Közélet

Nemzetközi Olimpiai Nap: megkoszorúzták Coubertin szobrát a TF-en

Nemzetközi Olimpiai Nap: megkoszorúzták Coubertin szobrát a TF-en

2015. június 23., kedd
Nemzetközi Olimpiai Nap: megkoszorúzták Coubertin szobrát a TF-en
Horváth Gábor; Kovács Ágnes; Magyar Zoltán; Mocsai Lajos

"Magyarország megérdemelne egy olimpiát!" - jelentette ki beszédében Magyar Zoltán a Nemzetközi Olimpiai Nap alkalmából, a Testnevelési Főiskola szoborkertjében kedden megtartott ünnepségen.

A kétszeres ötkarikás bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke hangsúlyozta: a NOB 1948 óta tartja meg június 23-án az olimpia napját, amikor is általában a múlt dicsőségeiről szoktak megemlékezni. "Engedjék meg, hogy ez alkalommal ne a múltba, hanem a jövőbe tekintsek" - fogalmazott a sportvezető, aki büszkén tette hozzá: "a magyar sportolók zavartalan olimpiai felkészüléséhez minden feltétel adott, így bizakodva várhajuk a bő egy év múlva kezdődő olimpiát, amely a magyar sport igazi fokmérője lesz." A jó irányt Magyar szerint az is bizonyítja, hogy a magyar versenyzők már nyolc aranyérmet nyertek a bakui Európa Játékokon, s az éremtáblázaton is ott vannak az élmezőnyben. A MOB alelnöke beszédében utalt arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés kedden "elsöprő többséggel" támogatta, hogy Magyarország nyújtsa be a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó szándéknyilatkozatát. Kiemelte, a rendkívül aprólékos megvalósíthatósági tanulmány alapján nemcsak érzelmi, hanem racionális érvek is szólnak amellett, hogy Magyarország ötkarikás játékokat rendezzen, hiszen annak nyeresége 100 milliárdokban mérhető, s ugyanakkor 100 ezer új munkahely is keletkezne.

Magyar

leszögezte: a rendezésbe Budapesten kívül a vidéki városok is bekapcsolódnának, ezért indított el a MOB a közelmúltban egy országos méretű társadalmi párbeszédet. "A visszajelzések egyértelműen pozitívak, a közvélemény-kutatások alapján ugyanis a magyar emberek kétharmada támogatja az olimpia ügyét" - emelte ki.

Mocsai Lajos

, a Testnevelési Egyetem rektora arról beszélt, hogy az olimpia olyan hihetetlen összefogást hozhat az országban, amiből a magyar emberek profitálni tudnának. Hozzáfűzte: az olimpiának nemcsak az anyagi, hanem a közvetett hasznát is nézni kell. "A magyar embereknek szükségük van a sportra, a mozgásra, mert ezáltal az élethez való viszonyulások is megváltozik" - állapította meg a TF első embere. Emlékeztetett arra, hogy a magyarok fizikai állapota 30 százalékkal rosszabb, mint a Nyugat-Európában lakóké, s átlagosan tíz évvel kevesebbet élnek egészségesen. Mocsai arra hívta még fel a figyelmet, hogy "Európában a középszerűségre nincs szükség, hanem olyan kiművelt emberek kellenek, akik nagy nyomás alatt, hosszú távon tudnak nagyon magas szinten teljesíteni, s ez a képesség a mozgással szerezhető meg". A Magyar Olimpiai Akadémia nevében

Jakabházyné Mező Mária

főtitkár emlékeztetett arra, hogy TF szoborkertjében ezen a napon 1987 óta tartanak minden évben olimpiai megemlékezést. Az ünnepség zárásaként Magyar Zoltán, Mocsai Lajos, valamint két olimpiai bajnok, a kajakos

Horváth Gábor

és az úszó

Kovács Ágnes

helyezett el koszorút

Pierre de Coubertin

, a modern kori játékok életre hívójának szobránál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.