesztési tervezésére fogják fordítani, így jövőre pályázhatnak a TOP-forrásokra. A

rakpart lépcsősorát

is felújítanák, míga Szegedi Sport és Fürdők Kft. kazánház rekonstrukciójára 45,5 millió forintot javasolnak fordítani az előterjesztés szerint.Lékó Pétert azért, hogy szegedi helyszínen tudjon felkészülni a következő, jövő évi sakkolimpiára, támogatni kívánja őt a város.

Adok-kapok távhőügyben -Az IKV távhő üzletága lesz a ciklus állatorvosi lova?

09:48

- Botka László ismét kiemeli: nem a város hatásköre, hogy mennyit kell fizetni a távhőért, hanem a magyar kormány.

09:46

- Binszki József (DK) elmondja, Tóth Péter megint nem mondott igazat a Szehő kapcsán. Hiába tette azt az ígéretet Keresztúri-Farkas Csaba, hogy válaszol a kérdésekre, ezt nem tette meg a bizottsági ülésen. Tóth Péter (Jobbik) DK-s "hülyeségekre" nem válaszol, az előlegszámlákat nem időarányosan küldték ki, így semmilyen teljesítmény nem áll a kiküldött számlák mögött véleménye szerint. Azt kéri Solymostól, szóljon az IKV-igazgatónak, mert nem kapott választ kérdéseire.

09:43

- Solymos László (MSZP): a számla nem tartalmas hibáz összegeket, amelyek a jogszabálynak megfelelően lettek kiállítva. Össze-vissza beszél szerinte Tóth Péter, rémhírterjesztéssel vádolja a Jobbikos képviselőt, akinek szerinte viselnie kell majd a be nem fizetett számlák utáni felelősséget. Szentistványi István (LMP) is felszólal az ügyben, a kitolt határidőt emeli ki, így már nem 15, hanem 60 napon belül kell kiegyenlíteni a számlákat.

09:39

A távhős lakásokkal kapcsolatban Tóth Péter (Jobbik) szól hozzá: nagyon súlyos jogsértéseket követett el az IKV a kiküldött számlák kapcsán, ennek utána kell járni. Az IKV távhő üzletága lesz ennek a ciklusnak az állatorvosi lova. Arra kéri a fogyasztókat, hogy jogos kéréseiket érvényesítsék, egy hibát kiemel a képviselő: nem érvényesítik a rezsicsökkentés díját, átlagosan 50-60 ezer forintos számlákat kellene kiegyenlítenie a lakosoknak most. Botrányos a cég vezetése szerinte, és még mindig a volt Jobbikos taggal mentegetőzik a város, így Tóth Péter örülne, ha a hazug kijelentések abbamaradnának. Nagyobb felelőssége van a városnak az IKV-ügyben, mint amivel a Jobbikot vádolják. Botka László elmondja, az IKV olcsóbban szerzi be a gázt, a Fidesz-Jobbik többség mindig a drágább megoldást szavazta meg.

Legagyizott jegyző, migránsozás és olimpia napindítóként

09:36

- 23 igen, 4 nemmel elfogadja a mai napirendet a közgyűlés. Szentistványi István (LMP) kér szót: nem tartja indokoltnak a korábbi szabályzat lazítását a közterület használatát illetően, a helyi lakosság érdekében ezeket szigorúbban kellett volna betartani. Ha ezt a szabályt tovább lazítják, akkor szerinte a lakosságnak nem lesz meg a módja, hogy megtegyék bejelentéseiket.

09:33

- Tóth Péter (Jobbik) szerint bűnözőnek nevezte Magyarország második legnagyobb pártjának emberét, majd visszavonja módosító indítványát az SZMSZ-t illetően. Gagyinak nevezi a jegyző munkáját, a szőregi gyerekorvosi rendelővel kapcsolatban 1200 ember akaratát fogják leszavazni, gyerekellenes politikát folytat a baloldali városvezetés szerinte. Nem tartja helytállónak a jegyző kifogásait a rendelőt illetően. Botka László nem tartja igaznak mindazt, amit Tóth Péter mond: 500 ezer gazdasági menekült ment el Magyarországról, köztük több orvos is, így alakulhatott ki ez a helyzet. Tóth Péter indítványát a közgyűlés 11 igen, 17 nemmel nem fogadta el, nem tűzte napirendre.

kozgyules19kf

09:32

- Módosítót nyújtott be a polgármester a hulladékrendelethez, ami csak a vonatkozó kormányrendelet napjától lépne érvénybe. Haág Zalán (KDNP) pedig kéri, már most fejezze ki a város az olimpiai rendezés szándékát, vagyis támogassa erre vonatkozó halaszthatatlan indítványának tárgyalását és elfogadását. Minden lehetséges partner helyszín intenzív lobbizásba kezd, Szeged sem maradhatna le ebben. Botka válaszol, Szeged kinyilvánította a szándékát, hiszen tegnap itt volt a konferencia, továbbra sincs miről döntenie a városnak. A tanulmány tartalmazza, Szeged kiemelt partnerváros az olimpiai rendezésben.

