Közélet

Latorcai Csaba: idén elkezdődik a szegedi zsinagóga felújítása

Latorcai Csaba: idén elkezdődik a szegedi zsinagóga felújítása

2015. június 1., hétfő
Latorcai Csaba: idén elkezdődik a szegedi zsinagóga felújítása
zsinagoga_homlokzat_it

Folytatódik a zsinagógák felújítása a holokauszt-emlékév után is - közölte Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A kormány 2014-re, a holokauszt 70. évfordulójára hirdetett emlékévet.

Latorcai Csaba

a hírműsorban azt mondta: a cél az, hogy a zsinagógák felújításával újra vallási vagy a helyi közösségi, kulturális élet színtereivé váljanak az épületek. Felidézte, hogy a holokauszt idején a vidéki zsidóság 99 százalékát meggyilkolták, a zsinagógaépületek többsége évtizedek óta használaton kívül áll, vagy például boltként működik. Eddig mintegy 15 épület felújítását kezdték meg - mondta. Tájékoztatása szerint idén kezdődik meg a szegedi zsinagóga, Európa harmadik, Magyarország második legnagyobb zsinagógája, "az egyetemes épített örökség emblematikus épülete" megújítása. Latorcai Csaba a programmal kapcsolatban még februárban azt mondta, a zsidó kultúra és örökség megőrzése a kormány kifejezett szándéka, ezért 2015-ben is több kiemelt projektet támogat. Közölte, 4,5 milliárd forintot biztosítanak az átfogó zsinagógarekonstrukciós programra a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Alma utcai szeretetotthon felújítására, a miskolci és a szegedi zsinagóga állagmegóvási munkáira és a rabbiképző könyvtárának megmentésére.

Még idén elkezdődhet a szegedi zsinagóga felújítása! Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=543131

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.