Aba-Novák Vilmos Szegedre költözik

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aba-Novak00

Aba-Novák Vilmos festményeiből nyit közös kiállítást a szegedi Kass Galéria és a REÖK: a tárlaton az alkotó festői és grafikai munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők, emellett bemutatják a Dömötör-toronyhoz készített falfestményeinek vázlatait is. „A kivetett bolygó” című kiállítást a Múzeumok Éjszakáján nyitják meg.

Aba-Novák Vilmos költözik két fontos szegedi kulturális intézmény falai közé a Múzeumok Éjszakáján: a Kass Galéria és a REÖK közös tárlatán közel ötven Aba-Novák alkotást láthatnak az érdeklődők.

A galériában a festői életművéből mutatnak be válogatást: a legjellemzőbb korszakait, témáit ismerhetik meg a látogatók. A REÖK tárlatán a falfestői munkásság áll majd a középpontban: Szeged legrégebbi építészeti emlékéhez, a Dömötör toronyhoz kapcsolódó falfestmények vázlatait állítják ki, emellett a Hősök kapujának terveivel és grafikai munkáival is találkozhatunk.

Aba-Novák Vilmos a modern festészet egyik legeredetibb, legvitatottabb alakja, kedvelt témája a vásár és a cirkuszok világa volt. 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás, majd 1940-ben a velencei biennále nagydíját, Szegeden a Hősök kapuja és a Dömötör-torony falfestményei kapcsolódnak nevéhez.

Előző sztori

Kilenc év fegyházra ítéltek egy fiatalt szegedi idősek kirablása miatt

Következő sztori

Kerítés állhat Magyarország és Szerbia közé – Toroczkai szerint az utókor még hálás lesz (FRISSÍTVE)