Aba-Novák-kiállítással fogott össze a REÖK és a Kass Galéria + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

aba_novak_vilmos_kiallitas11_gs

A Móra-múzeum és a REÖK összefogásával Aba-Novák Vilmos több mint 50 alkotását tekinthették meg a látogatók a Múzeumok Éjszakáján. A Szegeden is megbecsült grafikus-festő pályájának legérdekesebb alkotásaival nyitott a Kass Galéria és a Reök-palota.

Különleges alkalomnak nevezte a Múzeumok Éjszakáját Herczeg Tamás, a REÖK igazgatója, hiszen most először lépett partnerkapcsolatba a Tisza-parti város két fontos kiállítóhelye, a szecessziós palota és a Kass Galéria. Aba-Novák Vilmos megbecsült festőművész, akinek neve fogalommá vált a városban, hiszen olyan gyönyörű alkotásokat köszönhet neki Szeged, mint az első világháborús katonák előtt tisztelgő Hősök Kapuja és a Dömötör-torony freskói. Ezért is tartotta fontosnak a két kulturális intézmény, hogy összefogva, minél többekhez Aba-Novák munkássága grafikai alkotásain és festményei át.

A galéria és a Reök-palota már régóta készült a partnerségre, a közös kiállításra pedig Aba-Novák Vilmos életművét találták legalkalmasabbnak – mondta Nátyi Róbert művészettörténész, “A kivetett bolygó” című kiállítás kurátora. Mint azt a szombati megnyitón hangsúlyozta, a szervezés fázisában még nem is sejtették, hogy a múzeumi éjszakára névleg akár A kis herceg kiállítást is összemoshatják a festőjével, a szokatlan címadásnak köszönhetően azonban sikerült közös pontot találniuk. A kivetett bolygó fogalmát ugyanis a művész gyakran használta magára; ars poeticájában eképpen aposztrofálta magát. A több mint 50 alkotást felsorakoztató tárlatokban arra is fény derül, miért érezte magát a kortársait megelőző avantgarde alkotó a tömegből kivetett egyénnek.

A REÖK-ben szén, toll, és szénkarc technikával készült grafikák, míg az aulában a Dömötör-torony és a Hősök Kapuja ismert vázlatait csodálhatták meg az érdeklődők. A Kass Galéria falain az itáliai korszakkal, a cirkuszi, valamint az erdélyi vásárok világával ismerkedhettek meg a látogatók. A Szeged-Csanádi Egyházmegyével való együttműködésnek köszönhetően kivételes lehetőség tárult a szegediek elé: ezúttal betekinthettek a Dömötör-torony éppen restaurálás alatt álló termébe is, melynek freskóját Aba-Novák festette.

no images were found

Közös kiállítást nyitott Aba-Novák Vilmos műveiből a REÖK és a Kass Galéria – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=548526

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. június 20.

Előző sztori

Múzeumok Éjszakája: Még a kis herceg is látogatást tett bolygónkon + FOTÓK

Következő sztori

Farkas Bertalan: „Nem kérhetek elnézést, mert engem választottak az űrrepülésre”