Hamarosan indul a fehér gólyák lakossági látványgyűrűzése

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

golya_road_show_Del-Pest_megye_2010_Orban_Zoltan_0022

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madárgyűrűzői idén júniusban is több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szerveznek, amire szeretettel várják az érdeklődőket. Többek között ezeknek a jelöléseknek köszönhetően ismerhető meg a fehér gólya vonulási viselkedése, repülési útvonalai és afrikai telelőterületei.

A gólyafészkeket csak darus emelőkocsival lehet megközelíteni, ezért a gólya road show rendezvényekre érkezők könnyen felismerhetik az MME stábját, amelynek tagjai általában láthatósági mellényt is viselnek. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél közelebbről láthassák a gólyákat, néhány fészeknél egy-egy fiókát le is hoznak a szakemberek. Ahol ez biztonságosan megtehető, hosszabb időre is megállnak, hogy a daru kosarában, több fordulóban minden vendég, gyerekek és felnőttek egyaránt, feljuthassanak a fészekhez. Így nem csak arra kínálkozik egyedülálló lehetőség, hogy az emberek belepillanthassanak egy gólyafészekbe, de fényképezni, videózni is lehet a fűcsomókkal kibélelt fészkekben a fejüket elfordítva lelapuló, akkurátus sorban fekvő fiókákat. Amint végeztek a szakemberek egy-egy fészeknél, a darus kocsi, mögötte az érdeklődők nem ritkán 10–15 személyautóból álló karavánjával felkerekedik, és áttelepül a következő fészekhez.

A 2015-ös gólya road show helyszíneinek listája elérhető az egyesület honlapján.

no images were found

Előző sztori

Bevándorlás – biztonságpolitikai szakértő: a szögesdrót is megoldás lehet

Következő sztori

Péter Szilvesztert választották az Élhető Szegedért Egyesület elnökének