/

Telt ház előtt játszottak a roma szakkollégisták a kisszínházban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

velencei_kalmar11kfÓriási sikert aratott a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium 12 hallgatójának Barnák Lászlóval közös Shakespeare-feldolgozása, A velencei kalmár. A szegregáció és az előítélet problémakörét bemutató darabban egy egészen új szerepkörrel ismerkedhettek meg a szakkollégisták. A gondolatébresztő előadást a kisszínház telt házas közönsége tapssal jutalmazta.

A Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium falai között komplex tehetséggondozó program működik, amelynek keretében szakképzett mentorok egyéni fejlesztési tervek mentén egyengetik a hallgatók pályáját, figyelembe véve kompetenciáikat. „Miután tavaly láttam a 12 dühös ember című előadást Barnák László rendezésében, megfogalmazódott bennem az ötlet, hogy a hallgatóinkkal hasonló projektbe fogjunk. Felkerestük a rendezőt, aki nagy örömmel vállalta a felkérést és választotta ki a darabot” – tekintett vissza a fél éve kezdődött munkára Szombathelyi Nóra, az intézmény tanulmányi vezetője és kommunikációs referense. A szakkollégium roma és nem roma hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozásával foglalkozik, az intézmény ez irányú célkitűzései pedig ebben a projektben ismét találkoztak a hallgatói elképzelésekkel. „Nagyon nyitottak voltak a fiatalok, hiszen már számos alkalommal tettek tanúbizonyságot sokrétű tehetségükről. Amikor felkínáltuk a lehetőséget, hatalmas lelkesedéssel vállalkoztak rá.”

A lelkes csapatot Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház rendezője karolta fel, s vezette be őket a dramaturgi módszerekbe, ismertette meg a teátrum kulisszatitkaival. A próbák már februárban megkezdődtek, 2-3 naponta éjszakákba nyúlóan tanulták a szövegkönyvet, gyakorolták a színpadi mozgást és barátkoztak a némelyek számára ismeretlen szerepkörrel. A színházi eszközrendszer remek lehetőséget biztosított a rendezőnek arra, hogy önismeretre buzdítsa a fiatalokat, hogy fejlessze azokat a készségeket, amelyeket a mindennapi életben is hasznosítani tudnak. Mint kiderült, az sem a véletlen műve, hogy éppen egy Shakespeare-darabot választott az egyszeri előadásra.

velencei_kalmar35kf

„Amikor megkerestek azzal, hogy készítsünk egy ilyen drámapedagógiai módszereken alapuló tehetséggondozó projektet a hallgatókkal, rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy mi lehet az a mű, amiben van valami áthallás az ő mindennapjaikra vonatkozóan. Regényben és verseskötetben is gondolkodtam eleinte, majd egyszer csak beugrott Shakespeare A velencei kalmár című darabja. Ebben a műben tetten érhetők azok a történések, amelyek visszaköszönnek a hétköznapjaikban, mint például a kirekesztés, az előítéletek, amellyel bizonyos közösségekben szembesülnek.” A roma szakkollégium hallgatói – színházi élőélet híján – művészeti gyorstalpalót kaptak Barnák László szárnyai alatt, aki több előadásra is elhívta 12 tanítványát. „Az elején csapatépítésről szólt a munka, a tanulók felfedezték egymás személyiségét különféle játékok útján, hogy ne féljenek egymás előtt szerepelni. A darab révén szeretnénk megismertetni a társadalommal, miben vállal szerepet a roma szakkollégiumi hálózat.”

A Shakespeare-darab egy, szövegét tekintve húzott verzióját állították színpadra hétfőn a hallgatók. Az eredeti történet éppúgy megmaradt, ahogyan a szereplők is, mindössze néhány plusz karakter került a darabba, így például a tolmács, a pincér és a nyomozó. A szereplők nemcsak magyarul, hanem lovári nyelven is szerepet kaptak: bibliai és Choli Daróczi József-idézetek, sőt, Petőfi Sándor egyik költeménye is elhangzott a színpadon. „A darab mondanivalóján túl a keresztény és roma kultúra bemutatására is nagy hangsúlyt fektettünk” – folytatta a rendező. Így lehetett, hogy a jelmezek elkészítésére felkérték a Romani Design csapatát. A hallgatók felváltva játszották a karaktereket, még a főszerepeket is (Antonio, Bassanio és Shylock) jelenetről jelenetre váltották a színpadon. „Ezzel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nem lehet beskatulyázni az embereket. Mindenkinek ezer arca van”.

velencei_kalmar44kf

„Amikor elkezdtük ezt a munkát, csak a május 11-i bemutatóig láttunk. Néhány hete kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan folytathatnánk a programot nagyobb nyilvánosság előtt, akár Szegeden, akár az ország más játszóhelyein is. Mindenképpen nagy feladatokban gondolkodunk” – mondta Szombathelyi Nóra, aki hozzátette, a tapasztalatok tükrében szívesen állnak a közeljövő hasonló projektjei elé.

A szakkollégium 25 hallgatójából 12-en jelentkeztek a produkcióba: Bagi Zsolt, Berta Arnold, Iovanovici Afrodita, Kolompár Gábor, Kovács Adrienn, Nagy Martin, Mezei Tímea, Sinkó Attila, Terhes István, Váli Krisztina, Vidó Roland, és Kelemen Tamás.

„Színház az egész világ” – Tehetséggondozó program a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégiumban (NTP-RTP-M-14-0008) címet viselő program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával valósulhatott meg.

logo_szokeresz_velencei_kalmar

no images were found

Előző sztori

Vízilabda: Chilkó Márton újra Universiadén szerepelne

Következő sztori

Uniós fejlesztések klaszterszemmel – a siker egyik kulcsa a vállalkozók összefogása

Legutóbbi hasonló cikkek