/

Nemzetközi Olimpiai Nap: megkoszorúzták Coubertin szobrát a TF-en

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Horváth Gábor; Kovács Ágnes; Magyar Zoltán; Mocsai Lajos

“Magyarország megérdemelne egy olimpiát!” – jelentette ki beszédében Magyar Zoltán a Nemzetközi Olimpiai Nap alkalmából, a Testnevelési Főiskola szoborkertjében kedden megtartott ünnepségen.

A kétszeres ötkarikás bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke hangsúlyozta: a NOB 1948 óta tartja meg június 23-án az olimpia napját, amikor is általában a múlt dicsőségeiről szoktak megemlékezni.

“Engedjék meg, hogy ez alkalommal ne a múltba, hanem a jövőbe tekintsek” – fogalmazott a sportvezető, aki büszkén tette hozzá: “a magyar sportolók zavartalan olimpiai felkészüléséhez minden feltétel adott, így bizakodva várhajuk a bő egy év múlva kezdődő olimpiát, amely a magyar sport igazi fokmérője lesz.” A jó irányt Magyar szerint az is bizonyítja, hogy a magyar versenyzők már nyolc aranyérmet nyertek a bakui Európa Játékokon, s az éremtáblázaton is ott vannak az élmezőnyben.

A MOB alelnöke beszédében utalt arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés kedden “elsöprő többséggel” támogatta, hogy Magyarország nyújtsa be a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó szándéknyilatkozatát. Kiemelte, a rendkívül aprólékos megvalósíthatósági tanulmány alapján nemcsak érzelmi, hanem racionális érvek is szólnak amellett, hogy Magyarország ötkarikás játékokat rendezzen, hiszen annak nyeresége 100 milliárdokban mérhető, s ugyanakkor 100 ezer új munkahely is keletkezne.

Magyar leszögezte: a rendezésbe Budapesten kívül a vidéki városok is bekapcsolódnának, ezért indított el a MOB a közelmúltban egy országos méretű társadalmi párbeszédet.

“A visszajelzések egyértelműen pozitívak, a közvélemény-kutatások alapján ugyanis a magyar emberek kétharmada támogatja az olimpia ügyét” – emelte ki.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora arról beszélt, hogy az olimpia olyan hihetetlen összefogást hozhat az országban, amiből a magyar emberek profitálni tudnának. Hozzáfűzte: az olimpiának nemcsak az anyagi, hanem a közvetett hasznát is nézni kell.

“A magyar embereknek szükségük van a sportra, a mozgásra, mert ezáltal az élethez való viszonyulások is megváltozik” – állapította meg a TF első embere. Emlékeztetett arra, hogy a magyarok fizikai állapota 30 százalékkal rosszabb, mint a Nyugat-Európában lakóké, s átlagosan tíz évvel kevesebbet élnek egészségesen. Mocsai arra hívta még fel a figyelmet, hogy “Európában a középszerűségre nincs szükség, hanem olyan kiművelt emberek kellenek, akik nagy nyomás alatt, hosszú távon tudnak nagyon magas szinten teljesíteni, s ez a képesség a mozgással szerezhető meg”.

A Magyar Olimpiai Akadémia nevében Jakabházyné Mező Mária főtitkár emlékeztetett arra, hogy TF szoborkertjében ezen a napon 1987 óta tartanak minden évben olimpiai megemlékezést.

Az ünnepség zárásaként Magyar Zoltán, Mocsai Lajos, valamint két olimpiai bajnok, a kajakos Horváth Gábor és az úszó Kovács Ágnes helyezett el koszorút Pierre de Coubertin, a modern kori játékok életre hívójának szobránál.

Default thumbnail
Előző sztori

Befejeződött az egykori szegedi szovjet laktanya egy részének kármentesítése

Default thumbnail
Következő sztori

Nyolc kilométeres kamionsor alakult ki a nagylaki határátkelő romániai oldalán

Legutóbbi hasonló cikkek