Írjon nekünk

Bulvár

Bokorban erőszakoskodott a kislánnyal, az iskolatáskát is magával vitte

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

gyerek_eroszakKözel 1 éve történt, hogy egy szegedi 13 éves kislány egy gyanús viselkedésű férfival kisétált a vadaspark felőli utcából. A kislány cipője és bokája csupa fű volt a frissen nyírt, harmatos gyeptől, iskolatáskája pedig ott lógott a férfi kerékpárjának kormányán. Aki nem ügyelt a nyilvánvaló részletekre, akár azt is gondolhatta, hogy egy hétköznapi családi pillanatnak lehet szemtanúja. Nem úgy B. Gyula, aki a kislány családját közelről, a férfit pedig az utcáról ismeri feltűnően zavart, szorongó viselkedése miatt.

A 13 éves lány édesapja tavaly hunyt el. Rákos volt, B. Gyula pedig egy éven át segített levenni a család válláról a terhet azzal, hogy megvásárolta a kezeléshez szükséges gyógyszereket. Gyakran járt át hozzájuk, innen ismerte a kislányt is. Már egy ideje gyanakodva figyelte a Móraváros környékén élő, zavart viselkedésű férfit, aki hetente többször felbukkant a Kolozsvári téri iskola körül röviddel a becsengetés előtt és a kicsengetést követően. Minden alkalommal a biciklijét támasztva várt és figyelte a gyerekeikért igyekvő szülőket, a hazafelé tartó iskolás csapatokat.

A fent említett esetben éppen B. Gyula kapta rajta reggel, amint a 13 éves kislányt kíséri. Amikor rákérdezett, hogy hová tartanak, a férfi össze-vissza hablatyolt valamit arról, hogy csak a buszmegállót keresik, végül ijedtében felpattant a kétkerekűre és elhajtott, kormányon az iskolatáskával. A kislány eleinte magába fordult, semmit sem akart mondani B. Gyulának, aki attól tartva, hogy bántották a gyereket, rögtön értesítette az édesanyát.

Végül a nagybácsit tudta utolérni, akinek sikerült kiszednie a kislányból, hogy a biciklis férfi egy, a vadaspark melletti bokorba vitte őt, s arra kényszerítette, hogy fogdossa a nemi szervét.

Idővel a rendőrök is a helyszínre érkeztek, ahol B. Gyula részletes személyleírást adott a gyanúsítottról és arról a helyről, ahol feltehetően lakik. Napokig nem találták, bár a táskát postai úton visszaszolgáltatta a tulajdonosának. Egy hétvégi napon ismét B. Gyula botlott bele a Hernyós utcán, amint a kapun tolja kifelé járgányát. Megállította, azonnal csörgött a rendőröknek, akik a helyszínre érve előállították és szembesítették a vádakkal.

Mindez alig 1 éve történt, B. Gyula szerint pedig felháborító, hogy azóta egyetlen kósza hír sem látott napvilágot a szomorú esetről. Csütörtökön tárgyalás, mint fogalmazott, már a bíróságon múlik, hogy mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Elszöktem otthonról. Kék Vonal telefonszám: 116 000

eroszak_nemi_eroszakNemzetközi kutatások szerint 16 éves koráig minden ötödik lány és tizedik fiú válik szexuális visszaélés áldozatává, a legnagyobb veszélyben pedig a 4-11 éves kislányok vannak – állítja a Gyermekbántalmazás.hu. Annyi bizonyos, hogy a gyermekeket ért bántalmazási esetekről nincsenek naprakész statisztikák: a HVG 2014-es cikke szerint Magyarországon 100 esetből csupán 10 derül ki, s csak egyetlen miatt indul büntetőeljárás. Az igencsak rossz mutatókat februárban az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága is kritikával illette a Gyermekek Jogairól szóló Egyezmény végrehajtása kapcsán benyújtott dokumentumok alapján. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kapcsolati és az intézményekben előforduló szexuális és egyéb jellegű bántalmazást, valamint erőszakot az esetek kis számában jelentik; illetve, hogy a gyermekvédelmi rendszer részben alkalmatlan a bántalmazott és elhanyagolt gyermekek hatékony és idejében történő segítésére.

A felderítés mellett a veszélyben lévő gyerekek megvédése sem működik megfelelően, ráadásul az őket ért trauma enyhítésére sincsenek megfelelően kidolgozott módszerek. A bizottság ezenkívül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nincsenek az elhanyagolás, bántalmazás és kihasználás áldozatául esett gyermekek rehabilitálását és segítését célzó szolgáltatások. Az új gyermekvédelmi törvény értelmében a bejelentők adatait nem fedik fel, amennyiben bántalmazásra vagy elhanyagolásra hivatkozva fordulnak a hatóságokhoz. Tehát az orvostól kezdve a védőnőn át egészen a szomszédig bárki részese lehet a jelzőrendszernek, az ombudsmani ajánlással pedig útmutató is készült arról, hogyan lehet felismerni a bántalmazás jeleit.

Szomorú aktualitás: ma van a szexuális erőszak gyermekáldozatainak világnapja.http://szegedma.hu/?p=543647

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 4.

Tovább olvasom

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál