Az esélyegyenlőségi programról vitázott a sportbizottság

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sport_biz_ules06_gs

Három sportegyesület kap kiemelt támogatást, ezen felül óvoda- és útfelújításokról szóló javaslatot is tárgyalt szerdai ülésén a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság. A legtöbb vitát a Helyi Esélyegyenlőségi Program felülvizsgálata váltotta ki.

A bizottság kis késéssel kezdte meg a munkáját, mert nem volt határozatképes Kónya Gábor beérkeztéig. Szénási Róbert egészségügyi, Kothencz János munkaügyi okok miatt maradt távol, Tóth Péter pedig „rendszerint nem látogatja bizottsági üléseinket” – mondta Joób Márton, a bizottság MSZP-s elnöke.

Szeged megyei jogú város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának (HEP) felülvizsgálata kétévente esedékes. Ezzel kapcsolatban Solymos László alpolgármester elmondta, az összes területen – így például egészségügy, mélyszegénység, romaintegráció – milliárdos összegeket kívánnak költeni e célokra EU-s pénzekből. Minden civil szervezet, egy tartózkodással, támogatta a HEP programját. Ványai Éva kiemelte, sokat dolgoztak rajta, azonban a problémák országosak és nem Szeged specifikusak, ezek csak EU-s pénzekből és állami segítséggel oldhatóak meg.

sport_biz_ules03_gs

Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő több civilszervezettel tartja a kapcsolatot, így tőlük tudja, hogy többen, így például a Máltai Szeretetszolgálat csak nemrég kapta meg az anyagot. A HEP fórum másfél év után ült csak össze hétfőn, s fontosnak nevezte, hogy a jövőben jobban megvalósuljon az együttműködés. Szentistványi szerint úgy lett összeállítva e dokumentum, hogy csak azok a problémák kerültek bele, amire látnak uniós, vagy más forrásokat, pedig ezeken kívül más, akár súlyosabb feladatok, orvosolandó problémák is vannak. Ez utóbbiakat is fel kell tárni, akkor is, ha csak később lehet azokat megoldani.

Solymos Szentistványi hozzászólására válaszolva azt mondta, félreérti őt a képviselő, nem azt mondta, hogy csak az van benne, amire pénzük van, hanem a jelenlegi uniós pályázati pénzek közül felsorolták azokat, amelyek ide csoportosíthatóak. Kardos Irén (DK) szerint nagyon áttekinthető a beszámoló, de részleteiben nem tud hozzászólni. Elhangzott, a szociális bizottság elkötelezett, hogy ezekkel a kérdésekkel külön-külön is foglalkozzon, de szükség van az érintettek bevonására is, mert a város nélkülük nem tudja megoldani e feladatot.

sport_biz_ules04_gs

Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke felszólalásában hiányolta, hogy a romák számára nem biztosítanak külön pályázatot. Megjegyezte, több településen készült már komplex telepprogram, ám Szeged nem rendelkezik ilyennel, pedig ha lenne, akkor pályáznának is. Hangsúlyozta, nem kéri, hogy a szegedi önkormányzat önerőből valósítsa meg ezt a programokat, hanem csak készüljenek fel egy esetleges pályázatra. A Cserepes sori magántulajdonú ingatlanok kivásárlására külsős független értékbecslő tesz javaslatot – tudta meg a bizottság elnökétől, ám az Árpa utcai lakhatási viszonyokról nem beszéltek. Nagy Mihály felszólalása végén felajánlotta, hogy a Kardos Irén által kívánt együttműködésben részt vesz, ő bármikor megtalálható.

A szegedi iskolákban a szegregáció megszüntetéséről beszélt Solymos László MSZP-s alpolgármester, amit példaértékűnek tart. Ennek a program megkezdése és folytatása is pénzbe került az önkormányzatnak, így például a felzárkóztatási célból működő tanodák ma is önkormányzati helyiségeket használnak. Kitért arra is, hogy Szegeden nem komplex telepprogramban gondolkodnak, helyette egyedi problémakezeléssel dolgoznak, évenkénti bontásban. Végül az előterjesztést ellenszavazat nélkül fogadta el a bizottság.

sport_biz_ules05_gs

A gazdasági alpolgármester, Szentgyörgyi Pál a költségvetési módosítások közül kettő ide tartozót emelt ki: a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 45,5 millió forintot kapna kazánház rekonstrukcióra fejlesztési támogatásként, illetve Lékó Péter felkészülését is segítik.

A következő pontban elfogadták, hogy a nemrég 100%-ban önkormányzati tulajdonúvá vált Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. részére állandó könyvvizsgáló választását javasolják a közgyűlés számára megtárgyalásra. Ugyanezt tették a Szegedi Víziközmű Működő és Fejlesztő Zrt. esetében, így pénteken a képviselők elé kerül, hogy a város visszavásárolja a részvényeinek 25%-át, mivel azok átruházására a környékbeli kistelepülések számára csak egy pályázat miatt volt szükséges.

A Toldi utcai óvoda két tárolókonyhájának a felújítására pályáznának bruttó 16 millió forint, a Mars téri óvoda esetében nyílászárók cseréjére 4,5 millió forint értékben, amelyekből 75% uniós támogatás lenne. Az Ortutay utca útfelújítására 23 millió forintot szánnak, 65%-a lenne EU-s pénz, míg az Agóra tartalomfejlesztését érintő pályázat sikere esetén az összeg 100%-át fizetné Brüsszel. A pályázáshoz közgyűlési jóváhagyás kell, a bizottság pedig zöld utat adott ennek eléréséhez.

sport_biz_ules01_gs

„A korábbi öt helyett három sportegyesület kap kiemelt támogatást, mivel csak azokkal foglalkozhatunk, akik az alacsony összegű támogatás miatt nem kerülhetnek uniós eljárás alá. A többi egyesület esetében céltámogatássá, marketingszerződéssé kellett átalakítani ezt a segítséget” – mondta Szentgyörgyi. A Szegedi Vízisport Egyesületet, a Szegedi Tekézők Egyesületét és a Profikosár Kft.-t továbbra is három éven keresztül támogatják azzal a megkötéssel, hogy az uniós szabályozás változásai miatt éves szerződést kötnek a támogatásukra. Ezeket versenyévadokhoz kötik, a szponzori szerződéseiknek pedig el kell érniük az önkormányzati támogatás összegét. Joób kérésére Kárász Anna és Vajda Attila felkészülését egymillió forinttal támogatná a város, illetve ehhez még a vízisport egyesület is hozzátesz ugyanekkora összeget. A többi, nem kiemelt sportegyesületnek összesen 50 millió forintot osztanak ki. Ezt is egyhangúan javasolták a közgyűlés számára.

A beszámolót az állandó bizottságok munkájáról, a polgármester és a jegyző közgyűléstől átruházott hatáskörei gyakorlásáról, a közgyűlés II. félévi munkatervéről szóló előterjesztéseket vita nélkül javasolták a közgyűlés elé, ugyanúgy, ahogy a két szolgálati lakásokhoz kapcsolódó IKV ügyet is.

Előző sztori

Kulturális bizottság: az Ortutay-átnevezés a vita középpontjában + FOTÓK

Következő sztori

Battonyai gyilkosság: tényleges életfogytiglant kért az ügyész az elsőrendű vádlottra