09:30

- Botka László elmondja, mindannyiunknak felelőssége, hogy emberként álljunk hozzá a migrációs kérdéshez, igazi európaiként.

09:29

- Szentistványi István (LMP) is a migrációval kapcsolatban szólal fel: már korábban is jelen volt a probléma, amivel kapcsolatban Ferenc pápa is többször állást foglalt, őt idézi. Ezzel a kérdéssel a keresztények sem toleránsak, idézi, pedig a migránsok nagyon komoly, nehéz helyzetből menekülnek hozzánk. A szír menekültek kimondottan háborús területről érkeznek, ezért nagyobb toleranciával kell feléjük fordulnunk. Határsértőkként jelennek meg ezek az emberek, ez pedig önmagáért beszél, nem úgy tekintünk rájuk Szentistványi szerint, mint akikért felelősséggel tartozunk, pedig így kellene.

09:24

- Botka László tartja véleményét, hogy semmilyen konfliktust nem okoz a migráció, nulla bűncselekmény köthető hozzájuk - ez éppen egyel kevesebb, mint egy átlagos Jobbik-képviselő által elkövetett bűn a polgármester szerint. Elmondja, rövid időt tartózkodnak a migránsok Szegeden, Debrecen vezetői is azt mondták, ahol van migrációs tábor, hogy semmilyen konfliktust nem okoznak a migránsok a városban.

09:21

- Tóth Péter (Jobbik) szerint akinek bocsánatot kell kérnie, az Botka László, mert azt mondta, hogy Szeged lakossága nem észlel semmit a migrációból. Megkérdezi, közlekedik-e a polgármester a városban, mert látnia kell az ide érkező migránsokat. Látnunk kell, hogy az embercsempészet is elburjánzott a városban, így megkérdezi Botka Lászlótól, mikor akarja kidugni a fejét a homokból migráns-ügyben? Arra hívja fel a figyelmet, a határsértők betegséget is behozhatnak, Németországban kanyaró ütötte fel a fejét a migráció hatására. Sok a gyerek a menekültek között, akik nem kaphattak oltásokat, így betegségeket hozhatnak, a város pedig nem segít ez ügyben ezeknek az embereknek. Az eldobott ruhákat árulják a Cserepes-sori piacon, ami további fertőzésveszélyt jelenthet szerinte. Szeged igenis veszélyben van, népegészségügyi kockázatnak van kitéve.

09:19

- Binszki József (DK) elmondja, vasfüggöny ereszkedik újra Európára, a magyar kormánynak hála, amely a saját gyászos teljesítményéről próbálja elvonni a figyelmet. Politikai okokból jönnek a menekültek, míg a mi gyermekeink gazdasági okokból menekülnek nyugatra, szégyennek tartja azt, ami a szerb határon való kerítés ügyében folyik. Nem kell félni szerinte, mert Szeged népe nem retteg, azoktól a több ezer kilométert gyalogló apáktól sem, aki ide jönnek. Tóth Pétert bocsánatkérésre szólítja fel a képviselő.

09:17

- Botka László köszönetet fejez ki az összes migrációs helyzetben segítő szerveknek, amelyek tökéletesen megfelelnek a helyzet kezelésére.

A Fidesz-L.É.T. rendkívüli közgyűlést kezdeményez a migránsok kérdésében

09:16

- Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) is felszólal: íme a teljes felszólalása: Tegnap, csütörtökön több mint 100 határsértőt tartóztattak fel Szegednél a rendőrök és a polgárőrök. A helyzet drámai: az illegális migránsok 50-100 fős csoportjai éhesen, szomjasan, sokszor megverve, kifosztva érkeznek a tiszai gátra, a töltés melletti erdős részekre. A területen információink szerint több bűnözői csoport is tevékenykedik a kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsok értékeinek megszerzésére specializálódva. Tegnap 22 polgárőr több mint 200 szolgálati órájának és több száz rendőr összehangolt, erőn felüli munkájának volt köszönhető, hogy ezt a hatalmas tömeget sikerült megállítani Szeged határában (nem úgy, mint a korábbi napok során, amikor számos csoport a belvárosig jutott), és a szükséges hatósági és humán ellátás alá vonni az illegális határsértőket.

