Péter Szilvesztert választották az Élhető Szegedért Egyesület elnökének

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

peterszilveszter

Az Élhető Szegedért Egyesület május 4-én tartotta az éves közgyűlését, amely során megválasztották a szervezet vezetőségét. Elnöknek Péter Szilveszter korábbi elnökségi tagot választották, de a vezetőség is megújult. A változások kapcsán az egyesület az alábbi közlemény juttatta el portálunkhoz.

“Az Élhető Szegedért Egyesület 2009. évi megalakulását az a cél vezette, hogy szervezze a Kálvária városrészben élők életét, valósítsa meg azokat az elképzeléseket, melyek gondolat szintjén a különféle fórumokon kifejezésre jutnak, ugyanakkor megvalósulásukat sem a városvezetés, sem a politika nem vállalja fel. Az egyesület megalakításakor alapvető célnak tekintettük, hogy felkutassuk és megőrizzük mindazon értékeket, melyek lakóterületünk szűkebb és távolabbi környezetében fellelhetők. Továbbá, az itt élők közösségi életének szervezését, a szűkebb lakókörnyezethez kapcsolódó identitástudat kialakítását. Alapvető értéknek tartottuk a kisvárosias jellegű városkép, illetve a polgári szellemiség megtartását, kulturális élet újraindítását, az épített környezet megóvását. Az utóbbi kapcsán elérendő kiemelt célként fogalmaztuk meg az egészséges lakókörnyezetet, a zaj- és légszennyezés csökkentését.

Az eddig elvégzett munka elismerésre méltó. Az egyesület a Móravárosért Egyesülettel együtt állította a Kálvária téri dombon álló 6 méteres keresztet, továbbá a hansági kitelepítettek, illetve a mindenkori diktatúrák áldozatainak emlékére a kopjafákat. Ehhez kapcsolódik az évenkénti emlékünnepség, valamint az október 23-i nemzeti ünnep megtartása is. Az itt élők közösségi életének szervezésére évente kulturális és kikapcsolódás jelleggel a környező városokba kirándulásokat szerveztünk. Városvédőként jártunk el a Kálvária tér rekonstrukciója, a városrész elnevezése, a területen működő ipari üzem, valamint a raktárbázis esetében az egészséget veszélyeztető zaj-és légszennyezés csökkentése érdekében. Az egyesület elismerést és véleményezési jogot vívott ki a területet érintő önkormányzati döntések előkészítése során is.

Az egyesület a munkáját és eredményeit a társadalomban tapasztalható erőteljes átpolitizálás ellenére érte el. Ezen erőteljes átpolitizálás nem segíti a közös társadalmi feladatainak megoldását, ugyanakkor a leghatékonyabb eszközökkel sem tud az emberekhez egy bizonyos közelségen beljebb kerülni. Ezen segít a civil egyesület.

Az egyesület működése viszonylag rövid múltra tekinthet vissza. A közelmúltbeli tisztségmegújítás az elért eredmények megtartása, illetve fejlesztése mellett döntött. Értékként ismerjük el az elért eredményeket, de úgy ítéljük meg, hogy az egyesület nevében rejlő ‘élhető Szeged’ más feladatok felvállalásával a figyelmet felkeltheti irántunk, a tagság létszámát bővítheti, általánosságban pezsdülést hozhat életünkbe. Ilyen lehet a Kálvária tér felújítása, mivel az nemcsak látvány, de az itt élők számára tudati és érzelmi kérdés is. A téren volt hajdan a pestis áldozatok emlékére állított Kálvária kápolna elődje, majd az 1883-ban megépített, kis barokk templom mint a múlt szakrális emléke. Az itt működő oktatási intézményben tevékenykedett a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is, akinek sikere bölcsője és elindítója volt a város tudományos életének. Az egyesület a várospolitikai célok elérésében szükségesnek ítéli az érdekérvényesítő tevékenységének szélesítését. Mint civil egyesület élhet a várost érintő döntések véleményezésében. Mindezekben az egyesület kezdeményező szerepet is fel kíván vállalni. Ezen várospolitikai célok eléréséhez szükséges a kapcsolatfelvétel elsősorban a helyi civil egyesületekkel, helyi közösségekkel. Tagjaink között szeretnénk tudni mindazokat, akik Szeged jövőjéért kívánnak tenni. Sikerünk érdekében fontosnak tartjuk a tömegkommunikáció javítását” – írja közleményében az Élhető Szegedért Egyesület.

Péter Szilvesztert választották az Élhető Szegedért Egyesület elnökének – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=545251

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 8.

Előző sztori

Hamarosan indul a fehér gólyák lakossági látványgyűrűzése

Következő sztori

Budapesten a vásárhelyi kerámiaszimpózium kiállítása