Védett fasor kárára bővíthetik a Tisza Lajos körút buszsávját?

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

varosuzemeltetesi_biz_üles07_gs

A szőregi gyermekorvosi körzet, a hőszolgáltató felszámolása, a Virág cukrászda pályázata és a Tisza Lajos körút buszsávjának a kibővítése is szóba került a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság csütörtöki ülésén.

A pénzügyi bizottság reggeli ülésén már ismertetett, Szegedi Hőszolgáltató ellen indított felszámolási eljárásról, illetve a szociális és sportbizottságon tárgyalt szőregi gyermekorvosi rendelő jövője ismét terítékre került a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság csütörtök délelőtti ülésén. Szó esett továbbá a Virág cukrászda felmondásra történő moratóriumának meghosszabbításáról, a partfürdő környékén lévő utcák parkolási gondjairól, illetve hosszú vitát gerjesztett A Tisza Lajos Körúton húzódó buszsáv kiszélesítése, amely a tervek szerint az ott húzódó, védettséget élvező fasor kárára történhet.

Solymos László alpolgármester a bizottság elé tárta, hogy az önkormányzat felszámolási eljárást kezdeményez a Szegedi Hőszolgáltató Kft. (SZEHŐ) ellen fizetésképtelensége miatt, egyúttal annak stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítását kéri a kormányzattól a hitelezők védelmében. Előbbi lépésre az önkormányzati vagyon védelmében van szükség, mivel a város 2013 decemberében odaítélt, 510 milliós tagi kölcsönét nem kapta vissza, holott a kisebbségi tulajdonos már kielégítette saját pénzügyi igényeit a hőszolgáltatóval szemben, összességében már 618 milliós értékben. Az önkormányzat bírósághoz is fordul amiatt, mert a Szegedi Hőszolgáltató Kft. április 27-i taggyűléséről ugyanis kizárta az Energott Kft. a többségi tulajdonos önkormányzatot.

Évek óta nem működik jól a szőregi gyermekorvosi körzet

Rácz Tibor jobbikos képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a szőregieket érintő, 31. számú házi gyermekorvosi körzetet ellátási feladatait megszüntessék (erről sajtótájékoztatóján is beszélt). Szerinte az önkormányzatnak kérvényezni kellene, hogy egy évig helyettesítéssel üzemeljen a rendelő, amíg nem találnak alkalmas gyermekorvost a pozícióra. Solymos László szerint az önkormányzat éppen az ellátási kötelezettségének akart eleget tenni, ennek érdekében helyeznék át az ellátási feladatokat a Szerb utcából az Újszegeden lévő Korondi utcába. A hazai egészségügy siralmas állapotára reflektál, hogy a meghirdetett pozícióra senkit sem találtak – tette hozzá. Nagy Sándor alpolgármester személyes érintettsége gyanánt szólat fel, hiszen gyermekeit szintén ebben a rendelőben látták el, tapasztalatai szerint ugyanakkor évek óta helyettesítés működött itt, ami nem jó a lakosoknak.

no images were found

Szentistványi István (LMP) képviselő szerint egy olyan egyetemi város, mint Szeged, ahol évente tucatnyi orvostanhallgató végez, nem fogadhatja el, hogy ilyen okból megszüntessék a körzetet. Rácz Tiborral egyetértve ő is attól tart, hogy ha ez megtörténik, az soha nem fog ismét megnyitni. Végül hét igen és egy nem szavazattal támogatta a bizottság az előterjesztést.

Vonzóbb lehet a Virág, veszélyben a fák

A Virág cukrászda pályázata kapcsán Szentgyörgyi Pál alpolgármester javasolt módosítást: ennek értelmében 15 évre növelnék a rendes felmondásra történő 5 éves moratóriumot abban az esetben, ha a bérlő az átvételtől számított egy éven belül mindkét helyiséget megnyitja, az ingatlanok korszerűsítésére fordított összeg pedig eléri a bruttó 100 millió forintot.

Három terv is készült a Tisza Lajos körúton található buszsáv kiszélesítésére, melyek apróbb változtatások mellett szinte megegyeznek: ennek értelmében a Petőfi Sándor sugárút irányában egy szélesebb sávot képzeltek el, a Boldogasszony sugárút felőli, ellenkező irányból pedig a Zászló utca magasságában egy új buszsáv lenne kialakítva. A munkálatokkal, és a közművek cseréjével azonban az itt lévő fasor felét le kellene cserélni. Szentistványi István kiemelte: az említett fasor évek óta védettséget élvez, így a kidolgozásra váró javaslatot nem támogatja – egyetlen nem szavazata mellett szavazták meg az előterjesztést.

no images were found

Előző sztori

Fidesz-L.É.T. – politikai érdekek dönthetnek az Óvodák Igazgatóságának igazgatói pozíciójáról

Következő sztori

Aknázómolyok ellen permetezik a vadgesztenyéket