kozgyules08kf

Köszönettel tartozunk Magyarország Kormányának a határozott intézkedéseiért, az illegális bevándorlással kapcsolatos kemény, a magyarság érdekeit védő fellépéséért, valamint a határrendészet és a rendőrség szakszerű és áldozatos munkájáért! Köszönet emellett a civileknek, a város különböző polgárőrszervezeteinek, akik esküjükhöz méltó szolgálatot teljesítenek, és nemcsak az illegális migráció hatásai által legerősebben sújtott szegedi területekről, hanem a város távoli, egyelőre kevésbé érintett kerületeiből is jöttek és jönnek továbbra is a Tisza-gátra segíteni egyszerre a migránsokon, a hatóságnak és a városnak. Ismétlem: köszönet a tarjáni, a makkosházi, a belvárosi, az alsóvárosi és gyálaréti polgárőrség tagjainak áldozatos munkájukért. Sajnálatos azonban, hogy miközben rengetegen dolgoznak a migrációs probléma megoldásán, Szeged város vezetése hallgat és határozatlan, sőt, tagadással igyekszik „elfödni a bajt”. Szegednek nincs stratégiája a helyzet kezelésére, a nyilvánvaló közegészségügyi és közbiztonsági kockázatokkal való szembenézésre, az aggódó városlakók problémáinak orvoslására. A város vezetése homokba dugja a város, közülük senki nem járt a Tisza-gáton, nem gyűjtött személyes tapasztalatokat az ottani állapotokról. Szeretném bejelenteni, a mai napon képviselőtársaimmal kezdeményezni fogjuk egy rendkívüli közgyűlés összehívását a dél-alföldi migrációs helyzet megvitatására, Szeged önkormányzati teendőinek meghatározására, ahová javaslom meghívni a migrációval érintett települések polgármestereit és az illegális határsértések kezelésében munkát vállaló kormányzati és civil szervezetek vezetőit is!

09:15

- Nagy Sándor Haág képviselőnek célzott hozzászólásában kifejti, plusz versenyhelyzet alakulhat ki a szegedi gimnáziumokban, hiszen az egyetemi helyek egyharmadát elvonták, megszűnt az egyetemi autonómia, még az SZMSZ-t is törölték a szegedi egyetemnél. Az egész rendszer a közoktatás válságával azt mutatja a közoktatás helyzetével, hogy a képzettségi szint csökkent, ami veszélyeztetheti azt a célt, hogy Magyarország eredményesen vegyen részt a globális versenyben. Nem csak megfelelő programozó jelentkező nem lesz, hanem szakmunkásnak való jelentkező sem, mert a kompetencia mutatók nagyban csökkentek, különösen az EU-hoz viszonyítva. Közölte, jelentős mértékben elhagyta Magyarországot a többi ország, az lenne Szeged és az ország érdeke, hogy a képzési szint emelkedjen.

09:12 -

Haág Zalán jelentkezik: először tisztességes számlakiküldést kér a cégtől a hőszolgáltató ügyében. Halaszthatatlan indítványt nyújtott be a közgyűléshez a KDNP frakcióvezetője a szegedi olimpiai helyszín ügyében. Saját szándéknyilatkozatban fejezhetné ki igényét Szeged a rendezést illetően, ami több szempontból is előnyös lenne szerinte a városnak. Szerinte 24 óra alatt a megyeszékhely is felismerte az olimpia fontosságát, és kéri a városvezetést, hogy támogassák az indítványát, így Szeged is olimpiai helyszín lehetne, s kéri, ne söpörjék le az indítványt csak azért, mert egy KDNP-s képviselő adta be, mert ez Szeged érdeke. Botka László válaszol: nem véletlen, hogy Szegedre hozták a tegnapi konferenciát, egyértelmű az álláspont: a NOB olyan olimpiákban gondolkozik, ami kevesebb költséget igényel, folyamatosan tárgyalnak a MOB előkészítő bizottságával is, 2017 januárjáig kell a végleges programot elkészítenie Magyarországnak, így még nincs döntési helyzetben Szeged város önkormányzata. Állami tulajdon lett a Maty-éri pálya, ami lehetséges olimpiai helyszín lenne, azonban ehhez nincs közgyűlési döntésre szükség, mert a pályázatot Budapest fogja beadni. Szeged elkötelezett az olimpia iránt a polgármester szerint.

