Szegeden is felcsendül István király legendája

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

istva_kiraly_szegedOrszágos turnésorozatra indul az örök klasszikus Szörényi-Bródy-féle István, a király; a népszerű rockopera színpadára ezúttal a régi szereplők közül többen is visszatérnek. A rajongók legnagyobb örömére a sorozat Szegedet sem kerüli el, utolsó helyszínként a Tisza-parti városban tisztelegnek a legendás szerzőpáros előtt.

Először újra a Királydombon csendülnek fel a generációk óta dúdolt Szörényi Levente és Bródy János szerezte dallamok, mégpedig Novák Péter rendezésében, ami azért különleges az újrafeldolgozás szempontjából, mert az 1983-as előadás koreográfiáját édesapja, Novák Ferenc jegyezte. Nem túlzás azt állítani, hogy a színész-rendező belülről ismeri a darab dinamikáját: a csíksomlyói, valamint a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékokon debütáló Alföldi-féle rendezésben is a Táltos szerepét állította színpadra.

Nemcsak Novák Péter neve köszön vissza a szereposztásban a királydombi fellépők közül: István királyt Varga Miklós, a Táltost Deák Bill Gyula, Laborcot pedig ismét Nagy Feró eleveníti meg és fel a színpadon. A darab alkotói, Szörényi Levente és Bródy János – akik előtt egyébként mintegy tisztelgés a 2015-ös feldolgozás – is feltűnik a klasszikus előadás újragondolásában: a zeneszerző a Te kit választanál? című kezdőszámot énekli, míg a szövegírót hagyományosan Krónikásként láthatjuk. Az elmúlt évek, és a fentebb már említett szegedi ősbemutató István királya, Feke Pál is szerepet kapott Novák rockoperájában, ezúttal Koppányként veszi fel a küzdelmet az uralkodói címért. A főbb szerepekben nem mellesleg olyan tehetséges énekeseket hallhatunk majd, mint Keresztes Ildikó, Radics Gigi, Serbán Attila, Danics Dóra és Kocsis Tibor.

A rendező elmondása szerint egy rockosabb hangszerelésű, koncertszínházi változattal térnek vissza az egykori szereplők, élő zenekarral és kórussal – ezzel köszöntve a 70. születésnapjukat ünneplő alkotókat. Minden bizonnyal ez az első, és egyben utolsó alkalom, hogy az eredeti mű ebben a szereposztásban tér vissza, ezért tehát érdemes már most szabaddá tennünk magunkat a decemberi bemutató idejére.

A szegediek december 12-én, a Városi Sportcsarnokban élhetik át újra az István, a király-élményt. Jegyek már kaphatók a www.tex.hu weboldalon, illetve országosan a Ticket Expressz jegyirodáiban.

Decemberben Szegeden is bemutatják a Novák Péter rendezte István, a királyt! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=547220

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 15.

Default thumbnail
Előző sztori

Országgyűlés: az egészségügy helyzetéről vitatkoznak a képviselők

Default thumbnail
Következő sztori

Ismét több mint ezerötszáz határsértőt fogtak el a hétvégén

Legutóbbi hasonló cikkek