Közélet

Védett fasor kárára bővíthetik a Tisza Lajos körút buszsávját?

Védett fasor kárára bővíthetik a Tisza Lajos körút buszsávját?

2015. május 7., csütörtök
Védett fasor kárára bővíthetik a Tisza Lajos körút buszsávját?
varosuzemeltetesi_biz_üles07_gs

A szőregi gyermekorvosi körzet, a hőszolgáltató felszámolása, a Virág cukrászda pályázata és a Tisza Lajos körút buszsávjának a kibővítése is szóba került a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság csütörtöki ülésén.

A pénzügyi bizottság reggeli ülésén már ismertetett, Szegedi Hőszolgáltató ellen indított

felszámolási eljárásról

, illetve a

szociális és sportbizottságon tárgyalt

szőregi gyermekorvosi rendelő jövője ismét terítékre került a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság csütörtök délelőtti ülésén. Szó esett továbbá a Virág cukrászda felmondásra történő moratóriumának meghosszabbításáról, a partfürdő környékén lévő utcák parkolási gondjairól, illetve hosszú vitát gerjesztett A Tisza Lajos Körúton húzódó buszsáv kiszélesítése, amely a tervek szerint az ott húzódó, védettséget élvező fasor kárára történhet.

Solymos László

alpolgármester a bizottság elé tárta, hogy az önkormányzat felszámolási eljárást kezdeményez a Szegedi Hőszolgáltató Kft. (SZEHŐ) ellen fizetésképtelensége miatt, egyúttal annak stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítását kéri a kormányzattól a hitelezők védelmében. Előbbi lépésre az önkormányzati vagyon védelmében van szükség, mivel a város 2013 decemberében odaítélt, 510 milliós tagi kölcsönét nem kapta vissza, holott a kisebbségi tulajdonos már kielégítette saját pénzügyi igényeit a hőszolgáltatóval szemben, összességében már 618 milliós értékben. Az önkormányzat bírósághoz is fordul amiatt, mert a Szegedi Hőszolgáltató Kft. április 27-i taggyűléséről ugyanis kizárta az Energott Kft. a többségi tulajdonos önkormányzatot.

Évek óta nem működik jól a szőregi gyermekorvosi körzet

Rácz Tibor

jobbikos képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a szőregieket érintő, 31. számú házi gyermekorvosi körzetet ellátási feladatait megszüntessék (erről

sajtótájékoztatóján

is beszélt). Szerinte az önkormányzatnak kérvényezni kellene, hogy egy évig helyettesítéssel üzemeljen a rendelő, amíg nem találnak alkalmas gyermekorvost a pozícióra. Solymos László szerint az önkormányzat éppen az ellátási kötelezettségének akart eleget tenni, ennek érdekében helyeznék át az ellátási feladatokat a Szerb utcából az Újszegeden lévő Korondi utcába. A hazai egészségügy siralmas állapotára reflektál, hogy a meghirdetett pozícióra senkit sem találtak - tette hozzá. Nagy Sándor alpolgármester személyes érintettsége gyanánt szólat fel, hiszen gyermekeit szintén ebben a rendelőben látták el, tapasztalatai szerint ugyanakkor évek óta helyettesítés működött itt, ami nem jó a lakosoknak.

Szentistványi István (LMP) képviselő szerint egy olyan egyetemi város, mint Szeged, ahol évente tucatnyi orvostanhallgató végez, nem fogadhatja el, hogy ilyen okból megszüntessék a körzetet. Rácz Tiborral egyetértve ő is attól tart, hogy ha ez megtörténik, az soha nem fog ismét megnyitni. Végül hét igen és egy nem szavazattal támogatta a bizottság az előterjesztést.

Vonzóbb lehet a Virág, veszélyben a fák

A Virág cukrászda pályázata kapcsán Szentgyörgyi Pál alpolgármester javasolt módosítást: ennek értelmében 15 évre növelnék a rendes felmondásra történő 5 éves moratóriumot abban az esetben, ha a bérlő az átvételtől számított egy éven belül mindkét helyiséget megnyitja, az ingatlanok korszerűsítésére fordított összeg pedig eléri a bruttó 100 millió forintot. Három terv is készült a Tisza Lajos körúton található buszsáv kiszélesítésére, melyek apróbb változtatások mellett szinte megegyeznek: ennek értelmében a Petőfi Sándor sugárút irányában egy szélesebb sávot képzeltek el, a Boldogasszony sugárút felőli, ellenkező irányból pedig a Zászló utca magasságában egy új buszsáv lenne kialakítva. A munkálatokkal, és a közművek cseréjével azonban az itt lévő fasor felét le kellene cserélni. Szentistványi István kiemelte: az említett fasor évek óta védettséget élvez, így a kidolgozásra váró javaslatot nem támogatja - egyetlen nem szavazata mellett szavazták meg az előterjesztést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.