9:07

- Solymos László (MSZP) elmondja, a Jobbik és Bartha László versenyt futva próbálnak zavart kelteni a hőszolgáltató ügyében. Szerinte arra buzdítanak, hogy ne fizessék be az emberek a számlákat, és minden erővel azon vannak, hogy félrevezessék a szegedieket. Szerinte egyértelműen bebizonyosodott, hogy az IKV jóval olcsóbban tud gázt szállítani. Arcpirítónak tartja, hogy így jár el a Jobbik, amely ezzel a lépésével veszélyezteti az emberek gázellátását.

kozgyules29kf

9:03

- Botka László köszönti a megjelenteket, és megnyitja az ülést. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Solymos László.

08:59

- Megérkezett Mózes Ervin címzetes főjegyző a terembe, és Botka László polgármester is belépett az imént.

08:50

- Köszöntjük Önöket a városháza díszterméből, a képviselők már érkeznek az ülésre, hamarosan kezdődik a városi közgyűlés!

A közgyűlés elé

Rendes ülést tart pénteken 9 órától Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Egyebek mellett szó lesz a 2015-ös költségvetés módosításáról, egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat érintő tulajdonosi döntésekről, a 2015/2016. óvodai nevelési év előkészítéséről, két Dóm téri szobor áthelyezéséről, beszámoló hangzik el az állandó bizottságok munkájáról, valamint a polgármester és a jegyző közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról is.

Észreveszi-e a polgármester is az illegális bevándorlókat?

A közgyűlés ülésére minden bizonnyal rányomja majd bélyegét az illegális bevándorlás ügye, egészen pontosan annak Szegeden érintő hatása. Mint arról többször írtunk, Botka László MSZP-s polgármester az egyik országos lapnak nemrég azt nyilatkozta, a szegedieket nem zavarják a menekültek, nem is találkoznak velük a város utcáin. A polgármester furcsa álláspontja az utóbbi napokban végleg tarthatatlanná vált, hiszen nemcsak a külterületeken, hanem a belvárosban is érezhetővé vált az illegális határátlépők csoportjainak jelenléte, a rendőrségnek átfogó akciót kellett indítania a kézre kerítésükre, ahogy attól az országos sajtó is hangos volt. A Jobbik és a Fidesz helyi képviselői többször felhívták már a figyelmet a jelenségre, annak közbiztonsági, közegészségügyi kockázataira, és mivel egyre több az aggódó szegedi, az önkormányzat nem kerülheti meg a kérdést.

Olimpia 2024 - Szeged későn ébredhet?

Az aktuális közéleti ügyek sorából terítékre kerül majd a 2024-es budapesti olimpia pályázata, illetve az abban való esetleges szegedi szerepvállalás is. A Fővárosi Közgyűlés a héten elsöprő többséggel támogatta a Magyar Olimpiai Bizottság pályázati szándéknyilatkozatát, Szegeden pedig Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője kívánt előterjeszteni sürgősségi indítványt arról, hogy a csongrádi megyeszékhely azonnal kapcsolódjon be az előkészületekbe, és lobbizzon a Maty-éri versenyhelyszín mellett. Ugyan egy szerdai bizottsági ülésen Solymos László (MSZP) alpolgármester úgy reagált, nincs még itt az idő, hogy az önkormányzat ezzel foglalkozzon, a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért konferenciasorozat csütörtöki szegedi állomásán már a városháza is teljes mellszélességgel kiállt az ötkarikás játékok mellett, sőt, a Maty-ér továbbfejlesztése mellett a Pick Aréna kézilabdacsarnok beruházása is szóba került.

Nem is tárgyalnak a szőregi gyermekekről?

Nem csitul a szőregi gyermekorvosi rendelés körüli botrány sem. A város a legutóbbi közgyűlési ülésen a baloldali képviselők döntésével tett lakatot a praxisra, azóta a Jobbik és a helyi szülők is aláírásgyűjtést kezdtek azért, hogy legalább ideiglenes megoldást találjanak ennek megváltoztatásért, és újra Szőregen lássák el az ottani gyermekeket. Tóth Péter, a radikális párt képviselője önálló indítványt nyújtott be, kezdeményezi, hogy a szőregi kiskorúakat szeptembertől egy éven keresztül heti háromszor két órában lássa el két gyermekorvos, és közben tegyen meg mindent az önkormányzat, hogy visszaállítsa a praxist. A baloldal - így Berkesi Ottó, a DK szőregi képviselője - továbbra sem támogatja ezt a kezdeményezést, így várhatóan bárhogy is tiltakozik a jobboldal, nem veszik majd napirendre az előterjesztést. Különösen, hogy Mózes Ervin címzetes főjegyző törvényességi észrevételt fűzött hozzá, egyebek mellett arra utalva, hogy házi gyermekorvosi alapellátási körzet helyettesítéssel történő betöltése esetén minimum heti 10 óra rendelési idő teljesítése lenne kötelező...

