Múzeumok Éjszakája: Még a kis herceg is látogatást tett bolygónkon + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

muzeumok_ejszakaja05_gs

Miután sikeresen megszelídítette a rókát, újra látogatást tett Szegeden a kis herceg. Ezúttal a Múzeumok Éjszakáján mesélt kalandjairól, s utazásának főbb állomásairól.

A Tisza-parti város kis hercege a 8 éves Andor, aki most fejezte be az első osztályt a Ságvári-általános iskolában. Ő a Móra-múzeum hasonmásversenyének győztese, aki nemcsak megjelenésébe hasonlít az Antoine de Saint-Exupéry rajzairól ismert kék kabátos, szőke göndör hajú kisfiúra, hanem nagy rajongója is a gyermekregénynek. Bevallása szerint az őserdős bevezető fejezet a kedvence. Persze senki sem tudott úgy elmenni Andor mellett, hogy ne készített volna róla legalább egy fotót. Némelyek még a jegyárusító helyek előtti sorbaállásról is megfeledkeztek, ahogy meglátták a híres regényalak kiköpött mását sétálni a kiállításra váró tömegek között. Meg kell hagyni, Andornak legalább olyan jószívű és tiszta lelkű, mint amilyennek Saint-Exupéry annak idején megálmodta őszinte hősét; még a kíváncsiskodók kérdéseire is szívesen válaszolt.

Nem mindennapi programmal indított tehát a Múzeumok Éjszakája Szegeden, a felvezető néptáncbemutatót követően azonnal a kis herceget szólították színpadra, akiről nem mellesleg az is kiderült, a rókaszelídítő akció után egészen jó barátságba került a ravaszdi vörössel. Különleges volt a szombat este egyrészt a fentebb említettekért, másrészt pedig azért, mert az idei volt az első alkalom, hogy Szeged két legismertebb kiállítóhelye, a Móra-múzeum és a Reök-palota összefogásából közös kiállítás születhetett. Aba-Novák Vilmos életművének jelentős alkotásait tekinthették meg az érdeklődők mind a szecessziós épület falati között, mind pedig a Kass Galéria földszinti kiállítótermében. Míg a REÖK-ben elsősorban a szén-, toll- és rézkarcgrafikáknak ismerhették meg a szegediek, addig a Kassban híres festményei közül tekinthettek meg néhányat a látogatók. Természetesen az első világháború elesett katonáinak emléket állító Hősök Kapuja, s a város legrégebbi épületében, a Dömötör-toronyban található freskója sem maradhatott ki az életmű átfogó bemutatásából – utóbbit egyébként a jelenleg is zajló restaurálási munkálatok miatt csak erre az egy éjszakára nyitották meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye jóvoltából.

Sajnos az idei múzeumi éjszaka témája nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Az egyik nevét nem vállaló látogató arra panaszkodott, a tavalyi fáraó kiállítás kicsiket és nagyokat egyaránt lekötött, kisiskolás korú gyerekeit viszont nem szívesen vitte volna el az Aba-Novák-kiállításokra, mert “úgyis unalmasnak találnák”. Természetesen nem csak elégedetlenkedőkkel találkoztunk, az Ambrus család például kifejezetten jó ötletnek tartotta A kis herceg tárlatot. Azt mondták, a Móra-múzeum után a felújítás alatt álló dómba is benéznek, s ha a gyerekek és a rokonok is úgy akarják, még akár a Kass Galériában is látogatást tesznek.

muzeumok_ejszakaja40_gs

“Így éltem magányosan, anélkül, hogy igazában bárkivel is szót érthettem volna, míg egyszer, hat esztendővel ezelőtt, kényszerleszállást nem kellett végeznem a Szaharában. Valami eltörött a motoromban. És mivel se gépészem nem volt, se utasom, magamnak kellett nekilátnom, hogy zöld ágra vergődjem valahogyan, és kijavítsam a súlyos hibát. Élet és halál kérdése volt ez számomra. Alig egy hétre való ivóvizem volt. Ott dőltem álomra az első este a homokon, ezermérföldnyire minden lakott helytől. Elhagyatottabb voltam, mint tutaján a hajótörött az óceán közepén. Elképzelhető hát, mennyire meglepődtem, amikor hajnalban egy fura kis hang ébresztett föl.” Akárcsak a tavalyi évben, úgy idén sem maradhatott el a színpadi játék a múzeum előtt felállított színpadon. Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház művésze ezúttal A kis hercegből adott elő fejezeteket; a darabot pedig Zsadon Flóra koreografálta.

Mint azt már napokkal a Múzeumok Éjszakája előtt tudni lehetett, a szombat este nemcsak a múzeumi kiállításra szánt tárgyakról, hanem a rég elfeledett kamaszkori szerelmekről is szólt. Mivel 30 éves a Szerelem első vérig című tinédzserfilm, Horváth Péter forgatókönyvíró és Beri Ary főszereplő is visszatért az egykori forgatási helyszínre, a múzeum lépcsőit őrző kőoroszlánokhoz. Legnagyobb meglepetésre a huszonéves korosztály is szép számmal képviseltette magát a kései közönségtalálkozón, pedig ők maximum felvételről láthatták az akkoriban rekordokat döngető, 1 milliós nézettségű kultfilmet. A forgatókönyvírótól megtudtuk, a film nagyjából egy időben került moziba a regénnyel, bizonyos részletei, mint például az oroszlánok mögötti titkos levelezés saját életéből merített momentum. A kritikusok barátságtalanul fogadták a filmet, a közönséghez hasonlóan azonban Beri Ary is szívesen emlékszik rá vissza. Kiderült: bár a forgatás napján nem, de előző este valóban sikerült mélybe ugrania az egyik oroszlán mellől.

A film apropóján a Móra-múzeum ládikát helyezett ki a látogatóknak, hogy abba rejtve leveleiket üzenhessenek egykori szerelmüknek. Láthatóan többen is éltek a lehetőséggel, az anonim szövegeket a programsorozat végével közzé is teszik a szervezők.

A Múzeumok Éjszakája Móra-múzeum előtti programjait a szentivánéji tűzugrás zárta, amely során a Szeged Táncegyüttes táncosai működtek közre. Éjféltől pedig a Meszecsinka együttes varázsolt lágyabb és pörgősebb dallamokat a szegedi éjszakába.

no images were found

Még a kis herceg is a szegedi Múzeumok Éjszakáját választotta szombat este – részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=548524

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 20.

Előző sztori

Hátország: feljutott a Grosics Akadémia az élvonalba

Következő sztori

Aba-Novák-kiállítással fogott össze a REÖK és a Kass Galéria + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek