„Magyar az, aki magyarul álmodik” – kopjafát és székelykaput kapott Zsombó testvértelepüléseitől + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megemlekezes_trianonra37kf

A Nemzeti Összetartozás Napján avatták fel Zsombó felvidéki és erdélyi testvértelepüléseinek ajándékait. Gyuris Zsolt polgármester mellett határon túli vezetők és Kiss-Rigó László megyés püspök is részt vett az ünnepségen.

A zsombói polgármester beszédében felhívta a figyelmet, hogy miközben a Közel-Kelet keresztényeit ölik, a szomszédos országokban sincs minden rendben, hiszen Erdélyben akadályozzák a magyar autonómiát, Délvidéken még most is időnként magyarságukért vernek meg embereket, és Felvidéken sem könnyű magyar egyetemistának lenni. Hiszi, hogy nem a kishitűségnek, a gyávaságnak kell lennie a középútnak, hanem helyette merjünk nagyok lenni, merjünk nagyokat álmodni. Nem engedhetjük meg az emberi és etnikai jogok sárba tiprását a 95 évvel ezelőtti győztes államoknak. Felelevenítette, hogy a partiumi Máriaföldjén egy „balkáni vandalizmus” által kifosztott ingatlant kapott vissza a katolikus egyház. Az épület ablakai, ajtói leszerelése mellett még annak parkettáját is felszedték.

Gömöri Krisztián, Szilágyi Annamária és Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művészei Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc és Kiss Judit Ágnes verseit szavalták el. Péter Ferenc szabadkai színész Illés Sándor és Wass Albert szemelvényeket adott elő, nagy hatással a közönség soraira. A lírai és prózai részek mellett népdalcsokrokat hallgathattak meg, illetve helyi táncosok előadását tekinthették meg az emlékezők.

megemlekezes_trianonra41kf

A felvidéki Ipolynyék polgármestere, Hrulik Béla avatóbeszédében kiemelte, a régi nagy ország legfőképpen bennünk működik, ha feladjuk spirituális tereinket, csak magunkból vonulhatunk ki. Ne hallgassunk olyan politikusokra, akik azt mondják, testvér a testvér ellen menjen. A szomszédos államok vezetői nem értik, miért emlékeznek meg a magyarok 95 év után is Trianonra. Saját családjának történetén keresztül elevenítette fel a felvidéki magyarok és települése sorsát, hogyan lettek az ottaniak egyik pillanatról a másikra kétszer is hazátlanok. Édesanyja szavaival válaszolt azon kérdésre, ki a magyar: „magyar az, aki magyarul álmodik”. Beszédét követően átadta Gyuris Zsoltnak és egyben Zsombó település lakóinak az általuk adományozott kopjafát.

Az erdélyi Ditró polgármestere, Puskás Elemér úgy véli, 95 éve készül a koporsó a külhoni magyaroknak, ez azonban soha nem fog elkészülni. Öröm számára, hogy az anyaország anyaként viselkedik velük. Az orotvaiak (a falu Gyergyóditró része – szerk.) által ajándékozott székelykapu esetében bízik benne, hogy több évszázadon keresztül őrzi majd a magyar-székely-palóc barátságot. Ne legyünk hűtlenek soha azokhoz, akik kiszorultak az anyaországból – zárta szavait a zsombói népes hallgatóság felé, majd átadta Puskás László és Balogh János munkáját. Az óvoda bejárataként funkcionáló kapun a következő szöveg olvasható míves fafaragások között: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha!”

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Megyei Egyházmegye püspöke beszédében kiemelte, nem az önsajnálat miatt emlékezünk a 95 évvel ezelőtti eseményekre, hanem mert fontos az összetartozás kifejezése. Hiteles összetartozási élményünk akkor lesz, ha ügyelünk Kalkuttai Teréz anya szavaira: „a szeretet otthon kezdődik”. Az ünnepség zárásaként megáldotta a megyéspüspök a Mária téren található trianoni békediktátumra emlékeztető munkákat: a székelykaput, a kopjafát és a Zsombói Római Katolikus Egyházközség Apostoli Keresztjét.

Kopjafát és székelykaput kapott Zsombó testvértelepüléseitől – részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=544232

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 4.

Default thumbnail
Előző sztori

Labdarúgás: történelmi sikert vívhat ki hazai pályán a SZEOL

Default thumbnail
Következő sztori

"Nagylány akart lenni" az a 13 éves, akit szexuálisan bántalmaztak

Legutóbbi hasonló cikkek