Mórahalom fellélegezhet – elkészült az 55-ös út települést elkerülő szakasza + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

elkerulout_atadas13_gsKedden átadták az 55-ös út Mórahalmot elkerülő szakaszát. A hét kilométer hosszú elkerülő út okán a homokhátsági településen áthaladó forgalom hetven százalékkal csökken.

A mai napon felavatták 55-ös út Mórahalmot elkerülő szakaszát, így a kisváros lakói nyugodtabban pihenhetnek éjjelente, az átmenő forgalmat pedig nem lassítja le a településen való áthaladás. Az elkerülő építése a főút rekonstrukciójához kapcsolódik, amelynek keretében megújul a Dél-Alföldet a Dél-Dunántúllal összekötő ütőér.
elkerulout_atadas01_gs
„Egy kisváros elkerülését ünnepeljük, amely egyben a haladást és a progressziót is jelenti” – mondta Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára. Húsz éve született meg a projekt ötlete, már akkor látták, hogy később szükséges lesz egy ilyen elkerülő út építése. A helyettes államtitkár szerint elképzelhető, hogy tíz-tizenöt év múlva már az lesz kérdés, hogy szélesítsék-e újabb két sávval az utat. Az elkerülő nemcsak a várost mentesíti az átmenő forgalomtól, hanem egyben az utazást is megkönnyíti Baja és Szeged között. Elmondhatjuk, Csongrád megyében mostantól szinte végig lakott területen kívül halad az 55. számú út, a következő cél az, hogy ugyanezt Bács-Kiskun megyei szakaszon is sikerüljön ezt elérni. Az elkerülő akár 11,5 tonna terheléssel is használható lesz, így a teherszállítást is megkönnyítik.

Becsey a következő, Csongrád megyét is érintő beruházásokról elmondta, hamarosan elkészül az első magyar-román közös autópálya Nagylaknál, újra kívánják nyitni a régi röszkei határátkelőhelyet, Ásotthalomnál pedig lehetővé kívánják tenni, hogy, akik legálisan kívánják belépni Magyarországra, azok ezt hosszabb nyitva tartás mellett tehessék meg.

A politikus gyerekkori emlékeire is visszautalt, egykor nagy vetélkedés volt a futballban Alsóközpont (a későbbi Mórahalom) és Felsőközpont (Balástya) között. Azonban tudjuk, hogy az itt élő kemény és kitartó emberek nemcsak rivalizálni, hanem együttműködni is képesek egymással, erre jó példa a most elkészült út is.
elkerulout_atadas11_gs
„Ünnep ez Mórahalom és mindazok számára, akik a Dél-Dunántúlról a Dél-Alföldre igyekeznek” – tolmácsolta a homokhátságiak örömét Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. Az út nagymértékben fogja javítani az utazóközönség komfortérzetét. Százötven éve jelentős szerepet tölt be ez az út Mórahalom életében, hiszen ennek köszönhetik a településmag kialakulását, kereskedelmi fejlődésüket, a várossá növekedést, a közigazgatási státuszukat. Mára az 55. számú út azonban nemcsak áldássá, hanem korláttá vált, ugyanis a település által készített forgalomszámlálás szerint naponta hat-nyolcezer gépjármű halad át Mórahalmon. Azonban ez e pillanattól kezdve a múlté az elkerülő útnak köszönhetően, amely legalább olyan fontos a homokhátsági városnak, mint egykor a régi makadámút. Beszédében megköszönte Nógrádi Zoltán azoknak a munkáját, akik az utóbbi tizenöt évben lehetővé tették az elkerülő elkészülését, így többek között a kormány és az Európai Unió támogatását. „A város lélegzetvisszafojtva várja a szalag átvágását, s a forgalom csökkenését” – zárta szavait a polgármester.

Zsiga György, a Colas Út Zrt. vezérigazgatója az építtető konzorcium nevében köszöntette az egybegyűlteket. Elmondta, 2013 őszén még nem tudták, hogy mennyi nehézséggel kell megküzdeniük. Az építkezés a régészeti feltárások miatt hónapokkal csúszott, mégis köszöni az archeológusok áldozatos munkáját. Reméli, hogy az út elkészültével a mórahalmiak is felszabadultabbnak fogják érezni magukat.
elkerulout_atadas15_gs
„A 7,1 kilométer hosszú elkerülő út, 4,6 milliárd forintból épült, az 55-ös út nyolcvan kilométeres szakaszának felújítása keretében, így három ország határátkelőhelyei érhetőek el a megújult szakaszok segítségével. A számítások szerint Mórahalom forgalma hetven százalékkal fog csökkenni” – mondta el a látszólag száraz számadatokat Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója, majd nem maradt más hátra, mint a felépült útszakasz átadása. Nógrádi Zoltán polgármester az általa levágott szalag darabját egy helybéli kisfiúnak ajándékozta.

no images were found

Átadták az új elkerülőt Mórahalomnál – hajtás után fotóözön!http://szegedma.hu/?p=550693

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 30.

Előző sztori

Ügyfélközpontú szervezettel erősít az Invitel az ICT piacon

Következő sztori

Magyar-román-szerb statisztikai kiadványt mutattak be Szegeden