Kultúra

Múzeumok Éjszakája: Még a kis herceg is látogatást tett bolygónkon + FOTÓK

Múzeumok Éjszakája: Még a kis herceg is látogatást tett bolygónkon + FOTÓK

2015. június 21., vasárnap
Múzeumok Éjszakája: Még a kis herceg is látogatást tett bolygónkon + FOTÓK
muzeumok_ejszakaja05_gs

Miután sikeresen megszelídítette a rókát, újra látogatást tett Szegeden a kis herceg. Ezúttal a Múzeumok Éjszakáján mesélt kalandjairól, s utazásának főbb állomásairól.

A Tisza-parti város kis hercege a 8 éves

Andor

, aki most fejezte be az első osztályt a Ságvári-általános iskolában. Ő a Móra-múzeum hasonmásversenyének győztese, aki nemcsak megjelenésébe hasonlít az

Antoine de Saint-Exupéry

rajzairól ismert kék kabátos, szőke göndör hajú kisfiúra, hanem nagy rajongója is a gyermekregénynek. Bevallása szerint az őserdős bevezető fejezet a kedvence. Persze senki sem tudott úgy elmenni Andor mellett, hogy ne készített volna róla legalább egy fotót. Némelyek még a jegyárusító helyek előtti sorbaállásról is megfeledkeztek, ahogy meglátták a híres regényalak kiköpött mását sétálni a kiállításra váró tömegek között. Meg kell hagyni, Andornak legalább olyan jószívű és tiszta lelkű, mint amilyennek Saint-Exupéry annak idején megálmodta őszinte hősét; még a kíváncsiskodók kérdéseire is szívesen válaszolt. Nem mindennapi programmal indított tehát a Múzeumok Éjszakája Szegeden, a felvezető néptáncbemutatót követően azonnal a kis herceget szólították színpadra, akiről nem mellesleg az is kiderült, a rókaszelídítő akció után egészen jó barátságba került a ravaszdi vörössel. Különleges volt a szombat este egyrészt a fentebb említettekért, másrészt pedig azért, mert az idei volt az első alkalom, hogy Szeged két legismertebb kiállítóhelye, a Móra-múzeum és a Reök-palota összefogásából közös kiállítás születhetett.

Aba-Novák Vilmos

életművének jelentős alkotásait tekinthették meg az érdeklődők mind a szecessziós épület falati között, mind pedig a Kass Galéria földszinti kiállítótermében. Míg a REÖK-ben elsősorban a szén-, toll- és rézkarcgrafikáknak ismerhették meg a szegediek, addig a Kassban híres festményei közül tekinthettek meg néhányat a látogatók. Természetesen az első világháború elesett katonáinak emléket állító Hősök Kapuja, s a város legrégebbi épületében, a Dömötör-toronyban található freskója sem maradhatott ki az életmű átfogó bemutatásából - utóbbit egyébként a jelenleg is zajló restaurálási munkálatok miatt csak erre az egy éjszakára nyitották meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye jóvoltából. Sajnos az idei múzeumi éjszaka témája nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Az egyik nevét nem vállaló látogató arra panaszkodott, a tavalyi fáraó kiállítás kicsiket és nagyokat egyaránt lekötött, kisiskolás korú gyerekeit viszont nem szívesen vitte volna el az Aba-Novák-kiállításokra, mert "úgyis unalmasnak találnák". Természetesen nem csak elégedetlenkedőkkel találkoztunk, az Ambrus család például kifejezetten jó ötletnek tartotta A kis herceg tárlatot. Azt mondták, a Móra-múzeum után a felújítás alatt álló dómba is benéznek, s ha a gyerekek és a rokonok is úgy akarják, még akár a Kass Galériában is látogatást tesznek.

muzeumok_ejszakaja40_gs

"Így éltem magányosan, anélkül, hogy igazában bárkivel is szót érthettem volna, míg egyszer, hat esztendővel ezelőtt, kényszerleszállást nem kellett végeznem a Szaharában. Valami eltörött a motoromban. És mivel se gépészem nem volt, se utasom, magamnak kellett nekilátnom, hogy zöld ágra vergődjem valahogyan, és kijavítsam a súlyos hibát. Élet és halál kérdése volt ez számomra. Alig egy hétre való ivóvizem volt. Ott dőltem álomra az első este a homokon, ezermérföldnyire minden lakott helytől. Elhagyatottabb voltam, mint tutaján a hajótörött az óceán közepén. Elképzelhető hát, mennyire meglepődtem, amikor hajnalban egy fura kis hang ébresztett föl." Akárcsak a tavalyi évben, úgy idén sem maradhatott el a színpadi játék a múzeum előtt felállított színpadon.

Pataki Ferenc

, a Szegedi Nemzeti Színház művésze ezúttal A kis hercegből adott elő fejezeteket; a darabot pedig

Zsadon Flóra

koreografálta. Mint azt már napokkal a Múzeumok Éjszakája előtt tudni lehetett, a szombat este nemcsak a múzeumi kiállításra szánt tárgyakról, hanem a rég elfeledett kamaszkori szerelmekről is szólt. Mivel 30 éves a Szerelem első vérig című tinédzserfilm,

Horváth Péter

forgatókönyvíró és

Beri Ary

főszereplő is visszatért az egykori forgatási helyszínre, a múzeum lépcsőit őrző kőoroszlánokhoz. Legnagyobb meglepetésre a huszonéves korosztály is szép számmal képviseltette magát a kései közönségtalálkozón, pedig ők maximum felvételről láthatták az akkoriban rekordokat döngető, 1 milliós nézettségű kultfilmet. A forgatókönyvírótól megtudtuk, a film nagyjából egy időben került moziba a regénnyel, bizonyos részletei, mint például az oroszlánok mögötti titkos levelezés saját életéből merített momentum. A kritikusok barátságtalanul fogadták a filmet, a közönséghez hasonlóan azonban Beri Ary is szívesen emlékszik rá vissza. Kiderült: bár a forgatás napján nem, de előző este valóban sikerült mélybe ugrania az egyik oroszlán mellől. A film apropóján a Móra-múzeum ládikát helyezett ki a látogatóknak, hogy abba rejtve leveleiket üzenhessenek egykori szerelmüknek. Láthatóan többen is éltek a lehetőséggel, az anonim szövegeket a programsorozat végével közzé is teszik a szervezők. A Múzeumok Éjszakája Móra-múzeum előtti programjait a szentivánéji tűzugrás zárta, amely során a Szeged Táncegyüttes táncosai működtek közre. Éjféltől pedig a Meszecsinka együttes varázsolt lágyabb és pörgősebb dallamokat a szegedi éjszakába.

Még a kis herceg is a szegedi Múzeumok Éjszakáját választotta szombat este - részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=548524

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.