Közélet

Bokorban erőszakoskodott a kislánnyal, az iskolatáskát is magával vitte

Bokorban erőszakoskodott a kislánnyal, az iskolatáskát is magával vitte

2015. június 4., csütörtök
Bokorban erőszakoskodott a kislánnyal, az iskolatáskát is magával vitte
gyerek_eroszak

Közel 1 éve történt, hogy egy szegedi 13 éves kislány egy gyanús viselkedésű férfival kisétált a vadaspark felőli utcából. A kislány cipője és bokája csupa fű volt a frissen nyírt, harmatos gyeptől, iskolatáskája pedig ott lógott a férfi kerékpárjának kormányán. Aki nem ügyelt a nyilvánvaló részletekre, akár azt is gondolhatta, hogy egy hétköznapi családi pillanatnak lehet szemtanúja. Nem úgy B. Gyula, aki a kislány családját közelről, a férfit pedig az utcáról ismeri feltűnően zavart, szorongó viselkedése miatt.

A 13 éves lány édesapja tavaly hunyt el. Rákos volt,

B. Gyula

pedig egy éven át segített levenni a család válláról a terhet azzal, hogy megvásárolta a kezeléshez szükséges gyógyszereket. Gyakran járt át hozzájuk, innen ismerte a kislányt is. Már egy ideje gyanakodva figyelte a Móraváros környékén élő, zavart viselkedésű férfit, aki hetente többször felbukkant a Kolozsvári téri iskola körül röviddel a becsengetés előtt és a kicsengetést követően. Minden alkalommal a biciklijét támasztva várt és figyelte a gyerekeikért igyekvő szülőket, a hazafelé tartó iskolás csapatokat. A fent említett esetben éppen B. Gyula kapta rajta reggel, amint a 13 éves kislányt kíséri. Amikor rákérdezett, hogy hová tartanak, a férfi össze-vissza hablatyolt valamit arról, hogy csak a buszmegállót keresik, végül ijedtében felpattant a kétkerekűre és elhajtott, kormányon az iskolatáskával. A kislány eleinte magába fordult, semmit sem akart mondani B. Gyulának, aki attól tartva, hogy bántották a gyereket, rögtön értesítette az édesanyát.

Végül a nagybácsit tudta utolérni, akinek sikerült kiszednie a kislányból, hogy a biciklis férfi egy, a vadaspark melletti bokorba vitte őt, s arra kényszerítette, hogy fogdossa a nemi szervét.

Idővel a rendőrök is a helyszínre érkeztek, ahol B. Gyula részletes személyleírást adott a gyanúsítottról és arról a helyről, ahol feltehetően lakik. Napokig nem találták, bár a táskát postai úton visszaszolgáltatta a tulajdonosának. Egy hétvégi napon ismét B. Gyula botlott bele a Hernyós utcán, amint a kapun tolja kifelé járgányát. Megállította, azonnal csörgött a rendőröknek, akik a helyszínre érve előállították és szembesítették a vádakkal. Mindez alig 1 éve történt, B. Gyula szerint pedig felháborító, hogy azóta egyetlen kósza hír sem látott napvilágot a szomorú esetről. Csütörtökön tárgyalás, mint fogalmazott, már a bíróságon múlik, hogy mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Elszöktem otthonról. Kék Vonal telefonszám: 116 000

eroszak_nemi_eroszak

Nemzetközi kutatások szerint 16 éves koráig minden ötödik lány és tizedik fiú válik szexuális visszaélés áldozatává, a legnagyobb veszélyben pedig a 4-11 éves kislányok vannak - állítja a Gyermekbántalmazás.hu. Annyi bizonyos, hogy a gyermekeket ért bántalmazási esetekről nincsenek naprakész statisztikák: a

HVG 2014-es cikke szerint

Magyarországon 100 esetből csupán 10 derül ki, s csak egyetlen miatt indul büntetőeljárás. Az igencsak rossz mutatókat februárban az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is kritikával illette a Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény végrehajtása kapcsán benyújtott dokumentumok alapján. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kapcsolati és az intézményekben előforduló szexuális és egyéb jellegű bántalmazást, valamint erőszakot az esetek kis számában jelentik; illetve, hogy a gyermekvédelmi rendszer részben alkalmatlan a bántalmazott és elhanyagolt gyermekek hatékony és idejében történő segítésére. A felderítés mellett a veszélyben lévő gyerekek megvédése sem működik megfelelően, ráadásul az őket ért trauma enyhítésére sincsenek megfelelően kidolgozott módszerek. A bizottság ezenkívül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nincsenek az elhanyagolás, bántalmazás és kihasználás áldozatául esett gyermekek rehabilitálását és segítését célzó szolgáltatások. Az új gyermekvédelmi törvény értelmében a bejelentők adatait nem fedik fel, amennyiben bántalmazásra vagy elhanyagolásra hivatkozva fordulnak a hatóságokhoz. Tehát az orvostól kezdve a védőnőn át egészen a szomszédig bárki részese lehet a jelzőrendszernek, az ombudsmani ajánlással pedig útmutató is készült arról, hogyan lehet felismerni a bántalmazás jeleit.

Szomorú aktualitás: ma van a szexuális erőszak gyermekáldozatainak világnapja.http://szegedma.hu/?p=543647

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.