Az áldott spárgát ünnepelték Öttömösön + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

spargafesztival_ottomos35_gs

Hatalmas sikert aratott a hétvégén 21. alkalommal megrendezett spárgafesztivál, mely hagyományosan a spárgaszezon zárása Csongrád megyében.

Ünnepi szentmisével és spárgaáldással indult szombaton a 21. Öttömösi Spárgafesztivál, ahol ízletes ételek és színes programok várták a nyárias időben a kilátogatókat. A nagyszabású rendezvényen köszöntőbeszédet mondott Dobó István, a spárgájáról országszerte híres település első embere, illetve B. Nagy László országgyűlési képviselő és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke. A nap folyamán felléptek a helyi óvodások és általános iskolások, valamint a Forma Táncstúdió bemutatójának, az Öttömösi Citerazenekar, a Ruzsai Csűrdöngölő Néptánccsoport és a Pusztamérgesi Zumba Csoport produkciójának is tapsolhatott a közönség, és még csak szemezgettünk a kínálatból. Nem hiányozhatott az ugrálóvár, a kézműveskedés, a népművészeti vásár, és az elmúlt húsz év fesztiváljainak fotóit is megcsodálhattuk. Nádas Anti mulatós műsora után Sub Bass Monster lépett fel, utána retródiszkó következett, az éjszakát pedig tűzijáték koronázta meg.

Szombaton a sok kulturális program mellett a falu apraja-nagyja a főzéssel foglalkozott. A spárgából készült ételeket a művelődési házban lehetett kóstolni, és ott történt az értékelés is. Az ételeket Vargáné Dobó Jolán vezetésével vonultatták fel. A döntnökök előtt az íz mellett a külcsín is fontos volt, így az otthon elkészített ételeket díszesen és ínycsiklandóan kellett tálalni. Összesen 6 mázsa spárgát pucoltak meg a főzéshez, az alapanyagot helyi termelők biztosították, így Bata Ferenc, Döme Zsolt, Seller Attila és Molnár József, Sánta István, Szentkuti Magdolna, Tanács Attila, Vásárhelyi Istvánné és Wolford István. Akadt a finomságok között spárgás rétes, spárgával töltött káposzta, baconos spárgatekercs, ecetes roppanós zöld spárga, szalalkális sütemény spárgás krémmel, spárgás hullám, de még spárgatorta és spárgafagyi is. A zsűri döntése értelmében az első helyezést Tanácsné Vásárhelyi Erika, a második díjat Bata Ferencné, a harmadikat Krabótné Tanács Anita érdemelte ki. Különdíjat vett át édes kategóriában Dobó Istvánné, sósban az öttömösi önkormányzat konyhája. A pörköltfőző versenyt az öttömösi vadásztársaság nyerte, ezüstérmes Csóti János, a harmadik az önkormányzat konyhája lett.

A spárga hazájának is nevezett Csongrád megyei Öttömösön már az ötvenes évek óta termesztik a zöldségfélét. Kezdetben a háztájikban nevelték a népiesen nyúlárnyéknak is hívott növényt, majd egy bő évtizeddel később elindult a nagyüzemi termesztés is – már akkoriban Ausztria volt a fő felvevőpiac. A sok napsütés, az enyhén meszes homoktalaj ideális a spárgatermesztéséhez, igaz, a három-négy aranykoronás földeken nem is nagyon él meg más haszonnövény.

no images were found

Ki szereti a spárgát?http://szegedma.hu/?p=545263

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 8.

Előző sztori

Budapesten a vásárhelyi kerámiaszimpózium kiállítása

Következő sztori

Június közepén rendezik a 15. Szőke Tiszát