Városi cégekhez guruló forintok

A városatyák módosíthatják a 2015-ös költségvetést is. Ennek keretében például 18 millió forint juthat a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek a rakparti lépcsősor felújítására, de Lékó Péter sakkozó felkészülését, versenyszerepléseit is 5 millió forinttal támogathatják, mindemellett nem meglepő, hogy több további százszázalékos önkormányzati gazdasági társaság, valamint városi intézmény kaphat ilyen vagy olyan jogcímen, célra különböző többletforrásokat (például a Szegedi Sport és Fürdők Kft. kazánház-rekonstrukcióra 45,5 milliót). Ezenkívül támogathatják, hogy a polgármester egy évvel, 2016. augusztus 31-éig hosszabbítsa meg a Suli-Host Vendéglátó és Szolgáltató Kft.-vel kötött közétkeztetési vállalkozási szerződést, miután az önkormányzat által kiírt idei, tízmilliárdos nagyságrendű közbeszerzést megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság, ráadásul szabálytalanságokra hivatkozva 500 ezer forintos büntetést is kirótt a városra. Szeged eközben új tendert hirdet. A közgyűlés hozzájárulását adhatja ahhoz, hogy a dóm turisztikai vonzerővé fejlesztését célzó nagyprojekt keretében áthelyezzékBalázs Béla költő, író, filmesztéta, filmrendező és Csontváry Kosztka Tivadar festőművész mellszobrát a Nemzeti Emlékcsarnokban.

Ortutay Gyula és a Rákosi-diktatúra borzalmai

Városházi előterjesztésre a baloldali többség tiltakozó határozatot készül elfogadni az ellen, hogy a Klik el akarja venni Ortutay Gyula néprajztudós nevét a Szegedi Ortutay Gyula Városi Kollégium elnevezéséből. A KDNP viszont a kommunizmus áldozataira való emlékezés jegyében olyan módosítót terjesztett elő, hogy a város éppen támogassa a Kliket, tekintve, hogy Ortutay "magas rangú politikusként, saját meggyőződésből, miniszteri tisztségben aktívan közreműködött a Rákosi Mátyás vezette rettegett diktatúra kiépítésében és a második világháború utáni magyar demokrácia felszámolásában". Érdekesség, hogy a város annak ellenére készül különvéleményt megfogalmazni, hogy ezúttal a diákok, a szülők és a dolgozók is egyetértenek az átnevezés tervével.

A valódi esélyegyenlőségért száll síkra az LMP

A közgyűlés felülvizsgálja Szeged város helyi esélyegyenlőségi programját is. A városházi előterjesztést élesen bírálta az LMP és a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat is. Többek között kifejtik, sok még a megoldandó probléma a szegedi esélyegyenlőségi program kérdésében, rendezetlenek a Cserepes sori és az Árpa utcai viszonyok, évek óta nem használják fel a tízmilliós antiszegregációs keretet, és az iskolai deszegregáció sem sikertörténet. Szentistványi István LMP-s képviselő épp ezért módosító javaslattal állt elő, civil és szakmai szervezetek kezdeményezésére kéri, legalább középtávú célként jelenjen meg az anyagban például az ápolási osztályok, Hospice-ház hiányának orvoslása, a házi segítségnyújtás és az otthonápolás lehetőségeinek fejlesztése, a hajléktalan-ellátó intézmények és az idősotthonok kapacitásbővítése.

Heves viták a bizottsági üléseken

Az utóbbi napok során a közgyűlés mind az öt szakbizottsága ülésezett, és előzetesen véleményezte a napirendi pontokat. Valamennyi alkalommal éles szócsatáknak lehettünk fültanúi. Tekintse meg - a városüzemeltetési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság, - a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság, - a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság, - a kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottság, - valamint a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság a közgyűlést megelőző napokban tartott üléséről szóló tudósításainkat!
A nyári szünet előtti közgyűlésen módosították a város költségvetését, de döntöttek arról is, hogy nem támogatják az Ortutay kollégium átnevezését - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=549710 Posted by Szegedma Hírportál on2015. június 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.